U Uredu župana u Krapini potpisana dva važna ugovora o sufinanciranju

Iz županijskog proračuna za rad Društva Crvenog križa KZŽ osigurano 390 tisuća, a za Maticu umirovljenika 400 tisuća kuna

Objavljeno: 25.02.2019. ivanabelosevic

U Krapini su potpisani ugovori o sufinanciranju rada Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije i Matice umirovljenika KZŽ. Potpisali su ih krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović te potpredsjednica Matice umirovljenika KZŽ Zdenka Grilec.

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martina Gregurović – Šanjug rekla je da Matica umirovljenika djeluje kao zajednica općinskih, odnosno gradskih udruga umirovljenika, kojih je na području KZŽ 25 i broji gotovo 10 tisuća osoba starije životne dobi. Briga i skrb za osobe treće životne dobi je u svim strateškim dokumentima Županije utvrđena kao prioritet, dodala je Gregurović – Šanjug.

– Iznos sredstava utvrđen za ovu godinu iz proračuna iznosi 400 tisuća kuna, u odnosu na 2018. godinu ostali smo na istoj razini, ako gledamo 2017. i ranije možemo reći da ovo predstavlja malo povećanje – rekla je Gregurović – Šanjug.

– Što se tiče Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije, županije su sukladno Zakonu o Crvenom križu dužne financirati županijska društva Crvenog križa s 0,7 posto izvornih županijskih sredstava. Povrh toga, Krapinsko – zagorska županija izdvaja još neka sredstva za djelovanje Društva Crvenog križa. Za ovu je godinu tako za rad Društva Crvenog križa Krapinsko – zagorske županije osigurano 390 tisuća kuna, a od tog iznosa 310 tisuća je zakonska obveza, a 80 tisuća kuna su dodatna sredstva kojima se nastoji uvažiti stvarne potrebe Društva Crvenog križa – dodala je pročelnica.

Mala mirovina

Potpredsjednica Matice umirovljenika KZŽ Zdenka Grilec kazala je da joj je velika čast što preuzima ovaj ugovor.

– Moram reći da je Matica umirovljenika naše županije jako aktivna. Trudimo se da umirovljenicima uljepšamo dane, organiziramo razne sportske susrete, vježbanje, razne tečajeve, zabave, izlete i slično. Borimo za prava umirovljenika, ali se malo tih naših prava u zadnje vrijeme ispunjava, jer ova Vlada nema puno razumijevanja za nas. Ima jako puno umirovljenika s mirovinom nižom od 1500 kuna, naročito u našoj županiji, jer se većinom u mirovinu išlo iz tekstilne industrije, gdje su bili mali osobni dobici – istaknula je Grilec.

Ravnatelj Društva Crvenog križa KZŽ Davor Šimunović zahvalio je Županiji što, osim onih zakonski utvrđenih 0,7 posto, financira i dodatni iznos.

– Sredstva ćemo utrošiti za unaprjeđivanje razvoja šest naših gradskih društava Crvenog križa, kojima ćemo dodijeliti donacije za kapitalne investicije. Osim toga, vršit će se edukacija djelatnika i volontera vezano uz sve naše djelatnosti. Vršit će se pripremna edukacija i nabava za zaštitu i spašavanje i za krizne situacije, ali isto tako nećemo zaboraviti na informatizaciju Društva Crvenog križa, kao i obilježavanje Dana darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj, kada imamo dodjelu svečanih priznanja za naše darivatelje. Jedno smo od boljih društava u Hrvatskoj, po brojnim djelatnostima koje provodimo, te po darivanju krvi – naglasio je Šimunović.

Dodatni prostor

Župan Željko Kolar rekao je da su ova dva ugovora jako važna.

– Kada govorimo o Matici umirovljenika, govorimo o našim roditeljima, bakama i djedovima koji su pošteno odradili svoj radni vijek, no, nažalost, prosječna je mirovina u Hrvatskoj na 40 posto prosječne plaće. Kada znamo da je prosječna plaća u Krapinsko  – zagorskoj županiji, bez obzira na sve gospodarske pokazatelje, jedna od najnižih u Hrvatskoj, to je skoro nemoguće, ali to je realnost i očito je da proizvodnja nije dovoljno cijenjena i dovoljno plaćena. Naše financiranje kroz županijski proračun je jedan poticaj da Matica umirovljenika može biti aktivna i da vodi brigu o svojim članovima koji su najslabijeg imovinskog stanja i s druge strane, da vode brigu i provode aktivnosti koja je u starijoj životnoj dobi izuzetno važna. Drago mi je da su toliko aktivni i da pomažu svojim članovima – napomenuo je Kolar.

– Društvo Crvenog Križa naše županije je jedno od najboljih u Hrvatskoj, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina uvijek je na prvom ili drugom mjestu po darivanju krvi u Hrvatskoj. Vrlo su aktivni, to su pokazali i nedavno kad smo imali ekološki incident i zagađenje vode u Loboru, gdje je Crveni križ odmah reagirao i išli su dijeliti pitku vodu. Opremanje samog Crvenog križa je na izuzetno visokoj razini. Pregovaramo i o dokupnji prostora koji bi bio baš za rad županijskog Crvenog križa i vjerujemo da ćemo taj posao realizirati do kraja godina. Onda ćemo rebalansom proračuna osigurati dodatna sredstva da se kupi taj prostor i tim dodatnim prostorom imali bismo maksimalne uvjete za rad. U pripremi smo jednog velikog projekta, važnog za širu društvenu zajednicu, međutim, dok ne zatvorimo tu priču s njim nećemo izlaziti u javnost. Kad će biti vrijeme za njega, vjerujem da će ga naša zagorska javnost itekako s odobravanjem podržati – zaključio je Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba