Održana jubilarna deseta “Obrtnička noć” Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić

NAGRAĐENA DVA ZLATNA JUBILARCA: Priznanje za 60 godina uspješnog rada dobio Obrt Kračun, a za 65 godina Mesnica Kantoci

Objavljeno: 24.02.2019. Jelena Jazbec

U Humu na Sutli sinoć je održana jubilarna deseta Obrtnička noć Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić. Kako je istaknuto u uvodnom obraćanju, na području tih triju jedinica lokalne samouprave živi i radi 90-ak obrtnika, koji se uglavnom bave proizvodnom i prijevozničkom djelatnošću.

Prisutnima su se obratili predsjednik Udruženja obrtnika Josip Grofelnik, načelnik Huma na Sutli Zvonko Jutriša, potpredsjednik Hrvatske obrtničke komore i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Davor Pleško, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta, Mario Antonić i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Državni tajnik u ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić otkrio je jednu ekskluzivnu vijest koja se tiče obrazovanja u obrtničkim zanimanjima.

– Ministarstvo će ove godine preko 10 milijuna kuna izdvojiti za programe naukovanja, moram se pohvaliti da u Krapinsko – zagorsku županiju ide preko 740 tisuća kuna, koje će se dodijeliti gospodarskim subjektima  za naukovanje obrtničkih zanimanja – napomenuo je Antonić.

Župan Željko Kolar rekao je kako je Krapinsko – zagorska županija po svim pokazateljima prva Županija u Hrvatskoj koja je polagano počela izlaziti iz krize.

– Takav rezultat je upravo zahvaljujući vama obrtnicima, jer je u posljednjih pet godina u Krapinsko – zagorskoj županiji otvoreno preko 4,5 tisuća novih radnih mjesta. Kad mladom čovjeku osigurate stalno radno mjesto, onda on ima određenu sigurnost i može osnovati obitelj, to je onda velika šansa da ostane živjeti ovdje, jer badava nam sva infrastruktura koju ćemo napraviti, ako nam po našim zagorskim bregima ne ostanu živjeti ljudi – istaknuo je Kolar.

Prava prigoda

I ove godine, OKKZŽ nastavlja s tradicionalnom dodjelom priznanja obrtnicima koji svoje obrte imaju kontinuirano 20, 25, 30 i više godina, a upravo je Obrtnička noć prava prigoda za svečano uručenje priznanja obrtnicima – jubilarcima. Tako je priznanje za 20 godina rada dobio Nenad Gretić, vlasnik obrta Gretić knjigovodstvo, trgovina i posredovanje, Pregrada, a priznanje će naknadno biti dodijeljeno Ljiljani Hajdinjak, Milici Kunštek, Stjepanu Košanskom i Marijanu Šurbeku. Priznanje za 25 godina rada dobili su Branka Gretić (RBG za proizvodnju, usluge i trgovinu, Pregrada), Mirko Bukovšak (DEMI, obrt za završne radove u građevinarstvu, Pregrada), Darko Halužan (Pogrebne usluge “Halužan”, prodaja pogrebne opreme, prijevoz pokojnika i cvjećarsko – aranžerske usluge, Desinić), Zlatko Golubić (Građevinska radnja “Gradex”, Pregrada), Janko Briševac (KIMO – PLAST, Hum na Sutli), Mladen Cerovski (Stolarija “Marko”, Hum na Sutli) i Mario Ivanjko (“Gramont”, obrt za građevinarstvo, trgovinu i usluge, Pregrada). Priznanje će također biti dodijeljeno Cvetki Šolman, Ivanu Posavcu, Igoru Kurku, Dubravku Domjaniću, Robertu Javoriću, Josipu Cerovskom i Zdravku Smrkulju. Priznanje za 30 godina bit će dodijeljeno Darku Špoljaru, dok su priznanja za 35 godina dobili Ankica Javorić (Transport “Javorić”, Hum na Sutli) i Mario Bele (Obrt prijevoza “Bele”, Pregrada). Priznanje će biti dodijeljeno i Francu Ganglu.

Za 40 godina rada priznanja su uručena Ivanu i Tomislavu Pildeku (“Pildek”, proizvodnja strojne opreme, Hum na Sutli) i Anđelku Štruklecu (“Arhitekton”, građevinarstvo, ugostiteljstvo i trgovina, Hum na Sutli).

Obiteljski posao

Bila su tu i dva zlatna jubilarca. Za punih 60 godina uspješnog poslovanja nagrađen je Obrt “Kračun”, za limarske, vodoinstalaterske i građevinske radove. Obrt je osnovao 1959. godine danas pokojni Ivan Kračun, jedan od osnivača Udruženja obrtnika Pregrada, Hum na Sutli, Desinić. Njegovim odlaskom u mirovinu 1991. godine, obrt je nastavio voditi njegov sin Ivan, a od 1. siječnja 2019. godine, obrt preuzima unuk Ivan, čime se nastavlja tradicija duga 60 godina. A 1954. godine, Narodni odbor Kotara Pregrada izdao je dozvolu Slavku Kantociju iz Pregrade da može obavljati mesarsko – zanatsku radnju i tada je počela tradicija Mesnice Kantoci, koja traje već 65 godina. Odlaskom Slavka u mirovinu, 1983. godine obrt nastavlja voditi sin Miroslav, a od 2010. godine unuk Marko. Priznanje za veliki 65 godina uspješnog rada primio je Miroslav Kantoci.

Uručeno je i priznanje Ivanu Špiljaku, jednom od predsjednika Udruženja obrtnika u prethodnim mandatima, za poseban doprinos u organizaciji rada Udruženja obrtnika i promicanja obrtništva, a Općini Hum na Sutli dodijeljena je zahvalnica za dugogodišnju suradnju i doprinos u razvoju obrtništva.

U glazbenom dijelu programa nastupili su Karla i Dino Miklaužić te F Band.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba