Ostala su još samo četiri dana

Dajte svoj glas za Gupčevu lipu, nominiranu za Europsko stablo 2019. godine

Objavljeno: 24.02.2019. AB

Na natjecanju za Europsko stablo godine, ove godine Hrvatsku predstavlja Gupčeva lipa iz Gornje Stubice, koju je nominirala Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije. Nominaciju je provela Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator za taj projekt.

Živi svjedok Seljačke bune

– Gupčeva lipa je prastari živi svjedok Velike seljačke bune koja se odvijala 1573. godine. Pod njezinom je krošnjom prema narodnoj predaji Matija Gubec okupljao svoje istomišljenike i upravo ih je s ovog mjesta poveo u borbu za pravicu. Zbog svoje starosti i povijesnog značenja lipa je 1957. godine proglašena zaštićenim spomenikom prirode. Koliko je ova lipa vrijedna našem narodu, dokazuje i činjenica da su u Hrvatskom šumarskom institutu Jastrebarsko vegetativnim putem uzgojene sadnice Gupčeve lipe – pojašnjen je razlog nominacije.
Glasanje za europsko stablo 2019. godine traje od 1. do 28. veljače 2019. godine. Rezultati će biti objavljeni na Ceremoniji dodjele nagrada u Bruxellesu, 19. ožujka, gdje će biti nagrađeni pobjednici. Glasati možete elektronskim putem na stranicama projekta Europsko stablo godine:

https://www.treeoftheyear.org

– Podržite ovo natjecanje i dajte svoj glas Gupčevoj lipi, pozivaju iz Javne ustanove za zaštićene prirodne vrijednosti Krapinsko – zagorske županije.

Priča o stablu

Inače, natjecanje za Europsko stablo godine dio je obitelji natjecanja za Stablo godine na našem kontinentu. Za razliku od drugih natjecanja, Europsko stablo godine ne stavlja u središe pozornosti ljepotu, veličinu ni starost, već priču o stablu i njegovu povezanost s ljudima. Traže se stabla koja su postala dio šire zajednice, stabla ukorijenjena u život i rad ljudi.
Svrha natjecanja je istaknuti značenje starih stabala u prirodnoj i kulturnoj baštini koja zaslužuju našu brigu i zaštitu. U natjecanju sudjeluje 15 država. Hrvatska se natjecanju prvi put priključila 2018. godine, kandidaturom platane na trgu u Trstenom. Sudjelovanjem Hrvatske u natjecanju promovira se prirodna baština države.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba