Predstavljeno idejno rješenje proširenja SBKT-a, s novim smještajnim kapacitetima, wellnessom i podzemnom garažom – ovaj 200 milijuna kuna vrijedan projekt namjerava se financirati EU sredstvima, no, načelnik Svažić je oprezan:

IPAK TREBA PRONAĆI ALTERNATIVU: “Projekt bi najprije trebao biti održiv sam po sebi, a onda ako dođe i EU novac – dobro će doći”

Objavljeno: 23.02.2019. Jelena Jazbec

Arhitektonski studio Mikelić Vreš arhitekti d.o.o. iz Zagreba na svojoj je Facebook stranici objavio fotografije koje prikazuju kako bi nakon proširenja trebala izgledati Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Fotografije dojmljivog zdanja izazvale su mnoštvo pozitivnih reakcija na društvenim mrežama, a arhitekti su pojasnili i kako je zamišljen čitav projekt.
– Ovaj zdravstveno – lječilišni kompleks sastoji se od međusobno povezanih dijelova nastalih u različitim vremenskim periodima, od sredine 19. stoljeća do danas. Dogradnja novih rehabilitacijskih, smještajnih i pratećih wellness sadržaja zaokružuje cjelinu složenog bolničkog kompleksa, a formiranjem komunikacijskog prstena, povezuju se svi postojeći i novi zatvoreni sadržaji. Novi program raščlanjen je na tri povezane podcjeline – smještajnu lamelu, kaskadni volumen i poluukopani wellness. Svaka od cjelina uspostavlja specifičan odnos s okolnim terenom, primjerice, rehabilitacijski sadržaji na zadnjoj etaži lamele su direktno povezani s padinom i parkom. Postojeća i nova izgradnja su nerazdvojni dijelovi iste prostorne koncepcije. Njihov položaj i međuodnos artikuliraju središnji vanjski prostor – trg, te uspostavljaju veze prema okolnim sadržajima: budućem kardio-parku, crkvi i središtu mjesta – poručuju arhitekti.

Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić ističe kako je bolnica 2017. godine krenula s izradom idejnog rješenja izgradnje nove zgrade.

Brendiranje bolnice

– Ideja vodilja bila je stvoriti predispozicije daljnjeg razvoja bolnice u smjeru konkurentnog zdravstvenog turizma. Planiranim zahvatom omogućit će se brendiranje bolnice za njezino buduće pozicioniranje na tržištu kao vodeće ustanove za prevenciju, dijagnostiku, liječenje i rehabilitaciju osoba s bolestima mišićno – koštanog, živčanog i kardiovaskularnog sustava, kao i edukacijskog centra u Republici Hrvatskoj iz područja rehabilitacije. Dogradnjom postojeće bolnice, osigurat će se prvenstveno novi smještajni kapaciteti za korisnike usluga zdravstvenog turizma te novi prostori hidroterapije i wellnessa, kojima će se ponuditi nova vrijednost usluge, kako za korisnike bolnice, tako i za korisnike smještajnih kapaciteta u samom mjestu (hoteli, apartmani i sl.). Uz navedeno, dogradnjom je obuhvaćena i izgradnja zasebnog polikliničkog i rehabilitacijskog trakta, bolničkog restorana s kuhinjom, uprave, edukacijskog trakta, podzemne garaže te ostalih pratećih sadržaja. Osobno sam vrlo zadovoljna izrađenim idejnim rješenjem, smatram da su novi prostori vrlo dobro koncipirani i funkcionalno i estetski odlično ukomponirani u postojeći bolnički kompleks. Idejno rješenje također je prezentirano i Stručnom i Upravnom vijeću bolnice te predstavnicima Krapinsko – zagorske županije, koja je osnivač bolnice. Koliko se njima svidjelo idejno rješenje, mislim da najbolje svjedoči činjenica da je projekt dogradnje ove bolnice uvršten među strateške razvojne projekte naše županije. Također, Krapinsko – zagorska županija je, uz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, osigurala sredstva za izradu projektno – tehničke dokumentacije te bi glavni projekt trebao biti gotov do kraja ove godine – otkrila nam je Žnidarić.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar u više je navrata spominjao kako je dogradnja SBKT-a jedan od najvažnijih projekata Krapinsko – zagorske županije. Kada je u prosincu prošle godine ondje predstavljen novi CT uređaj, župan Kolar je rekao da se radi na proširenju bolnice za 74 sobe, s pet apartmana, novim wellness i spa programom, novim bazenom, podzemnom garažom, kongresnim centrom i svim ostalim što jedan takav centar mora imati.

– Investicija je vrijedna preko 200 milijuna kuna, a jasno je da to ne može financirati ni Vlada, a ni Županija, stoga, kako smo u ovoj financijskoj omotnici imali primarnu zdravstvenu zaštitu i dnevne bolnice, trebamo se svi zajedno, resorno Ministarstvo, Vlada, Županija i gradovi koji imaju svoje bolnice, izboriti da uđemo u novu financijsku omotnicu i realiziramo dogradnju Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama – rekao je tada župan Kolar.

Tržišni iskorak

Upravo je financiranje tog višemilijunskog projekta, čini se, najveći problem pa je načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić ponešto oprezniji kada se govori o toj temi.

– Moram priznati da sam oduševljen projektom, znam da je tim bolnice, na čelu s ravnateljicom, gospođom Željkom Žnidarić, multidisciplinarno pristupio njegovoj razradi, kako bi Specijalna bolnica i u budućnosti zadržala poziciju koju sada ima, a to je pozicija lidera u rehabilitaciji u Hrvatskoj. Nužna su nova ulaganja, a ova investicija omogućila bi i tržišni iskorak, dakle, da bolnica ne bude više u budućnosti ovisna o fondu zdravstvenog osiguranja, nego da značajnija sredstva može ostvariti i na tržištu. Međutim, što se tiče planiranog financiranja projekta, mislim da vodstvo bolnice treba razmotriti razne mogućnosti i predvidjeti nekoliko scenarija, a ne fokusirati se samo na neku eventualnu buduću mjeru koja još nije definirana i koja bi na horizontu eventualno mogla osvanuti 2022. godine. Duboko sam uvjeren da je ovaj projekt isplativ, ako je isplativo kreditiranje nekih turističkih projekata u bližoj okolici, koji nude samo wellness usluge, sasvim sigurno će biti dokazana i isplativost ovog projekta, no, bivša vlast, dakle, Vlada Zorana Milanovića financiranje takvih projekata nije predvidjela u ugovoru koji je tada rađen s Europskom unijom i zato smatram da se, što se tiče predviđanja financiranja, ne treba osloniti samo na eventualne europske fondove, nego razmisliti i o alternativnim mogućnostima financiranja. I mi u općini projekte radimo zato što nam trebaju, a ne zato što će biti financirani iz Europske unije. Dakle, svaki projekt prvo mora biti održiv sam po sebi, a onda ako europsko financiranje dođe, ono je dobro došlo – kaže načelnik Svažić.
Ravnateljicu Žnidarić pitali smo zna li se barem otprilike kada građani mogu očekivati realizaciju projekta.
– U ovom trenutku ne mogu govoriti o konkretnom terminu realizacije, s obzirom na to da smo u očekivanju nove financijske omotnice. U svakom slučaju, nadamo se da ćemo uspjeti osigurati sredstva i da ćemo se ubrzo vidjeti na otvorenju građevinskih radova, a potom, naravno, i na otvorenju novih sadržaja naše ustanove – zaključuje ravnateljica Žnidarić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba