U Zelenjaku održana press konferencija povodom drugog partnerskog sastanka na projektu “Vezi narave/Veze prirode”, vrijednog više od 2,5 milijuna eura

SLOVENCI I HRVATI ZAJEDNO U PROJEKTU OČUVANJA BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI: “Na rijeci Sutli vršit ćemo monitoring riba, školjkaša, vidra, vodozemaca i leptira”

Objavljeno: 13.02.2019. zagorjeinternational

U Zelenjaku je održana press konferencija povodom drugog partnerskog sastanka na projektu “Vezi narave/Veze prirode”, koji se održava u okviru programa Interreg V – A Slovenija – Hrvatska, sufinanciranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj. Domaćin dvodnevnog susreta koji je započeo jučer, je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije. Vodeći partner projekta je slovenska Općina Grosuplje, a ostali projektni partneri su slovenska Općina Rogaška Slatina, Zavod Republike Slovenije za zaštitu prirode, Javna ustanova Nacionalni park Risnjak, Grad Vrbovsko, Udruga Hyla i Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ.

30 mjeseci

Projekt je započeo 1. rujna 2018. i trajat će 30 mjeseci. Vrijedan je više od 2,5 milijuna eura, od čega je 85 posto sredstava osigurano iz sredstava EFRR-a. Zagorska Javna ustanova sudjeluje s 1,6 milijuna kuna. Cilj projekta je osigurati održivost očuvanja i obnove ciljnih vrsta na zaštićenim područjima Natura 2000: Sutla, Kupa, NP Risnjak, Radensko polje i kanjon Kamačnik. Partnerska shema je izabrana na način da se vrste i za njih predviđene mjere za poboljšanje stanja očuvanja pojavljuju na usporedivim područjima u Sloveniji i Hrvatskoj. Provedbom pet programa mjera konkretnih demonstracijskih akcija u prirodi, na ukupnoj površini od 3159 hektara, poboljšat će se stanje očuvanja vidre, jelenaka, hrastove strizibube, močvarne riđe, kiseličinog vatrenog plavca i vodozemaca. Projektom se žele uspostaviti održive strukture za dugoročno očuvanje biološke raznolikosti.
– Uključivanjem sudionika u provođenje mjera zaštite prirode i u razvoj te provođenje inovativnih sadržaja za interpretaciju prirode, zaštita prirode i briga o njoj nastoji se približiti široj javnosti. Projekt predstavlja izazov očuvanja i obnove biološke raznolikosti za buduće generacije i podiže svijest o ulozi koju priroda ima za dobrobit ljudi. Za postizanje tog cilja, projekt će provesti aktivnosti koje će odgovoriti na nedostatak zajedničkih, prekogranično usklađenih mjera za poboljšanje ciljnih vrsta koje su u lošem stanju, nedostatak međusektorske suradnje za uvođenje suvremenih, održivih metoda upravljanja prirodnim resursima i nisku osviještenost o važnosti očuvanja prirode i koristi koje ima očuvana priroda na dugoročnu kvalitetu života i sprječavanje prirodnih rizika na projektnom području – istaknuto je na press konferenciji, na kojoj su govorili Nataša Hribernik iz Općine Grosuplje, Ivona Burić iz Udruge Hyla, Dragan Turk iz NP Risnjak, Natalija Zielinska, predstavnica Grada Vrbovsko, Sanja Grm iz Općine Rogaška Slatina te Gregor Kalan iz Zavoda Republike Slovenije za zaštitu prirode.

Niz aktivnosti

Ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak rekla je da će u sklopu projekta biti proveden niz aktivnosti na rijeci Sutli, između ostaloga, monitoring riba, školjkaša, vidra, vodozemaca i leptira. Prisustvovali su i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba