Do kraja ožujka trebao bi biti montiran i službeno započeti s radom

POVIJESNI TRENUTAK: U Opću bolnicu Varaždin stigao uređaj za magnetsku rezonanciju, vrijedan 7,1 milijun kuna

Objavljeno: 13.02.2019. zagorjeinternational

U Opću bolnicu Varaždin stigao je uređaj za magnetsku rezonanciju (MR), vrijedan 7,1 milijun kuna. Uređaj je nabavljen bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu projekta Ministarstva zdravstva. Do kraja ožujka MR bi trebao biti montiran i početi službeno s radom.
– Baš kao što smo najavili, Opća bolnica Varaždin je prva javna zdravstvena ustanova na sjeverozapadu Hrvatske koja ima uređaj za magnetsku rezonanciju. Nakon što se na MR čekalo godinama, ponosni smo što će uređaj biti u varaždinskoj bolnici, kao najvećoj i najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi na sjeveru Hrvatske – rekao je varaždinski župan Radimir Čačić.

Spuštena cijena

Na području sjeverozapada živi više od 400 tisuća stanovnika, a ovo je prvi MR u sustavu javnog zdravstva.
– O magnetskoj rezonanciji se priča već više od deset godina, a prvi konkretni korak napravljen je 2016. godine, kada je putem donatorskih akcija prikupljeno 849 tisuća kuna. No, na tome je sve stalo, budući da je bilo procijenjeno da je za nabavu MR-a potrebno devet milijuna kuna. Napokon, putem Europskog fonda za regionalni razvoj je 2017. otvorena mogućnost kupnje sofisticirane medicinske opreme. Projekt je sada realiziran, pri čemu je, zahvaljujući objedinjenoj nabavi, cijena spuštena na 7,1 milijun kuna – istaknuo je zamjenik župana Robert Vugrin.
U tijeku je opremanje i prilagodba prostora za sam uređaj.
– Vrijednost tih radova je 1,3 milijuna kuna, što jasno govori da je riječ o zahtjevnom zahvatu, koji obuhvaća i zaštitu od elektromagnetskog zračenja te zaštitu od buke. To će se financirati s 849 tisuća kuna prikupljenih donacija, a ostatak od gotovo pola milijuna kuna, osigurat će Varaždinska županija iz decentraliziranih sredstava – dodao je Vugrin.
– Zdravstvena usluga i standard će se, zahvaljujući ovom visoko sofisticiranom uređaju, podići na puno višu razinu, a pacijenti na snimanje više neće morati ići u druge županije ili u Zagreb – zaključio je.

Priprema prostora

Ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić ocijenio je dolazak magnetske rezonancije povijesnim trenutkom za varaždinsku bolnicu.
– To je uređaj bez kojeg danas bolnica našeg tipa ne može raditi. Uređaj je ovdje, krenuli smo s pripremom prostora i očekujemo da ćemo magnetsku rezonanciju u zadanom roku uspjeti instalirati i krenuti s radom. Očekujemo da će to biti do kraja ožujka. Ugovor s izvođačem potpisan je 6. veljače, rok je 45 dana, uz otprilike 15 dana za montažu uređaja – pojasnio je Kudelić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter