U Zaboku svečano obilježen Dan Urbane aglomeracije Zagreb, koja obuhvaća Grad Zagreb i 29 gradova i općina iz Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije

ZAJEDNIČKIM SNAGAMA POVLAČE EUROPSKA SREDSTVA: Najvažniji projekti za KZŽ su Regenerator, ZEZ i integrirani prijevoz

Objavljeno: 08.02.2019. zagorjeinternational

U Velikoj galeriji grada Zaboka svečano je obilježen drugi Dan Urbane aglomeracije Zagreb, u organizaciji Grada Zagreba, Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, u suorganizaciji s Krapinsko – zagorskom županijom.
Urbana aglomeracija Zagreb ustrojena je 2016. godine, a obuhvaća Grad Zagreb kao središte aglomeracije te još 29 gradova i općina – sedam s područja Krapinsko – zagorske i 22 s područja Zagrebačke županije. Iz KZŽ to su gradovi Donja Stubica, Oroslavje i Zabok te općine Gornja Stubica, Marija Bistrica, Stubičke Toplice i Veliko Trgovišće.
Svrha ovog događanja bila je promidžba Strategije razvoja Urbane aglomeracije Zagreb za razdoblje do 2020. godine, predstavljanje uspješnih projekata Urbane aglomeracije Zagreb te statusa provedbe mehanizma ITU.

Dobar mehanizam

– Aglomeracija je dobar mehanizam da povučemo europski novac za neke od ključnih projekata koji su od velikog interesa za Krapinsko – zagorsku županiju. Mi u tom kolaču od 700 milijuna kuna imamo velikih ambicija. Imamo dva strateška projekta, to su ZEZ i Regenerator. Newlight smo radili sa Zagrebačkom županijom, integrirani prijevoz radimo s Gradom Zagrebom i Zagrebačkom županijom, zajedno sa Zagrebačkom županijom osnivači smo Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske i sve je to jedan prirodni slijed, s time da sada imamo mogućnost da povučemo bespovratna sredstva preko urbane aglomeracije u stopostotnom iznosu – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Projekt Regenerator predstavila je zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek, a projekt Znanstveno – edukacijsko – zabavnog centra Stubički Golubovec Helena Matuša, zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije.

– Grad Zabok kao nositelj prijavio je projekt Regenerator, na poziv “Urbana aglomeracija Zagreb – revitalizacija starih industrijskih postrojenja”. U sklopu projekta planiramo rekonstruirati halu te srušiti i izgraditi inkubator i silos kao dvije nove zgrade na toj parceli. Projekt je vrijedan preko 37 milijuna kuna, prijavljen je 4. listopada, natječaj je zatvoren 28. prosinca i s nestrpljenjem očekujemo rezultate natječaja. Projekt je važan za stanovništvo cijele Krapinsko – zagorske županije, ali i Urbane aglomeracije Zagreb jer smo, izrađujući projekt, došli do zaključka da mladima nedostaje prostor za kreativno izražavanje i koncertni prostor – istaknula je Valentina Đurek.
Helena Matuša je pojasnila kako projekt ZEZ uključuje inovativni koncept kojim se namjerava obnoviti kulturna baština, dvorac i park oko njega, veličine oko 10 tisuća četvornih metara.

– Dvorac planiramo pretvoriti u pametnu zgradu, kao što je to učinjeno s Dvorcem Bračak, a sadržaj koji planiramo postaviti u dvorcu bit će inovativan, pozivat će sve generacije da promiču STEM, da promiču inovativnost, da uče kroz rad, da probaju sami eksperimentirati. U zaštićenom engleskom perivoju koji okružuje dvorac postavit ćemo pak vanjske znanstvene eksponate. ZEZ će biti otvoren od 0 do 24, 365 dana u godini. To ćemo postići tako da ćemo koristiti modernu tehnologiju, da vi iz udobnosti svoje kuće, kad god želite, možete pristupiti određenom eksponatu, malo se s njime poigrati, znači, ne morate biti fizički u dvorcu, nego mu dati naredbu što da radi, koji pokus da izvede i vidjeti što se s time događa. Dobri duh svega bit će naš poznati Profesor Baltazar – rekla je Matuša.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić dodaje kako se radi o ogromnom projektu.

– Dvorac Stubički Golubovec star je preko 200 godina i treba dobiti neku svrhu, inače će nestati kao i neki drugi dvorci. Naš plan je taj dvorac kroz dvije, tri, četiri godine pretvoriti u Znanstveno – edukacijsko – zabavni centar, nešto što Republika Hrvatska nema, a što od europskih država nemaju samo Rumunjska i Hrvatska. Dakle, ovo nije samo projekt Grada Donje Stubice i Krapinsko – zagorske županije, već i cijele Hrvatske – ističe gradonačelnik.

Dvorac Novi dvori

Nadica Žužak, zamjenica zagrebačkog župana, kao najvažniji projekt ističe integrirani prijevoz.

– Od zajedničkih projekata koje radimo s Krapinsko – zagorskom županijom i Gradom Zagrebom, kao najvažniji svakako bih izdvojila projekt integriranog prijevoza, koji zajedno radimo već dugi niz godina, a koji je dobivanjem značajnih europskih sredstava značajnije pokrenut i osigurana su sredstva za izradu master plana prve i druge faze. Tu je i zajednički projekt Greenway, biciklističke staze koje radimo zajedno s Gradom Zagrebom. Inače, imamo zajedničkih devet projekata kojima je cilj boljitak građana na cijelom području urbane aglomeracije – rekla je Žužak.
Gradonačelnik Zaprešića Željko Turk istaknuo je kako je Grad na natječaj upravo prijavio projekt uređenja Dvorca Novi dvori, vrijedan 30-ak milijuna kuna.

– Mi smo europskim novcem isprojektirali sav sadržaj, sedam objekata, uredili smo i obnovili vršilnicu te imamo sve spremno za novu financijsku omotnicu. Vrijednost projekata je 150 milijuna kuna. Kako smo dobili novac za projektnu dokumentaciju, vjerujem da ćemo dobiti novac i za realizaciju projekta. Ovime potvrđujemo nedjeljivost glavnog hrvatskog grada s područjima koje s njime graniče i koja puno toga povezuje. Povezani su prometno, ali još više ljudima, radnicima koji svakodnevno putuju u Zagreb na posao, ali i kulturom i poviješću – zaključio je gradonačelnik Zaprešića. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba