NEPRESUŠNI CENTAR IDEJA, PROJEKATA I INOVACIJA: REGEA predstavila aktivnosti u 2018. i planove za 2019. godinu

“Newlight” i model obnove javnih zgrada iz Zagorja će se preslikati na čitavu Hrvatsku, a na krovu OB Zabok gradit će se elektrana koja će joj za 7 godina omogućiti besplatnu el. energiju

Objavljeno: 08.02.2019. zagorjeinternational

Na konferenciji za medije u Energetskom centru Bračak, Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) i Krapinsko – zagorska županija predstavile su najvažnije aktivnosti provedene u 2018. te planove za 2019. godinu.
Ravnatelj REGEA-e Julije Domac najavio je važan iskorak koji bi se vrlo brzo trebao dogoditi u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

– Za nekoliko dana završit ćemo javnu nabavu za fotonaponsku elektranu na Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana. Javnu nabavu smo koncipirali na način da se javlja privatni ponuditelj koji će izgraditi fotonaponsku elektranu 300 kilovata, što je optimalni kapacitet s obzirom na površinu krovova bolnice, i koji će potom isporučivati svu proizvedenu električnu energiju bolnici. Parametri koji se ocjenjuju su cijena po kojoj će se ta električna energija prodavati i koja mora biti jeftinija od ugovora koji sada ima bolnica, te broj godina nakon kojih elektrana prelazi u vlasništvo bolnice. Dakle, bolnica će s novom fotonaponskom elektranom štedjeti od prve minute, a naša je procjena da za od pet do sedam godina elektrana prelazi u vlasništvo bolnice i sve što se proizvede, bit će besplatno rekao je Domac, dodavši kako se za sada još ne može znati vrijednost investicije jer je ona u potpunosti na privatnom partneru. Očekuje se da će radovi početi u ožujku.
Bit će to ujedno i prvi u nizu pilot – projekata koji će biti predstavljeni na digitalnoj platformi “Sunce na dlanu”, koja se tako simbolički zove zato što je potekla iz Krapinsko – zagorske županije, “Bajke na dlanu”.
– Na toj će se platformi moći naći projekti iz cijele Hrvatske i jugoistočne Europe, a razvijamo je s jednom informatičkom globalnom tvrtkom. Ponosan sam što jedna takva priča, koja će biti europska i globalna, kreće upravo iz Dvorca Bračak – rekao je Domac.

Investicijski forum

Istaknuo je i projekt “Newlight”.
– Rekonstrukcija javne rasvjete, gdje se u konačnici dogodila objedinjena investicija dviju županija, Krapinsko – zagorske i Zagrebačke, vrijedna preko 155 milijuna kuna. Radi se o projekt u sklopu kojeg se prvi puta promovirao na pravi i kompletan način ugovor o energetskom učinku, ugovor u kojem privatni partner preuzima rizike, daje uslugu javne rasvjete javnom partneru i naši gradovi i općine upravo sada počinju ubirati plodove tog ugovora, koji je, odgovorno tvrdim, jedan od najdetaljnijih i najkompleksnijih u Europi. Mi smo 2018. godine imali zadovoljstvo predstaviti taj projekt u Bruxellesu, na Investicijskom forumu Europske komisije, kao jedan od 25 najboljih europskih investicijskih projekata iz područja čiste energije. U to vrijeme ne samo da smo bili jedini iz Hrvatske, nego i jedini iz novih zemalja članica Europske unije. Taj je projekt ove godine na tom Investicijskom forumu nominiran za nagradu Europske komisije i 20. veljače u Bruxellesu očekujemo rezultate. Mi smo, dakle, jedan od tri najbolja projekta – rekao je Domac.
Prošle je godine, kaže, bilo i mnogo aktivnosti na energetskoj obnovi škola, a spomenuo je i da je Krapinsko – zagorska županija prva županija u Hrvatskoj koja je izradila dugoročni program izgradnje i obnove javnih zgrada.
– Dakle, logika REGEA-e i Županije je izraditi dugoročni plan i znati što ćemo raditi sljedećih 20 godina. 14. ožujka u Virovitici mi taj projekt predstavljamo na Izvršnom odboru Hrvatske zajednice županija, kao model “Izgradimo Hrvatsku”, gdje ćemo hrvatskim županijama i Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije ponuditi našim stručnim znanjem model kako dugoročno obnavljati naše škole, kako otvoriti vrata privatnim investicijama i kako cijelu priču još bolje iskoristiti. Program koji je potekao iz Krapinsko – zagorske županije i koji predlažemo na nacionalnoj razini, predviđa korištenje milijarde eura europskih sredstava, odnosno, generiranje tri milijarde eura investicija – rekao je ravnatelj REGEA-e.
Spomenuo je i nastavak aktivnosti na europskim projektima koje Agencija provodi, njih 20, zajedno s partnerima iz cijele Europe. Njihova ukupna financijska vrijednost je 36 milijuna eura. REGEA je ujedno i dio konzorcija “Manage Energy”, te je prepoznata kao jedna od tri najbolje europske energetske agencije i kroz tri godine svoje znanje prenosi drugim europskim energetskim agencijama.

Objedinjena nabava

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar je pak predstavio projekt objedinjene javne nabave plina i električne energije za sve ustanove koje su u ingerenciji KZŽ.
– Mi u Županiji smo uz stručnu pomoć REGEA-e napravili objedinjenu nabavu potrošnje plina i struje za sve ustanove koje su u ingerenciji Krapinsko – zagorske županije. Dakle, sve škole, sve bolnice, sve zdravstvene ustanove, ambulante Doma zdravlja, svi idu s objedinjenom nabavom i na taj način smo uštedjeli znatan novac s kojim smo mogli pokriti naš postotak sufinanciranja domaće komponente koju moramo osigurati za ovih devet škola u kojima se provodi projekt energetske obnove. Za REGEU moram reći kako se radi o nepresušnom centru ideja, projekata i inovacija – rekao je Kolar.
Objedinjenom javnom nabavom za nabavu prirodnog plina uštedjelo se oko 3,6 milijuna kuna, dok se za električnu energiju očekuje ušteda od oko milijun kuna. U 2018. godini u Energetskom centru Bračak održano je 59 događanja, a kroz Centar je prošlo preko četiri tisuće ljudi. Kako kaže ravnatelj Domac, Energetski centar Bračak zgrada je koja živi punim plućima. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba