Stigao “bijeli labud” Strojarske i prometne škole u Varaždinu

Budući vozači motornih vozila praktičnu nastavu će obavljati u novom kamionu vrijednom 630 tisuća kuna

Objavljeno: 08.02.2019. zagorjeinternational

Učenici Strojarske i prometne škole u Varaždinu, koji se školuju za vozača motornih vozila, praktičnu nastavu će obavljati u novom teretnom vozilu C kategorije. Vozilo je vrijedno 630 tisuća kuna, a njegovu nabavu je s 400 tisuća kuna financirala Varaždinska županija, dok je preostalih 230 tisuća kuna osigurala škola.
Riječ je o važnom nastavnom sredstvu za školu, koja je organizirala i prigodnu svečanost, na kojoj je novi kamion predstavljen varaždinskom županu Radimiru Čačiću, njegovom zamjeniku Tomislavu Paljaku, pročelniku Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslavu Huđeku, predstavnicima PU varaždinske i drugima.

Najbolja u RH

– Prema kriterijima Ministarstva znanosti i obrazovanja, Strojarska i prometna škola u Varaždinu je prva škola u regiji i treća u Hrvatskoj, dok je u sektoru prometa i logistike najbolja u cijeloj Hrvatskoj. Imaju 800-tinjak učenika, 90-ak nastavnika i tri suradnika u nastavi. Veliki su sustav, no, osim kvantitete, imaju i kvalitetu, što zaslužuje podršku. Sami provode niz projekata, a Županija je s 400 tisuća kuna, uz redovna izdvajanja, pomogla da imaju na čemu educirati buduće vozače. Siguran sam da će vozilo biti na korist svih mladih – istaknuo je župan Radimir Čačić.
Posebno ponosan je bio ravnatelj Strojarske i prometne škole Milan Žunar.
– Učenici koji se školuju za vozače motornih vozila imaju 45 sati nastave iz predmeta upravljanje motornim vozilom, pri čemu se veliki dio nastave izvodi na javnim prometnicama. Zato je ovaj kamion za nas neophodno nastavno sredstvo. Mnogi ga zovu kamion autoškole, ali za naše učenike i nastavnike to je “bijeli labud” Strojarske i prometne škole – rekao je ravnatelj Žunar.

40-ak zanimanja

Škola se specijalizirala u dva obrazovna sektora, u strojarstvu te prometu i logistici. Imaju akreditaciju za 40-ak zanimanja, no svake godine nude 10 do 12 zanimanja koja trebaju gospodarstvu, zbog čega njihovi učenici odmah nakon završetka školovanja dobiju posao, napomenuo je ravnatelj.
– Imamo pet školskih radionica, a jedina smo škola u Republici Hrvatskoj u kojoj učenici na praktičnoj nastavi mogu vidjeti i sudjelovati u nastanku proizvoda, i to od odlijevanja preko strojne obrade dijelova, pa do montaže i predaje u skladište – rekao je.
Škola ima vlastitu autoškolu za A2, B, C, CE i D kategoriju, provodi programe obrazovanja odraslih, a vrlo je uspješna i u provedbi EU projekata.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba