Magistra etnologije i kulturne antropologije Kristina Pavlović u Zlataru održala predavanje na temu “Domaća hrana: simbol identiteta i svakodnevna praksa”

“Nema jasne granice i definicije – svatko priprema i konzumira ono što je za njega u određenom trenutku domaće, zdravo i dobro”

Objavljeno: 06.02.2019. zagorjeinternational

U organizaciji Udruge žena Zlatar, u tamošnjoj je srednjoj školi predavanje o domaćoj hrani kao simbolu identiteta, te svakodnevnoj praksi održala magistra etnologije i kulturne antropologije Kristina Pavlović, izvještava Radio Zlatar.

Znanstveni rad

Što je domaća hrana, može li se tako zvati ako je pripremljena od namirnica različitog podrijetla, koja je razlika između sintagme domaća i tradicionalna hrana, te koja je razlika domaće hrane u različitim podnebljima i različitim zemljama, pitanja su na koja je odgovore, prikupljene u svojem istraživanju po Hrvatskoj za znanstveni rad “Domaća hrana: simbol identiteta i svakodnevna praksa”, okupljenim građanima i srednjoškolcima prezentirala predavačica. Naziv “domaća hrana” pokriva, za svakog pojedinačno, mnoštvo značenja, od povijesno – lokalnog do nutricionističkog, nema jasne granice i definicije, a poruka je da svatko priprema i konzumira ono što je za njega u određenom trenutku domaće, zdravo i dobro, zaključak je predavanja.

Edukacije i akcije

Na samom početku, prisutnima se obratila ravnateljica Srednje škole Zlatar Zdenka Rogina, koja je, poželjevši dobrodošlicu predavačici i Udruzi žena, napomenula kako se tema odlično uklapa u aktivnosti koje se u školi provode kroz razne edukacije i preventivne akcije tijekom godine, a uputila je zahvalu i gradonačelnici Jasenki Auguštan Pentek što Grad Zlatar podržava ovakva događanja. Zahvalu na odazivu i suradnji posjetiteljima, školi i predavačici uputila je i predsjednica Udruge žena Zlatar Ana Kudelić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter