GLAVNI KRITERIJ – VISINA DJEČJEG DOPLATKA: Prepoznali potrebu i udvostručili iznos za besplatnu prehranu djece

Varaždinska županija osigurala besplatnu školsku prehranu za trećinu svojih osnovnoškolaca – njih 3047

Objavljeno: 05.02.2019. zagorjeinternational

Varaždinska županija je ove školske godine osigurala besplatne školske obroke za 3047 učenika u riziku od siromaštva, koji pohađaju 33 županijske škole, što je 30 posto od ukupnog broja osnovnoškolaca, njih 9926.
Putem EU projekta “Užina za sve”, za koji je krajem prošloga mjeseca iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije odobren maksimalni iznos od 1.499.627,85 kuna, školska kuhinja će se financirati za 1492 učenika, dok će se za 1555 učenika besplatni obroci financirati iz županijskog proračuna, za što će biti izdvojeno 1.413.021,75 kuna. Radi se, dakle, o ukupno gotovo tri milijuna kuna.

I za srednjoškolce

– Dok je u drugim županijama i gradovima standard da financiranje prehrane ostaje na razini dobivenog bespovratnog europskog novca, u Varaždinskoj županiji smo prepoznali potrebu te smo ove školske godine odlučili udvostručiti iznos za besplatnu prehranu djece vlastitim sredstvima. Zahvaljujući tome će u projekt biti uključeni svi učenici koji zadovoljavaju kriterij rizika od siromaštva, pri čemu je glavni kriterij visina dječjeg doplatka – rekao je župan Radimir Čačić.
Analiza napravljena prošle godine pokazala je da se udio djece koja su dobivala besplatan obrok, u 33 škole kretao od 10 posto do čak 56 posto učenika. S obzirom na to da problem, kako je istaknuto, ne nestaje upisom djece u srednje škole, Varaždinska županija je prva u Hrvatskoj pokrenula projekt financiranja školskih obroka za učenike srednjih škola. Glavni kriterij je također visina dječjeg doplatka, a pravo na sufinanciranje školske prehrane ostvaruju svi učenici čiji prosječni mjesečni dohodak po članu kućanstva ne prelazi 543,14 kuna, odnosno 374,18 kuna za dijete s oštećenjem zdravlja.

Trajno otvoren natječaj

Iz 13 srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija se na prvi javni poziv javilo 120 učenika. Prehrana im se sufinancira sa sedam kuna po nastavnom danu, odnosno s ukupno 546 kuna za razdoblje od rujna do prosinca 2018. godine. Projekt se nastavlja i u drugom polugodištu, a javni poziv će biti otvoren trajno, pa je za očekivati da će broj prijavljenih srednjoškolaca biti veći. Naime, prema anonimnim anketama provedenim prije početka provođenja projekta, 651 učenik izjasnio se da prima dječji doplatak iz prve cenzusne grupe.
Inače je Varaždinska županija prošle godine zatražila da se sufinanciranje prehrane iz EU fondova omogući i za srednje škole.
– S obzirom na to da cijela osnovnoškolska populacija u našoj županiji nastavlja školovanje, isti problem se javlja i u srednjim školama, zbog čega smo uputili inicijativu Ministarstvu znanosti i obrazovanja, zaključio je župan Radimir Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter