POČEO JE HRVATSKI TJEDAN BORBE PROTIV RAKA: Odazovite se na programe probira i usvojite zdrave životne navike

Najviše žena u KZŽ obolijeva od raka dojke, a kod muškaraca je najčešći rak pluća

Objavljeno: 05.02.2019. zagorjeinternational

Jučer je počeo Hrvatski tjedan borbe protiv raka. Ovogodišnjim sloganom “Ja jesam i hoću”, želi se istaknuti uloga svakog pojedinca u brizi o svom zdravlju kroz odluke da se odazove na programe probira i usvoji zdrave životne navike.
Zbog visoke učestalosti malignih oboljenja i njihove visoke stope smrtnosti, rak je prozvan epidemijom modernog doba, a obilježavanjem Hrvatskog tjedna borbe protiv raka i Svjetskog dana borbe protiv raka nastoji se podići svijest o prevenciji malignih bolesti, dijagnosticiranju i mogućnostima liječenja.
U Hrvatskoj je kod muškaraca najčešći rak pluća, debelog crijeva i prostate, a kod žena karcinom dojke, pluća i debelog crijeva. Maligne bolesti imaju zajedničke faktore rizika, kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, nezdrava prehrana, fizička neaktivnost, UV zračenje, neodgovorno spolno ponašanje i sl. Na veliki broja karcinoma moguće je utjecati upravo sprečavanjem tih faktora, odnosno, primarnom prevencijom: održavanjem poželjne tjelesne težine, primjerenom prehranom, dovoljnim unosom voća i povrća, redovitom tjelesnom aktivnošću, promjenama u spolnom ponašanju, smanjenom izloženošću karcinogenima u okolišu te izbjegavanjem duhana i alkohola.

Prijevremena smrt

Rak dojke najčešći je rak i vodeći uzrok prijevremene smrti žena u dobi od 35. do 64. godine u Krapinsko – zagorskoj županiji. Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u KZŽ počeo je s provedbom u listopadu 2006. godine, a ciljevi su smanjiti smrtnost od raka dojke za 15 – 25 posto, otkriti rak dojke u što većem postotku u početnom stadiju te poboljšati kvalitetu življenja bolesnica s rakom dojke. Osnovna metoda probira je mamografija – rendgenski pregled dojki kojim se promjene na dojci mogu otkriti u prosjeku oko dvije godine ranije od običnog kliničkog pregleda. Programom su obuhvaćene sve žene u dobi od 50 do 69 godina koje na kućnu adresu dobivaju poziv za mamografiju koja se provodi u dvije mamografske jedinice u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana te Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Tijekom proteklih 12 godina intenzivno se radilo na podizanju svijesti o važnosti ranog otkrivanja ove bolesti.
Rak debelog crijeva jedan je od najčešćih kod oba spola u razvijenim zemljama. U Krapinsko – zagorskoj županiji je na drugom mjestu po pojavnosti, kod muškaraca iza raka pluća, a kod žena iza raka dojke. Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva KZŽ započeo je s provedbom početkom 2008. godine. Obuhvaća muškarce i žene u dobi od 50 do 74 godine. Test na okultno krvarenje (FOBT-fecalocultblood test), zbog jednostavnosti primjene trenutno je najprikladnija metoda za rano otkrivanje ove bolesti. Neposredni cilj programa je otkrivanje raka debelog crijeva u ranijem stadiju ili predstadiju bolesti, te smanjenje smrtnosti za 15 posto u razdoblju od 10 do 13 godina nakon početka provedbe programa. Provodi se kod kuće, a uzorci se analiziraju u Županijskom Zavodu za javno zdravstvo.

Rana dijagnostika

Na kućnu adresu šalju se pozivi i testovi za otkrivanje krvi u stolici, kao i detaljne upute o provođenju testiranja. Osobe s pozitivnim nalazom (utvrđeno prisustvo krvi u stolici) naručuju se na kolonoskopski pregled koji se provodi u OB Zabok.
Rak vrata maternice uzrokovan je pak infekcijom humanim papiloma virusom (HPV). Po pojavnosti, u Hrvatskoj je rak vrata maternice na drugom mjestu kod žena u dobi od 35 do 49 godina. Dijagnosticira se jednostavnom, brzom, besplatnom, lako dostupnom i neinvazivnom metodom, PAPA testom. Zbog mogućnosti rane dijagnostike, od ovog karcinoma ne bi smjela umrijeti niti jedna žena. Značajno mjesto u prevenciji ovog karcinoma zauzima cijepljenje protiv HPV.
Sve informacije vezane uz provedbu Nacionalnih programa ranog otkrivanja raka, dostupne su na besplatnom broju Zavoda za javno zdravstvo KZŽ 0800-200-127.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba