A PLAĆALI SU DESET POSTO POREZA: To se više ne da trpeti! BUNAAA!

“Idemo h bitku, do zadnje kapi krvi – za našu zemlju, za našu decu i žene, za pravicu!”

Objavljeno: 03.02.2019. zagorjeinternational

To se više ne da trpeti! Volja seljaka je da se zdigneme, hoćeju da ih sve skup okupim, organiziram, pozovem vojskovođe koji su nam skloni i da kreneme h rat, h bitku do zadnje kapi krvi, ali za pravicu i za naša prava koja nam pripadaju. Za nas koji delamo na toj zemlji, a oni nam ju oduzimaju, ali ne samo zemlju, nego i sinove i kćeri, to već nemremo trpeti! Bunaaa! – govorio je danas Matija Gubec na “puntanju kmetov”.

Kod rodne kuće

Sve je počelo u Hižakovcu, kod rodne kuće Matije Gupca, gdje je Družba vitezova zlatnog kaleža prikazala kako je živio taj vođa najpoznatije pobune malog čovjeka protiv vlasti u hrvatskoj povijesti.
Pobunjeni kmetovi potom su u povorci krenuli prema Gupčevoj lipi, gdje su se okupili, a potom zajedno s Gupcem dogovorili pobunu i ustanak protiv ugnjetavanja vlastelina Franje Tahyja.
– Ovo je povijesno uprizorenje događaja koji se dogodio prije 446 godina. Kroz stoljeća se buna obilježavala na razne načine, najveći umjetnici su je zabilježili na svojim umjetničkim djelima, likovnim, kiparskim i literarnim. Ta je buna inspiracija, ne samo kao povijesni događaj, već kao jedan bunt bez presedana, koji je u ovom dijelu Europe bio najveći seljački bunt i pokazao najveću odlučnost baš zagorskog seljaka koji je živio u jako teškim uvjetima. Najmanje što možemo napraviti jest da ovim uprizorenjem probamo vratiti sliku onog vremena, a za pouku našoj generaciji i svima onima koji će doći iza nas – kazao je Krešimir Končevski, koji ima ulogu Matije Gupca.

Najveća do sada

Organizatori su vrlo zadovoljni odazivom ljudi već na samom puntanju, pa očekuju da će 11. uprizorenje Bitke kod Stubice sljedeće subote imati još više publike nego prošle godine.
– Oduševljeni smo odazivom, kako publike, tako i udruga kojih je svake godine sve više, ove godine ih je 23 iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Slovačke i Italije. Manifestacija iz godine u godinu raste. Ove godine imamo novu lokaciju, kod dvorca Stubički Golubovec, publici će to biti još zanimljivije jer je to još veći, autohtoniji prostor nego kod Majsecovog mlina. U samoj bitki sudjelovat će oko 300 ljudi, najviše do sada – najavili su organizatori.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba