U Gornjoj Stubici predstavljen projekt revitalizacije poslovnog kompleksa Dona

“TRINAESTERO VELIČANSTVENIH”: Zagorska poduzeća i obrti uselili u Poslovni centar Gornja Stubica – proizvodnju počinju sa stotinjak djelatnika, a očekuju se i nova zapošljavanja

Objavljeno: 18.01.2019. zagorjeinternational

Trinaestorica veličanstvenih. Tako je načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić nazvao poduzetnike i obrtnike koji su uselili u prostor bivšeg poslovnog kompleksa poznate tvornice za preradu voća Dona u Gornjoj Stubici, te će upravo ondje nastaviti svoju proizvodnju i započeti svoj poslovni uzlet.
– Pozdravljam ovih 13 veličanstvenih koji su se prije otprilike godinu dana našli baš u ovim prostorima i počeli razgovarati i promišljati o tome što bi za njih bilo najbolje, odnosno, kako započeti s ozbiljnom proizvodnjom i riješiti problem koji ih je mučio, a to je prostoru u kojem su svi oni do tada radili. Bili su to uglavnom manji objekti, garaže, dakle, prostor koji im nije davao nikakvu perspektivu da bi se mogli nositi s tržištem, više zapošljavati i razvijati se na kvalitetan način. U proteklih je godinu dana tako revitalizirano 163.496 četvornih metara prostora, od čega 138.457 četvornih metara otvorenog prostora i 25.309 četvornih metara zatvorenog prostora. Općina Gornja Stubica osigurala je mjere pomoći, pa smo tako odlučili da, što se komunalne naknade tiče, obrti, odnosno poduzeća koja će se razvijati, bit će prve godine oslobođena 100 posto, u drugoj godini 75 posto, a u trećoj 50 posto. Za određen broj obrta, odnosno, poduzeća, sufinanciramo i kamatne stope za kredite – istaknuo je Krizmanić prilikom današnjeg predstavljanja projekta revitalizacije poslovnog kompleksa Dona.

Jedinstveni projekt

Istaknuo je kako poduzeća koja ulaze u Poslovni centar Gornja Stubica, imaju 102 zaposlena, a tijekom ove godine planira se zapošljavanje još 32 osobe, pa bi u toj prvoj fazi ondje bilo 140-ak zaposlenih. U drugoj fazi, rekao je Krizmanić, uslijedila bi registracija Poslovne zone Gornja Stubica.
Važno ulogu u procesu revitalizacije odigrao je Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije, na čelu s direktoricom Martinom Jantol.
– Veseli nas što smo mogli sudjelovati u ovako prekrasnom i jedinstvenom projektu na razini Republike Hrvatske. Sva poduzeća su s područja Krapinsko – zagorske županije, dakle, naši Zagorci ulažu u kompleks. Ukupna vrijednost ulaganja je skoro 20 milijuna kuna, a sastoji se od iznosa za kupnju, adaptacije i modernizacije prostora te nabave adekvatne opreme i strojeva. Sredstva su realizirali kroz nekoliko kreditnih linija, sufinanciranim kamatama, pri čemu bih posebno željela istaknuti susretljivost HAMAG – BICRO-a, jer je ovaj projekt bio iznimno kompleksan. Preko linije ESIF – mali zajam osigurano je pet zahtjeva, preko komercijalne banke i linije HABOR ESIF – rast i razvoj, realiziran je jedan kreditni zahtjev, te preko Mjere 1 “Kreditom do konkurentnosti”, program koji se provodi s Ministarstvom gospodarstva, Krapinsko – zagorskom županijom i Općinom vezano uz sufinanciranje kamata, realizirano je pet kreditnih zahtjeva, i preko komercijalnih kredita dva kreditna zahtjeva – pojasnila je Jantol.
Članica Uprave HAMAG – BICRO Marijana Oreb dodala je da se, kada se govori o zajmovima, radi o iznosu od 1,7 milijuna kuna.

Školski primjer

– Ovo je školski primjer sinergije Općine Gornja Stubica, Krapinsko – zagorske županije, Poduzetničkog centra, Zagrebačke banke i HAMAG – BICRO-a. Iz ovog će projekta proizaći višestruka korist. Prije svega, naši poduzetnici i obrtnici dobili su jedan prostor gdje se mogu razvijati, iz čega proizlaze i nove investicije i novo zapošljavanje. Mislim da je ovo klasičan primjer kako lokalna i regionalna samouprava trebaju surađivati sa svojim poduzetnicima i obrtnicima i zato čestitam svima nama na ovom sjajno obavljenom poslu i veselim se sljedećim investicijama i projektima na području Krapinsko – zagorske županije – rekao je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, dodavši kako je Županija, uz Općinu Gornja Stubica, u početku osigurala geodetsku podlogu, rad gospodarskog vještaka za parcelaciju kompletnog projekta, što je bio trošak od oko 120 tisuća kuna, a bile su tu i odvjetničke usluge te već spomenuta kreditna linija Kreditom do uspjeha, za pet poduzetnika. Prema sporazumu, KZŽ i Općina Gornja Stubica subvencionirat će kamatu.
Na predstavljanju projekta bili su i zamjenik župana Anđelko Ferek – Jambrek i zamjenik načelnika Vladimir Škvorc, a prisutnima se obratio i Matija Lešković iz poduzeća Etos Beton.
U Poslovni centar Gornja Stubica uselili su: Obrt Drvoprerada Sviben, Obrt Etos Beton, AMC Škorjanec d.o.o., EX Astris d.o.o., Inox Orka d.o.o., Bajs Viličari d.o.o., Hidraulika Osrečak d.o.o., Auto prijevoz i niskogradnja vl. Zdravko Matija, Šuško, obrt za izradu drvenih proizvoda, Obrt Stolarija Bokun, Fergy Građenje d.o.o. i Bravarija Putar d.o.o.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba