Jedinstveno nalazište sumpora i ugljena, bogata rudarska tradicija, vrijedni fosilni i arheološki nalazi – sve to skriva općina Radoboj

Posjetite Muzej Radboa i krenite na jedinstveno putovanje kroz vrijeme, od prapovijesti, preko rimskog perioda do srednjeg i novog vijeka

Objavljeno: 17.01.2019. zagorjeinternational

Jedinstveno nalazište sumpora i ugljena, bogata rudarska tradicija, vrijedni fosilni i arheološki nalazi neprocjenjivo su bogatstvo općine Radoboj, čiju bogatu i mnogima nepoznatu povijest, možete doživjeti u Muzeju Radboa. Postav muzeja sastoji se od reprezentativnih predmeta iz prošlosti Radoboja, koji su predstavljeni putem multimedijalnosti i tehnologijske inovativnosti, a sastoji se od tri zbirke – rudarske, arheološke i geološke.
Rudno blago predstavlja bogatu rudarsku prošlost ovog kraja, koja počinje s pronalaskom samorodnog sumpora početkom 19. stoljeća. “Sumporni vijek” u Radoboju trajao je više od stotinu godina i njime se opskrbljivala cijela austrougarska privreda. Radoboj je bio i sjedište prvog Hrvatskog rudarskog satništva, a u radobojskom je sumporokopu prvi puta primijenjen stroj za rafiniranje sumpora, koji je u svijetu nadaleko poznat kao “radobojski stroj”.
Arheološku zbirku Muzeja Radboa čine materijalni ostaci ljudske prošlosti s područja Radoboja i okolice, koji su prikupljani od prve polovice 19. stoljeća pa sve do danas. Stalni postav arheološke zbirke zamišljen je kao vremenska šetnja koja posjetitelja vodi od najstarijih prapovijesnih vremena, preko rimskog perioda do srednjeg i novog vijeka. Zbirka se sastoji od slučajnih nalaza, poput prapovijesnih glačanih kamenih sjekira i nalaza iz istraživanja prapovijesne nekropole pod tumulima u Podstenju iz 1850. i 1863. godine, te najnovijih istraživanja provedenih prije četiri godine, a datiraju u starije željezno doba, oko 550. do 450. g. pr.n.e.
Geološku zbirku čine fosilni nalazi flore i faune starosti od 12 do 14 milijuna godina. Najbrojniji su ostaci listova, a ostalo su otisci stabljika, sjemenki, cvjetova ili plodova. Vegetacija je bila iznimno bogata i bujna, što dokazuju i mnogobrojni sačuvani fosilni insekti. Različite biljne vrste pokazuju da je nekada u Radoboju prevladavala vegetacija sa 116 vrsta kojih više nema u našem umjerenom podneblju. Osim nama poznatih vrsta, sačuvani su i fosilni ostaci nekih vrsta koje su karakteristične za tropske i suptropske predjele. Zanimljivo je da je okamina lista vinove loze, stara između 12 i 14 milijuna godina, pronađena upravo na području općine Radoboj i predstavlja najstariji poznati fosil te vrste u ovom dijelu Europe.

Muzej Radboa za djecu predškolske i školske dobi priprema muzejsko – pedagoške radionice i igraonice, da bi se što zanimljivije i bogatije prezentirale povijesne i prirodne znamenitosti koje se čuvaju. Osmišljene su na način da djeca aktivno uče, brže usvajaju informacije i da se pritom dobro zabave. Djeca tako mogu odabrati između sljedećih radionica – “Potraga za rudnim bogatstvom Radoboja”, “Život prapovijesnih ljudi na prostoru Radoboja” i “Arheološke radionice”.
Što čekate?
Posjetite ovu pitoresknu zagorsku općinu i krenite na jedinstveno putovanje kroz vrijeme. Muzej je otvoren od utorka do subote od 9 do 17 sati, a po dogovoru ili po najavi, izložbeni prostor može se otvoriti i izvan radnog vremena. Sve dodatne informacije dostupne su na internetskoj stranici Muzeja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba