U Varaždinsku županiju stigla više od osam milijuna kuna vrijedna medicinska oprema, nabavljena bespovratnim EU sredstvima

Od sada 3D i 4D ultrazvuk u Ivancu i Varaždinu, kao i digitalni RTG od milijun kuna u Ivancu

Objavljeno: 12.01.2019. zagorjeinternational

U ginekološkim ordinacijama u Ivancu i Varaždinu trudnice će ubuduće moći obavljati 3D i 4D ultrazvuk, RTG zubni kabinet u Domu zdravlja Varaždinske županije u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu ima novi digitalni ortopan, dok su u RTG kabinet u Domu zdravlja u Ivancu stigli novi, digitalni RTG uređaj te UZV aparat s konveksnom i linearnom sondom. To je samo dio nove opreme koja je stigla u ordinacije primarne zdravstvene zaštite diljem Varaždinske županije, a koju su u Ivancu, Lepoglavi, Bednji i Varaždinu razgledali varaždinski župan Radimir Čačić, njegov zamjenik Robert Vugrin i ravnatelj Doma zdravlja Varaždinske županije Renato Podbojec.
Oprema je nabavljena bespovratnim EU sredstvima u sklopu projekta “Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji“, čiji je nositelj Županija, a partner Dom zdravlja Varaždinske županije. Ukupna vrijednost projekta je 12,8 milijuna kuna, od čega je 8,1 milijun kuna namijenjeno upravo za novu opremu. Kad stigne sva oprema, u Varaždinskoj županiji će biti omogućeno 228 novih zdravstvenih usluga.

Najnovija tehnologija

– Ovo je iznimno važan projekt, čiji je cilj da se građanima, prvenstveno u ruralnim područjima, omogući pristup što većem broju zdravstvenih usluga. Nova oprema doista je vrhunska, a cijeli spektar novih usluga će smanjit će pritisak na Opću bolnicu Varaždin, jer će pacijenti usluge obavljati u svojem gradu ili mjestu. Tako će se smanjiti i broj prijevoza pacijenata na specijalističke usluge u Varaždin te Zagreb – istaknuo je župan Čačić.
Kolika je važnost ovoga EU projekta, govori i činjenica da će građani s ivanečkog i lepoglavskog područja u Domu zdravlja u Ivancu moći obaviti ultrazvuk štitnjače, vrata, dojke, limfnih čvorova, bubrega ili mokraćnog mjehura. Za trudnice je najvažnija vijest zasigurno ta da se u ginekološkim ordinacijama Doma zdravlja sada može obavljati 3D i 4D ultrazvuk. Novi uređaj zamijenio je onaj 20-ak godina stari 2D ultrazvuk.
– Novi 3D i 4D ultrazvuk ima daleko kvalitetniju rezoluciju i sliku. Uz to je i s color dopplerom, pomoću kojeg vidite protok krvi kroz pupkovinu, moždanu arteriju, a kasnije i posteljicu, što je važno za pregled rasta i razvoja djeteta. S 3D dobijete statičnu sliku, a s 4D vidite kretanje bebe, što je lijepa uspomena – rekao je Zvonko Mendaš, specijalist ginekologije.
Među opremom koja je isporučena, najvrjedniji je novi digitalni RTG uređaj koji je nabavljen za milijun kuna, a ivanečki RTG kabinet je opremljen i novim UZV aparatom.
– Sada radimo na najnovijoj tehnologiji i na daleko višem nivou. Obrada pacijenata i dobivanje RTG slike je puno brže, a troškovi su puno manji. Naime, dosad smo radili na uređaju starom 20 godina, imali smo kazete i sami razvijali slike. Velika prednost je i novi UZV uređaj, jer osim ultrazvuka abdomena sada možemo raditi druge važne preglede, kao što su UZV dojke i štitnjače. Vjerujem da će se ovime smanjiti liste čekanja u bolnici – istaknuo je Dragutin Petrinjak, inženjer radiologije iz Doma zdravlja u Ivancu.

Stomatološke stolice

RTG zubni kabinet u Varaždinu sad raspolaže s digitalnim ortopanom, koji je vrijedan 181.000 kuna. Riječ je o važnom uređaju kojim se dobiva cijeli spektar novih usluga, a sve će se moći obaviti uz HZZO-vu uputnicu. – U Varaždinu se dosad ove usluge nisu mogle obaviti uz uputnicu, nego samo kod privatnika. Ortopan je jedna od glavnih dijagnostičkih metoda u stomatologiji, kojom se mogu snimati i djeca, a snimka obuhvaća sve zube, čeljusti, a vidljivi su i zubi koji još nisu iznikli. Sigurna sam da će interes pacijenata biti velik – naglasila je Maja Sokolić Šagi, prvostupnica radiološke tehnologije.
Fizikalna medicina i rehabilitacija Doma zdravlja u Lepoglavi opremljena je, između ostalog, s dva multifunkcionalna aparata za fizikalnu terapiju, a u ordinaciju obiteljske medicine u Bednji isporučeni su holter tlaka, holter EKG, prenosivi EKG visoke rezolucije, defibrilator AVD i druga oprema.
U ordinacije dentalne medicine u Lepoglavi, Ivancu, Varaždinskim Toplicama i Ludbregu isporučene su suvremene stomatološke stolice s nasadnim instrumentima, pri čemu je vrijednost jedne 127.500 kuna. Pedijatrijske ordinacije u Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama sada imaju i monitore vitalnih funkcija, koji su vrijedni svaki 25.000 kuna. To je dio uređaja kojima će biti opremljene ordinacije doktora medicine, fizikalna medicina i RTG kabineti. Naime, projektom je obuhvaćeno više od 108.000 korisnika zdravstvene zaštite u 6 gradova i 12 općina, a to su: Ivanec, Lepoglava, Ludbreg, Novi Marof, Varaždinske Toplice, Varaždin, Bednja, Beretinec, Breznica, Donja Voća, Gornji Kneginec, Klenovnik, Maruševec, Mali Bukovec, Sračinec, Trnovec, Vidovec i Vinica.

40 milijuna kuna

U sklopu projekta će se ulagati u sedam objekata Doma zdravlja. U zgradama Doma zdravlja u Novom Marofu, Ludbregu i Lepoglavi će biti ugrađene invalidske platforme. U Lepoglavi će to, primjerice, omogućiti daleko lakši pristup osobama s invaliditetom na fizikalne terapije. U zgradi Doma zdravlja u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu će biti adaptirani ulaz i vrata, a adaptirat će se i zgrada u Kolodvorskoj ulici u Varaždinu, te rekonstruirati i adaptirati objekt u Vinici.
Kad je u pitanju opremanje, 4,1 milijun kuna vrijedna oprema je stigla ili stiže u ordinacije koncesionara u Varaždinskoj županije, od čega je 19 opće medicine, 10 dentalne medicine, 2 ginekološke te jedna pedijatrijska. Projektom su obuhvaćeni svi koncesionari koji su se javili na poziv. Još 4,1 milijun kuna će biti uloženo u opremu ordinacija Doma zdravlja Varaždinske županije, a riječ je o devet timova, čime su obuhvaćeni gotovo svi zaposlenici.
Zaključno, župan Čačić je naveo da je Varaždinska županija tijekom prošle i u ovoj godini u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pokrenula ulaganja vrijedna 40 milijuna kuna.
– Ulažemo 14,8 milijuna kuna u specijalizacije doktora medicine, više od 8 milijuna kuna u opremu, 11,3 milijuna kuna u energetsku obnovu domova zdravlja, a 5,7 milijuna kuna za dostupnost svih prostora osobama s invaliditetom – zaključio je župan Čačić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter