Od rujna je u Krapini započeo novi način odvoza otpada, zbog čega Grad u proračun uvodi i neke nove stavke

“Sufinancirat ćemo odvoz otpada samačkim kućanstvima s mirovinom do 1200 kuna te osigurati vreće za odvoz pelena”

Objavljeno: 29.12.2018. zagorjeinternational

Od rujna ove godine u gradu Krapini je započeo novi način odvoza otpada, a gradonačelnik Zoran Gregurović s nama je podijelio neke probleme koji su se zbog toga pojavili, ali i rješenja koja bi na snagu trebala stupiti već početkom 2019. godine.

Među najjeftinijima

– Svi znamo da moramo, sukladno direktivama Europske unije, smanjiti količinu miješanog komunalnog otpada za 50 posto do 2020. godine, stoga smo krenuli s novim režimom, koji je donio i nove cijene usluga, koje nisu mijenjane od 2010. godine. No, bez obzira na te nove cijene, i dalje smo među najjeftinijima u našoj županiji, a vjerojatno i šire. No, s obzirom na to da smo imali najveće povećanje za jednočlana, samačka kućanstva, koja koriste 80-litarni spremnik za miješani komunalni otpad, u proračunu za 2019. godinu osigurana je stavka kako bismo pomogli upravo njima. Dakle, svim onim samačkim domaćinstvima koja imaju mirovine manje od 1200 kuna, s 20 kuna mjesečno će im se sufinancirati odvoz otpada. Tijekom siječnja će na internetskoj stranici Grada i Krakoma te u medijima biti objavljene informacije o tome kako građani koji zadovoljavaju uvjete, mogu to pravo i ostvariti – rekao nam je Gregurović.

Reciklažno dvorište

Drugi je problem odvoz pelena.
– I za taj je problem u proračunu osigurana jedna stavka koja bi mogla pomoći u njegovom rješavanju. Svi koji imaju djecu do tri godine te odrasli koji će dobiti potvrdu liječnika da iz određenog razloga moraju koristiti pelene, ostvarit će mjesečno pravo na dvije biorazgradive vreće za odvoz pelena. Te pelene će se odvoziti zajedno sa zelenom kantom, odnosno, s miješanim komunalnim otpadom, ali isto tako, pogotovo kada bude toplije vrijeme, te će se vreće ranije moći odvesti u naše reciklažno dvorište, gdje će biti postavljen jedan posebni kontejner za pelene. Također će tijekom siječnja biti obavijest na već spomenutim internetskim stranicama o uvjetima za ostvarivanje prava na dobivanje tih vreća, kako bismo od veljače mogli krenuti s time – zaključuje Gregurović. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba