Pregled 2018. godine

Jedva čekamo da vidimo što nam nosi 2019.!

Objavljeno: 26.12.2018. zagorjeinternational

SIJEČANJ: Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović izmjestila Ured u Krapinsko – zagorsku županiju

Iako je to tehnički još bilo na samom isteku 2017. godine, Zagorci su u novu, 2018. ušli sa spoznajom da imaju svjetskog prvaka u savateu – Luka Lešković je tu titulu u spektaklu pred domaćom publikom u donjostubičkoj dvorani, protiv Japanca Keisukea Takahashija.
– To je prvi puta da je u Hrvatskoj održan meč za takvu titulu i Luka je prvi Hrvat koji se borio za takvu titulu – rekao je Lukin trener predsjednik Savate kluba Stubica, Srećko Znika. Ta je titula toliko oduševila sve u Zagorju, da je krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nekoliko dana kasnije održao prijem za Luku i kolege iz kluba, te im obećao da će Županija s Gradom Donja Stubica zajedno napraviti jednu malu sportsku dvoranu, koja će biti dom Savate kluba Stubica.
Trinaesto po redu izmještanje Ureda predsjednice RH Kolinde Grabar – Kitarović, bit će u Krapinsko – zagorsku županiju, doznao je Zagorje International.
Predsjednica je u Zagorju boravila od 24. do 26. siječnja, a za to je vrijeme obilazila zagorske gradove i općine te poduzeća. U tom je periodu i potpisan ugovor između ministra državne imovine Gorana Marića, krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara i gradonačelnika Donje Stubice Nikole Gospočića o ustupanju na korištenje dijela Dvorca Golubovec na 40 godina, za potrebe uređenja znanstveno – edukacijskog centra. Nažalost, predsjednica je ranije toga dana imala priliku obići i požarište u skladišnoj hali sirovina i gotovih proizvoda poduzeća AquafilCRO u Oroslavju. Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je do požara došlo zbog kvara na električnoj instalaciji na jednom od elektromotora na stroju za omatanje gotovih proizvoda na paletama, odakle se vatra proširila na cijeli objekt.
Na kraju mjeseca, po trinaesti je puta organizirana manifestacija “Noć muzeja”, čija je tema bila “Muzeji i sport“.

VELJAČA: U spektakularnom prikazu Bitke kod Stubice, ove su godine trijumfirali – kmeti. Snijeg zameo Zagorje

Pobjednik Gelato Festival Challengea održanog u Spaladium Areni u Splitu, u kategoriji do 30 godina je bio Krešo Gulija iz zabočke slastičarnice Tri užitka. A kad smo već kod užitaka, da su predsjednici od siječanjskog posjeta u dobrom sjećanju ostale mnoge stvari, pa tako i zagorska kuhinja i specijaliteti, potvrđuje i da su svečanu večeru, koju je nakon napornog dana i brojnih otvorenih tema priredila za srpskog predsjednika Aleksandra Vučića, pripremili kuhari iz Kleti Kozjak, iz Kozjaka Začretskog.
U spektakularnom prikazu Bitke kod Stubice, koji je jubilarni deseti puta održan na bojnom polju kraj Majsecovog mlina u Donjoj Stubici, ove su godine trijumfirali kmeti, koji su svojim vilama, kosama, sjekirama i mačevima nadvladali moćnu vojsku velikaša Franje Tahyja. Radi se o pomalo neuobičajenom raspletu, s obzirom na to da je već dobro poznata činjenica da su u završnoj Bitki kod Stubice pobjedu odnijeli Tahyjevi vojnici.
Gradu Zaboku i partnerima odobreno je 9,3 milijuna kuna bespovratnih sredstava za financiranje projekta “MIPOS – MI POmažemo Starijima”, a NK Radoboj je zbog manjka novca i igrača iz domaćeg bazena ugasio seniorsku ekipu te su odlučili novac koji imaju ulagati u omladinski pogon.
Kraj veljače ostat će u sjećanju i po velikom snježnom nevremenu koje je pogodilo čitavo Zagorje. Nanosi snijega negdje su bili viši i od tri metra, a pa u nekim općinama i gradovima nije bilo ni nastave, dok se situacija nije normalizirala.

OŽUJAK: Daria Bedeniković Miss Krapinsko – zagorske županije, Ivana Habazin svjetska boksačka prvakinja

Snijeg je natavio raditi probleme i početkom trećeg mjeseca, stoga su općine sa statusom brdsko-planinskog područja – Budinšćina, Đurmanec, Jesenje, Lobor, Novi Golubovec i Radoboj, na adresu Vlade RH, nekoliko ministarstava i zagorskih saborskih zastupnika uputile apel za dodatnu pomoć.
Tvrtku Mekkoo u Krapini, koju su Narodne novine osnovale za proizvodnju toaletnog papira i ubrusa, a stvorila je velike gubitke, na kraju je kupio Josip Mihalić, u čijim su halama sve vrijeme i bili strojevi za proizvodnju.
Nakon dva castinga održana u Krapini i Zaboku, napokon su bile poznate finalistice izbora za Miss Krapinsko – zagorske županije – a pobijedila je Daria Bedeniković iz Krapinskih Toplica.
Nije bila Snježna kraljica, ali je bio prvi snježni INA Rally Kumrovec, a pobijedila je austrijska posada u sastavu Niki Mayr-Melnhof i Thomas Zeiser u Ford Fiesti R5, s ukupnim vremenom od 31:37,7 minuta. Na poligonu ispod Žitnice u Svetom Križu Začretju, održano treće Prvenstvo u veleslalomu za djecu do 12 godina – naš je dojam bio, napisali smo tada, da su pobjednici – svi.
Krapinski informatički klub – KRIK – jedan od dobitnika prestižne državne nagrade “Faust Vrančić”, za izniman doprinos razvoju tehničkog odgoja i obrazovanja građana, osobito mladih.
A prava se drama odvijala u subotu, 10. ožujka odvijala u Krapini, kada je 11-godišnjak, želeći izvući loptu koja mu je pobjegla, upao u nabujalu Krapinčicu – spasili su ga prolaznici.
Ivana Habazin (28) postala je svjetska prvakinja po IBO verziji! Čudesna Zlataršćanka dominirala je protiv Gruzijke Elene Sikmašvili i slavila je prekidom u petoj rundi. Osvojila je pojas po IBO verziji u srednjoj kategoriji. U Zlataru joj je zbog toga priređen velik doček.
Za troje Zagoraca gripa je prošle sezone bila kobna. Od posljedica ovog virusa preminule su dvije starije osobe te jedan 46-godišnjak, koji je bio imunokompromitirani bolesnik.

TRAVANJ: Održan Festival žudija u Mariji Bistrici, u Desiniću podignut spomenik Božidaru Brumenu

Gromoglasni zvuci pištola i ove godine tri dana odzvanjali zagorskim bregima, kao jedinstveni znak radosti zbog Kristova uskrsnuća. Otvorena je 495. manifestacija “Kostelska uskrsna pištola”, a u Mariji Bistrici je, po prvi puta u kontinentalnoj Hrvatskoj, održan Vodički festival žudija – čuvara Kristova groba.
Tri zagorska restorana našla su svoje mjesto u jednom od najvažnijih gastronskih vodiča na svijetu – “Gault&Millau Croatia: 100 hrvatskih restorana”. Radi se o Kleti Kozjak, “Lojzekovoj hiži” i “Grešnoj Gorici”, koji su ovime ušli među top sto najboljih hrvatskih restorana.
Mirica Sinković (72) iz Donje Stubice proglašena je pobjednicom 12. manifestacije “Babičini kolači”, održanoj na središnjem gradskom trgu u Oroslavju. Sa svojim je uskrsnim medenjacima “Ana” pobijedila oštru konkurenciju u kojoj je ove godine bilo 38 zagorskih baka. A najbolji zagorski orači su Vilko Kukec i Stjepan Počekal. Kukec je bio najbolji u kategoriji plugova premetnjaka, a Počekal i kategoriji plugova ravnjaka.
U Desiniću je, u organizaciji Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ te partnera u projektu, Općine Desinić i Sportskog centra Božidar Brumen, održano svečano otkrivanje biste poginulog hrvatskog branitelja, desinićkog sina Božidara Brumena, pripadnika slavnih “Tigrova”.
U Mirkovcu i u Gubaševom održano je najveće okupljanje balona na vrući zrak u Hrvatskoj, Croatia Hot Air Balloon Rally 2018, koji i ove godine na nebo iznad Zagorja dovelo 15 vrhunskih ekipa iz Francuske, Nizozemske, Slovenije, Velike Britanije i Hrvatske.
Kraj travnja donio je nažalost dvije tragedije u samo jednom vikendu – u Radoboju je došlo do prevrtanja poljoprivrednog traktora kojim je upravljao 24-godišnjak te je zadobio ozljede od kojih je na mjestu nesreće preminuo, a u Malom Taboru kod Huma na Sutli došlo je do teške prometne nesreće, slijetanju četverocikla (quada) u kojoj je smrtno stradao 17-godišnjak.

SVIBANJ: U Mokricama otvoren Park znanosti, a u Brestovcu Orehovičkom prva hrvatska “Učionica u oblaku”. Županija stekla status prijatelja djece

U oroslavskom naselju Mokrice otvoren je prvi hrvatski Park znanosti, turistička atrakcija koju je osmislio Luka Veverec, a u Osnovnoj školi Stjepana Radića u Brestovcu Orehovičkom otvorena je prva hrvatska “Učionica u oblaku (Classroom in the cloud)”.
U Kumrovcu je održana promocija srebrnjaka posvećenog spomeniku hrvatskoj himni u Zelenjaku, kojeg je izdala tvrtka Elementum d.o.o., povodom pete obljetnice ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, a još je jedna Zagorka bila uspješna na natjecanju ljepote – Anita Tepeš (27), rodom iz Krapine, postala je nova Kraljica Zagreba.
U Parku Rudolfa Perešina u Gornjoj Stubici otvorena je 21. manifestacija “Susreti za Rudija”, u spomen na heroja Domovinskog rata koji je 25. listopada 1991. godine pobjegao iz JNA i preletio svojim MIG-om 21 s vojnog aerodroma u Bihaću u Austriju. Tom je prigodom otkrivena i informacijska ploča ispred gradilišta Spomen kuće Rudolfa Perešina.
Na prostoru Bedekovčanskih jezera svečano je otvoren 51. Sajam i izložba zagorskih vina Bedekovčina 2017., a apsolutnim šampionom proglašena je Vinarija Bodren.
Krapinsko – zagorska i Primorsko – goranska županija postale su prve županije u Hrvatskoj kojima je dodijeljena titula “Županija – prijatelj djece”. Zagorci su na 8. Izložbi bučinih ulja SZ Hrvatske osvojili dva zlata, tri srebra, pet bronci i jedno priznanje, a zagorski maturanti pak su se oprostili sa školskim klupama, zaplesali salonsko kolo te slavili od utorka do petka.
U sjedištu Hrvatskih voda u Zagrebu potpisan je Ugovor o sufinanciranju projekta te Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za 600 milijuna kuna vrijedan projekt “Izgradnja sustava prikupljanja i odvodnje otpadnih voda sustava odvodnje Zabok i sustava odvodnje Zlatar”.
Vraćamo se u Kumrovec, gdje je uz 126. obljetnicu rođenja Josipa Broza Tita održana tradicionalna proslava Dana mladosti. Okupilo se u “najpoznatijem selu na svijetu“ desetak tisuća štovatelja njegova lika i djela iz cijele Hrvatske, ali i Slovenije i BiH.

LIPANJ: Zaređena četvorica Zagoraca, potpisan ugovor s izvođačem radova na elektrifikaciji pruge Zaprešić – Zabok

Krava Crvena, vlasnika Božidara Domitrana iz Zlatara i konj Ljiljan, vlasnika Miroslava Vrčeka iz Martinca Orehovičkog, šampionska su grla ovogodišnje 18. Izložbe stoke i 20. Izložbe konja, održanih u Pregradi.
Srednjovjekovni vitezovi pak su se još jednom utaborili u Hrvatskom zagorju, ovog puta na prostoru Muzeja seljačkih buna u Gornjoj Stubici, gdje je održan tradicionalni 16. po redu Viteški turnir.
U zagrebačkoj katedrali zaređena osmorica dijecezanskih i devetorica redovničkih kandidata, a među njima su bila četvorica Zagoraca – Kristijan Tušek, Toni Potrebić, Alen Vrbek i Matija Novački.
U Zaprešiću je potpisan ugovor s izvođačem radova za projekt “Modernizacija i elektrifikacija željezničke pruge Zaprešić – Zabok”. Vrijednost ugovora o izvođenju radova koji se s 85 posto sredstava sufinancira iz fondova EU, iznosi 530,7 milijuna kuna bez PDV-a.
Dočekao je taj trenutak – niz humanitarnih akcija i čelična volja njega i njegovih roditelja, doprinijele su da Daniel Plašć u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice počne edukaciju hodanja s robotskim odijelom i stane na svoje noge.
Na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu održana je svečanost dodjele Oskara znanja, najvećeg priznanja za učenike koji su u protekloj školskoj godini postigli izvrsne rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima – među dobitnicima su bile Lucija Belošević iz OŠ Đurmanec i Domagoj Habazin iz SŠ Zlatar. Sanji Sviben, gornjostubičkoj znanstvenici, dodijeljena je pak medalja “Otto Hahn” za znanstveni rad o morskim algama.
Počelo je navijačko ludilo za nešto što će, ispostavilo se, postati jednom od najvećih uspjeha u povijesti hrvatskoga sporta. Cijela je Hrvatska te subote bila uz Vatrene, nije bilo mjesta, sela ni grada gdje se nisu organizirano utakmice sa Svjetskog prvenstva u Rusiji.

SRPANJ: Tresla nas je nogometna groznica – Krapinčani organizirali autopovorke, navijači se okupljali u svim gradovima i općinama

Sve do sredine srpnja cijelu je Hrvatsku tresla nogometna groznica, Vatreni su postali svjetski viceprvaci! A unutarstranačka su previranja tresla SDP – zagorski su se socijaldemokrati, naime, složili da je vrijeme za smjenu predsjednika stranke Davora Bernardića. Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović ponovno je posjetila Krapinsko – zagorsku županiju, ovog puta Gubaševo, gdje je poduzeće Obrada metala Pleško završilo važan investicijski ciklus, te je tom prilikom poručila kako novi strojevi i nova zapošljavanja odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati. Šest zagorskih općina razveselila su europska sredstva za sanaciju klizišta i nerazvrstanih cesta u brdsko – planinskim područjima, a onda je došla loša vijest – trećina Krapinsko – zagorske županije zahvaćeno je zlatnom žuticom. Objavljeno je i kako Krapinsko – zagorska županije dobiva Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu. Policija je u Klanjcu zaplijenila drogu vrijednu stotinjak tisuća kuna, koju je uzgajao 45-godišnjak oko svoje vikendice u Risvici. Srpanj su obilježili i veliki sportski uspjesi. Uz viceprvake svijeta, hrvatsku nogometnu reprezentaciju, čije su utakmice redovito bile praćene autopovorkama kroz Krapinu i okupljanjem navijača u svim zagorskim gradovima i općinama, važan rezultat ostvarili su brat i sestra Oborovečki iz Velikog Trgovišća. U gađanju field samostrelom, Martin je postao europski prvak, a Mihaela doprvakinja, dok su se hrabri Zagorci Robert Mateković i Luka Špehar uspeli na Mt. Blanc, a Matija Jagečić na Kilimanjaro, najviši vrh Afrike. Na jubilarnoj desetoj “Štruklijadi”, pobjedu je odnio OPG Micak iz Marije Bistrice. Mlade mise proslavila su četvorica zagorskih svećenika zaređenih 9. lipnja – Toni Potrebić iz Krapine, Alen Vrbek iz Svetog Križa Začretja, Kristijan Tušek iz Mihovljana i Matija Novački iz Lobora.

KOLOVOZ: U Lipovcu s radom započela najmodernija farma pilića u ovom dijelu Europe

Po prvi puta, u KZŽ je obilježena godišnjica osnivanja Udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”, dok je u Lipovcu, u općini Zlatar Bistrica, obilježen završetak investicije od 7 milijuna kuna – na OPG-u Škrlec s radom je započela najmodernija farma pilića u ovom dijelu Europe. U Zlatar Bistrici je pak postavljen kamen temeljac za novi objekt Hrvatske gorske službe spašavanja. U Krapini je, u sklopu projekta prekogranične suradnje sa Slovencima, otvorena kružna staza Hušnjakovo. U Festivalskoj je dvorani uz koncert Đanija Stipaničeva svečano obilježena 420. obljetnica prvog od pet zasjedanja Hrvatskog sabora na Starom gradu. Na ovogodišnjem 16. Vozočašću konjskih zaprega u Mariju Bistricu, okupilo se više od 320 jahača i sto konjskih zaprega, na 50. jubilarnom “Prvom glasu Zagorja” pobijedila je Medea Market Sindik, a pobjedničku bučnicu četvrtog “Bučnica festa” u Desiniću pripremila je Villa Zelenjak – Ventek. Na Hodočašću branitelja Krapinsko – zagorske županije i sjeverozapadne Hrvatske u Svetištu Majke Božje Gorske, i ove je godine sudjelovao ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.
Malonogometni klub Jesenje ušao je u prvu ligu, a na kadetskom prvenstvu Europe hrvatski su se košarkaši okitili zlatom, u čemu je značajnu ulogu odigrao i njihov kondicijski trener Zvonimir Galovac, rodom iz Konjščine.

RUJAN: Prvog dana nove školske godine, svečano otvorena Područna škola u Martinišću

Policijska kapelanija “Sv. Nikola biskup” u PU krapinsko – zagorskoj dobila je novog kapelana, don Branka Čagelja. Zagorci su ponovno predstavili svoju kulturu, tradiciju, proizvode i turističku ponudu u Rijeci, u sklopu manifestacije “100% zagorsko u Rijeci”. Na izboru za miss Hrvatske predstavila se zagorska ljepotica Daria Bedeniković iz Krapinskih Toplica, koja je izborila ulazak u superfinale, među osam najljepših Hrvatica. Počela je i nova školska godina. U prvi je razred bilo upisano 159 prvašića manje nego lani, a u pet je zagorskih škola započeo eksperimentalni program provedbe kurikularne reforme “Škola za život” – OŠ Stjepana Radića Brestovec Orehovički, OŠ Matije Gupca Gornja Stubica, OŠ Side Košutić Radoboj, OŠ Josipa Broza Kumrovec i Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok. Prvog dana nove školske godine svečano je otvorena Područna škola u Martinišću, zajedno s područnim odjeljenjem zabočkog Dječjeg vrtića “Zipkica”. U Krapini je održan 53. Tjedan kajkavske kulture, u sklopu kojeg je otvoren i 26. po redu Zagorski gospodarski zbor. Središte županije tih dana posjetili premijer Andrej Plenković, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković te ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat. Krapina je prva u Hrvatskoj dobila uređenu šetnicu s edukativnim pločama, a u Zaboku su otvoreni novouređeni prostori zabočke ispostave Zavoda za hitnu medicinu KZŽ. Potpisan je ugovor o javnoj nabavi za izgradnju Poslovno – tehnološkog inkubatora u Krapini, vrijednog preko 33 milijuna kuna. Smijenjen je ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Željko Vincelj, a Anđelko Topolovec je podnio ostavku na sve dužnosti u HNS-u. Policija je uhitila više osoba s područja KZŽ u akciji razotkrivanja prevaranata koji su, predstavljajući se kao zaposlenici HZMO-a, oštetili građane za nekoliko stotina tisuća kuna. Na Trgu bana Jelačića održana je deveta manifestacija “100% zagorsko u Zagrebu”, a u sklopu manifestacije “Branje grojzdja”, u Pregradi veterani NK Pregrade i humane zvijezde Hrvatske zaigrale su nogomet za kupnju robotskog odijela Danijelu Plašću. Vrhunskim sportskim rezultatima nikad kraja – Zlatarščanka Ivana Habazin obranila je naslov svjetske prvakinje pred domaćom publikom, dok je Miljenko Hršak iz krapinskog Trkačkog kluba Maraton istrčao Berlinski maraton. Braća Martin i Valent Sinković osvojili su zlato u dvojcu bez kormilara na Svjetskom prvenstvu Bugarskoj. U šesnaestini finala Hrvatskog kupa, na nogometnom igralištu u Podgori Krapinskoj susreli su se NK Zagorec i NK Osijek. Zagorec je poražen rezultatom 3:0, a za Osijek je zaigrao i domaći sin Petar Bočkaj. Na Svjetskom prvenstvu u kickboxingu, Ivan Bertić postao prvak svijeta u dvije discipline, Antonela Cesarec se okitila srebrom, a Stjepan Sedak broncom. U Desiniću je uplaćen listić Hrvatske lutrije koji je sretnom dobitniku donio 1,8 milijuna kuna. Europljani su pak putem internetske ankete odlučili – vrijeme je za ukidanje pomicanja satova na proljeće i u jesen.

LISTOPAD: Zagorje potresla vijest o stravičnom ubojstvu 76-godišnje Verice J. iz Bedekovčine

Muška ekipa mladeži DVD-a Bedekovčina osvojila je prvo, a ekipa djevojaka treće mjesto na Državnom natjecanju vatrogasne mladeži. Na svečanosti otkrivanja ploče “Županija – prijatelj djece”, prve u RH, u Krapini se okupilo tristotinjak djece. U Mariji Bistrici Milan Bandić poželio dobrodošlicu u svoju Stranku rada i solidarnosti donedavnim HNS-ovcima Anđelku Topolovcu i Mariji Puh, a potpredsjednik Vlade RH Predrag Štromar obišao je klizišta i industrijsku zonu u Kumrovcu. Na konstituirajućoj sjednici novog saziva skupštine Obrtničke komore KZŽ, jednoglasno je potvrđen novi mandat dosadašnjem predsjedniku Davoru Plešku. Na humanitarnom koncertu Klape Intrade u Bedekovčini prikupljeno je 32 tisuće kuna za dovršetak nove crkve u Poznanovcu, u kojoj je svetu misu nekoliko dana kasnije slavio nadbiskup zagrebački, kardinal Josip Bozanić. Proglašena je i pobjednica trećeg Festivala monodrame “Monok@” u Krapinskim Toplicama – Ecija Ojdanić za monodramu “Bobočka ili drugih sto stranica Filipa Latinovicza”. Nagradu Gjalski za roman “Crvena voda” osvojio je novinar Jurica Pavičić, a titulu “Chtefa – Zagorskog chefa”, na istoimenoj manifestaciji, Marko Šturlan iz pivnice Punkt Beer House. Na Danima hrvatskog turizma Zagorje – Bajka na dlanu proglašeno je najuspješnijom turističkom destinacijom kontinentalne Hrvatske, Terme Tuhelj najboljom destinacijom za rekreaciju i zabavu, a Krapinske Toplice za zdravstveni turizam. U Zaboku je organiziran doček za zagorske rezerviste koji su kao jedini rezervisti iz RH sudjelovali u najvećoj vojnoj vježbi Hrvatske “Velebit 18”. Crni vikend na zagorskim cestama odnio je dva života – u Tugonici je poginuo motociklist, a u Gori Veterničkoj muškarac prilikom pada s traktora. Krajem mjeseca Zagorjem je odjeknula vijest o stravičnom ubojstvu 76-godišnje Verice J. iz Bedekovčine, koja se vratila kući s večernje mise i pritom zatekla pljačkaša, 26-godišnjaka iz susjedstva, koji ju je usmrtio. Završila je i najveća akcije policije u posljednjih 20-ak godina, koju je predvodila zagorska policija. U uhićenju 17 osoba s područja PU krapinsko – zagorske, zagrebačke, varaždinske i međimurske sudjelovalo je 190 policajaca, a zaplijenjena droga vrijedna oko 50 milijuna kuna, napunila bi osam kombija. Preminuo je poznati donjostubički umjetnik Zorislav Drempetić Hrčić.

STUDENI: Donesena povijesna odluka Vlade RH – Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina postaje državno

Preminuo je Stjepan Lesičar, prvi predsjednik Županijske skupštine KZŽ. Pregradsko Gradsko vijeće smijenilo je direktora Niskogradnje Zlatka Kantocija, zbog odgovornosti za protupravnu eksploataciju u kamenolomu, zbog koje RH od Niskogradnje zahtijeva isplatu naknade štete od 7,9 milijuna kuna. Dragutin Ranogajec vodit će Hrvatsku obrtničku komoru i naredne četiri godine, odlučila je Skupština HOK-a na konstituirajućoj sjednici. U Bojačnom je održana tradicionalna Županijska proslava Martinja, a sv. je Martin ove godine na zagorskim prometnicama odnio 30 vozačkih. Rekorder je napuhao 2,23 promila. U Dvorcu Stubički Golubovec potpisan je sporazum o izradi idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice, a u Stubičkim je Toplicama predstavljena knjiga “Ratne rane Zagorja”. Na završnici ekološko – obrazovnog projekta “Najljepši školski vrtovi”, veliko priznanje dobila je Područna škola Orehovica, čija je učionica na otvorenom proglašena najljepšom u Hrvatskoj. Na 17. Ocjenjivanju i izložbi meda KZŽ, apsolutni šampion po peti puta, od čega treći puta zaredom, postao je Josip Krog. Utvrđena su nova žarišta zlatne žutice, koja pokazuju da je zahvaćena cijela KZŽ. Dodijeljene su “Zlatne kune” za 2017. godinu, koje su osvojili AquafilCRO, Valoviti papir Dunapack i Dundo – promet, dok je kristalna plaketa pripala poduzeću ZMH Horvat. Vlada RH donijela je povijesnu odluku – Veleučilište Hrvatsko zagorje Krapina postaje državno, što će omogućiti besplatno studiranje zagorskih studenata, a na inicijativu zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, povraćena je izravna autobusna linija Krapina – Zagreb. MNK Jesenje preuzeo je Robert Grdović, jedan od najboljih hrvatskih igrača futsala svih vremena i jedan od naših najtrofejnijih trenera. Petstotinjak natjecatelja trčalo je na petom “Krapinskom ceneru”, u organizaciji TK Maraton. Listić Eurojackpota koji je sretnom dobitniku donio više od pola milijuna kuna, uplaćen je u Pregradi. Dugogodišnji djelatnik Večernjeg lista, a kasnije i Zagorje Internationala, legenda zagorskog novinarstva Mladen Mandić iz Kumrovca, svoje je pero pospremio na sigurno i otišao u zasluženu mirovinu.

PROSINAC: Još jedna lijepa vijest – u 2019. godini u Zagorju će niknuti 10 novih dječjih vrtića, a tri će se obnoviti

Hrvatske su ceste donijele odluku o odabiru izvođača radova za izgradnju druge faze spojne ceste Zabok – Krapina, vrijedne 71,7 milijuna kuna. Radovi bi trebali započeti početkom 2019. godine. U sklopu proslave Dana grada Krapine, otvorena je šetnica Dobrovoljnih davatelja krvi, prva takva u Hrvatskoj, te je predstavljen projekt “Crna kraljica”, koji bi promijenio vizuru gradu, a, između ostaloga, uključuje obnovu parka skulptura “Forma prima”, uređenje palasa Starog grada i spilje te gradnju vidikovca i mosta. U Tuheljskim Toplicama održana je konferencija (grado)načelnika i župana iz redova HDZ-a, na kojoj je sudjelovao i premijer Andrej Plenković. Sedamnaest zagorskih gradova i općina dobilo je po 15 tisuća eura europskih sredstava za javne pristupne točke besplatnom internetu, a u 2019. godini u Zagorju će niknuti 10 novih dječjih vrtića, a tri će se obnoviti, zahvaljujući sredstvima dobivenima kroz mjeru 7.4.1. Županijska skupština prihvatila je prijedlog proračuna za 2019. godinu, koji iznosi 264,1 milijuna kuna. U krapinskoj sportskoj dvorani odigrana je humanitarna utakmica između NK Zagorec i MNK Jesenje, za pomoć 14-godišnjem Valentinu Družincu, koji boluje od leukemije. Diljem Zagorja održane su adventske manifestacije, a u svetokriškoj Kleti Kozjak snimljena je novogodišnja emisija koja će se emitirati na prvom programu HRT-a u ponedjeljak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba