Ministica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak tijekom posjeta KZŽ obišla Područnu školu Martinišće i Osnovnu školu u Gornjoj Stubici, a sa županom Kolarom razgovarala o važnim projektima, između ostaloga, i o Veleučilištu Hrvatsko zagorje Krapina

JER ZAGORCI TO ZASLUŽUJU: “Nije ideja imati bilo kakvo učilište, nego kvalitetno visokoobrazovno veleučilište s atraktivnim programima”

Objavljeno: 19.12.2018. zagorjeinternational

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u posjetu je Krapinsko – zagorskoj županiji. U Uredu župana u Krapini održala je radni sastanak na kojem su prisustvovali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, njegovi zamjenici Jasna Petek i Anđelko Ferek – Jambrek, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, načelnik Kumrovca Robert Šplajt i dekan Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina Nenad Sikirica.
Nakon sastanka, ministrica se sa županom Kolarom i suradnicima uputila prema Martinišću, gdje je posjetila novoizgrađenu Područnu školu.
– Posebno mi je drago vidjeti primjer Županije koja je osnivač većine škola na svom području i koja u prvi plan stavlja obrazovanje i tu se vidi pravi smisao toga da osnivači škola budu gradovi i županije, jer najbolje vide i osjećaju što treba. Baš ovdje u ovoj školi koju je Županija napravila, možemo vidjeti tu brigu i što se događa kada je obrazovanje prioritet. Znači da su zadovoljna djeca, roditelji i učitelji koji rade u primjerenim uvjetima – rekla je ministrica Divjak.

Kurikularna reforma

Što se tiče Veleučilišta Hrvatsko zagorje Krapina, ministrica je kazala da su u proteklom periodu intenzivno radili na tom projektu.
– Prije svega, na prvim sastancima naglasak je bio na kvaliteti i udovoljavanju uvjeta koje je pred Veleučilište postavila Agencija za znanost i visoko obrazovanje, u drugom je dijelu bilo rješavanje vlasničke strukture i sada su svi koji su u vlasničkoj strukturi, pristali potpisati pismo namjere koje je prije mjesec dana poslano Ministarstvu. Također je pripremljen i elaborat koji se analizira i dat ćemo odgovor ako još nešto treba u tom smisli napraviti, jer nije ideja imati bilo kakvo učilište, nego kvalitetno visokoobrazovno Veleučilište s atraktivnim programima, koji će studentima osiguravati sve kompetencije za zapošljavanje, jer to ljudi na ovom području zaslužuju. Vjerujem da ćemo u sljedećih nekoliko mjeseci taj proces i završiti – istaknula je Divjak.
Ministrica se osvrnula i na kurikularnu reformu, te je otkrila kako se redovito prikupljaju informacije iz 74 škole koje su u eksperimentalnom programu, a među kojima je i pet zagorskih škola.
– Prati se kako su učitelji pripremljeni, što je s opremljenošću škola, kako su uključeni roditelji i jesu li učenici zadovoljni. Edukacija za učitelje je odrađena u svim školama u Hrvatskoj, s naglaskom na to kako učiti te na upotrebu tehnologije za učenje. Evaluacija je pokazala da su neke teme već sad istaknute. Jedna je vrednovanje i ocjenjivanje, druga su nove metode rada i poučavanja s naglaskom na projektno – istraživačku i problemsku nastavu, i treća je upotreba tehnologije u nastavi – naglasila je ministrica.
Župan Kolar je rekao kako s ministricom Divjak od samog početka jako dobro surađuje.

Centar kompetencija

– Ministricu detaljnije upoznajemo s investicijama u obrazovanje, sportske dvorane i u energetsku obnovu škola, gdje sada imamo projekte vrijedne oko 100 milijuna kuna. Tu je i poduzetnički inkubator u Krapini, investicija od preko 34 milijuna kuna, koja će isto tako biti investicija za srednje strukovne škole i za naše Veleučilište. Ministricu smo htjeli upoznati i s takozvanim “soft” projektima, što radimo s nadarenom djecom, što radimo s djecom s posebnim potrebama i s raznim drugim edukacijama, da bismo one najbolje doveli do još jedne više razine. Razgovarali smo o tri ključne stvari koje su izazov za Krapinsko – zagorsku županiju. To je naše Veleučilište u Krapini, gdje smo razgovarali oko samog procesa prelaska Veleučilišta u državno vlasništvo i da se ono financira iz državnog proračuna. Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija neće smanjiti dotaciju Veleučilištu, jer želimo dignuti izvrsnost i želimo međunarodnu suradnju. Razgovarali smo i oko nekih nijansi koje bismo trebali dotjerati kako bismo bili brži u povlačenju europskih sredstava za Centar kompetencije i izvrsnosti u ugostiteljstvu i turizmu koji ćemo graditi u Zaboku. Bilo je riječi i o znanstveno – edukacijskom centru za kojeg smo pripremili dokumentaciju i tražimo izvore financiranja, s obzirom na to da nam je resorna ministrica Divjak prva pružila pisanu podršku za taj projekt. To je institucija koju Hrvatska nema, a koja je potrebna sa znanstvenog i obrazovnog stajališta. Tim projektom bi se promijenila kompletna slika Zagorja kao obrazovno – znanstvene destinacije. Vjerujem da ćemo ovu odličnu suradnju nastaviti i dalje kroz ove projekte koje planiramo završiti u što skorijoj budućnosti – naglasio je Kolar.
Nakon Martinišća, ministrica se uputila u posjet Osnovnoj školi Matije Gupca u Gornjoj Stubici.
– To nam je jedna od “škola za život“. Razgovarat ćemo s učiteljima da vidimo kako napreduje eksperimentalni program, prikupiti određene kvalitativne informacije i zahvaliti svima koji na tom programu predano rade – zaključila je ministrica Divjak. (ab, ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba