U Kumrovcu građanima predstavljen 1,6 milijuna eura vrijedan prekogranični projekt FRISCO 2.1

HRVATI I SLOVENCI ZAJEDNO NA PROJEKTU: “Obnovom brane Vonarje smanjit će se rizik od poplava na slivu rijeke Sutle”

Objavljeno: 16.12.2018. zagorjeinternational

U Kumrovcu je u subotu građanima predstavljen projekt FRISCO 2.1 “Prekogranično usklađeno smanjenje rizika od poplava 2.1 – građevinska mjera brana Vonarje”, namijenjen provedbi mjera za smanjivanje rizika od poplava na slivu rijeke Sutle.

EU fond

Projekt se provodi u okviru programa suradnje INTERREG V-A Slovenija – Hrvatska koji predstavlja okvir za prekograničnu suradnju Slovenije i Hrvatske u financijskoj perspektivi 2014. – 2020., a njime će se osigurati zadržavanje visokih voda rijeke Sutle i zaštititi nizvodna naselja od poplava.
Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.678.525 eura, od čega se 85 posto iznosa financira sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR), dok preostalih 15 posto financiraju partneri iz vlastitih sredstava. Direkcija Republike Slovenije za vode vodeći je partner na projektu, odgovoran za upravljanje i provedbu projekta, a projektni partner iz RH su Hrvatske vode. Projekt je započeo 1. prosinca 2017., a njegovo predviđeno trajanje je 18 mjeseci.

Osiguranje sigurnosti

– Brana Vonarje na Sutlanskom jezeru nalazi se na području hrvatske općine Zagorska sela i slovenske općine Podčetrtek te je vlasništvo obiju država. Postojeća građevina izvedena je potkraj 70-ih godina prošlog stoljeća i služila je za vodoopskrbu, navodnjavanje te zadržavanje vodnog vala, no krajem 80-ih godina je, zbog zagađenja vode uslijed nepostojanja sustava odvodnje otpadnih voda uzvodnih naselja, prestala služiti za vodoopskrbu. Danas joj je osnovna namjena zadržavanje velikovodnog vala rijeke Sutle i povećanje zaštite od poplava nizvodnih naselja. Predviđenim zahvatom bit će provedena obnova betonske i metalne konstrukcije brane, zamjena dotrajale hidromehaničke opreme i opreme za manipulaciju zapornicama, zamjena i dogradnja električnih instalacija i elektro-opreme, ugradnja opreme za automatizaciju i daljinski nadzor upravljanja zapornicama, te ugradnja opreme za praćenje stanja brane čime će biti osigurana sigurnost i funkcionalnost brane Vonarje u budućnosti – objasnio nam je načelnik Kumrovca Robert Šplajt.

 

Ovakvi bi prizori po završetku projekta trebali biti puno rijeđi
Ovakvi bi prizori po završetku projekta trebali biti puno rijeđi

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba