U Zaboku održan okrugli stol na temu “Izazovi i opasnosti odrastanja u digitalnom dobu”

“Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj između 50 i 100 tisuća ovisnika o internetu”

Objavljeno: 14.12.2018. zagorjeinternational

Krapinsko – zagorska županija je u suradnji sa Županijskim povjerenstvom za suzbijanje zlouporabe opojnih droga, organizirala okrugli stol “Izazovi i opasnosti odrastanja u digitalnom dobu”, koji je u sklopu obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti, održan u Velikoj galeriji Grada Zaboka.

Brojne okupljene stručnjake iz područja obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi na samom je početku pozdravila zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.

 Najmanja stopa u KZŽ

– Krapinsko – zagorska županija već je godinama jedna od županija s najmanjom stopom broja ovisnika na 100.000 stanovnika. Jedan od razloga je zasigurno velik broj preventivnih programa koji se provode u svim vašim ustanovama. Upravo je prevencija najbolji način borbe protiv svih oblika ovisnosti. Ova predavanja organiziramo u sklopu Mjeseca borbe protiv ovisnosti, no dakako da je to samo jedna simbolika kojom se posebno naglašavaju cjelogodišnje aktivnosti – istaknula je Petek te zahvalila predavačima.

Psihologinja Kristina Krulić Kuzman iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek govorila je na temu “Izazovi odrastanja u digitalnom dobu”, dok je Luka Maršić iz KBC-a “Sestre milosrdnice” održao predavanje “Antropologija igre – nesupstancijalne (ponašajne) ovisnosti”.

Nova skupina ovisnosti

– Ovisnost o internetu predmet je ozbiljnog proučavanja stručnjaka, s ciljem da se prije svega pomogne mladima koji su izgubili kontrolu nad njegovim korištenjem. Procjenjuje se kako je u Hrvatskoj između 50 i 100 tisuća ovisnika o internetu. Ovisnost o internetu pripada novoj skupini ovisnosti tzv. bihevioralnih ili ponašajnih ovisnosti. Poremećaj se definira kao ponašanje povezano s igranjem video i digitalnih igara za koje su karakteristični gubitak kontrole nad igrom, davanje većeg prioriteta igri u tolikoj mjeri da ona potisne druga sjedišta interesa i svakodnevne aktivnosti te nastavak pa i intenzivnije igranje, unatoč štetnim posljedicama. Kako je danas moderna tehnologija svakodnevica djeteta, ima i onih koji tehnologiju prekomjerno koriste. Istraživanja su pokazala da je od 2 do 3 posto djece i mladih u kategoriji ovisnika o modernim tehnologijama, bilo da je riječ o igricama ili društvenih mrežama” – rekla je psihologinja Krulić Kuzman.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba