Aktualni sat na sjednici Županijske skupštine oporba iskoristila kako bi županu postavila razna pitanja

Kolar komentirao davanje izvanrednog otkaza ravnatelju ŽUC-a, izgradnju nogostupa kraj PŠ Martinišće, kao i županijski dug

Objavljeno: 13.12.2018. Jelena Jazbec

Na aktualnom satu Županijske skupštine KZŽ, čija je sjednica održana u srijedu, vijećnici su otvorili nekoliko tema.
Prvi se za riječ javio vijećnik HSP-a AS Stjepan Ranogajec, koji je od krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara zatražio da obrazloži odluku o davanju izvanrednog otkaza ugovora o radu ravnatelju Županijske uprave za ceste KZŽ Željku Vincelju, s obrazloženjem da to radno mjesto nije potrebno.

– Tko će snositi odgovornost kad dotični gospodin dobije sud zbog izvanrednog otkaza o radu, koji nije u skladu sa zakonom? – pitao je Ranogajec, na što ga je Kolar pitao “čemu dramaturgija?”
– Upravno vijeće je donijelo odluku, Skupština je donijela odluku, gospodin Vincelj ima svoja prava, pokrenuo je postupak, koji je sada na sudu, a kad sud završi, vidjet ćemo kakav je pravni rezultat – odgovorio mu je Kolar.


Mladen Popović iz ZDS-a pitao je pak jesu li vođeni kakvi razgovori sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem vezano uz projekt integriranog prijevoza na području Grada Zagreba, Zagrebačke i Krapinsko – zagorske županije, s obzirom na to da je upravo Bandić inicirao ponovno pokretanje autobusne linije Krapina – Zagreb.

Integrirani prijevoz

– Vezano uz projekt integriranog prijevoza, donesen je prvi dio master plana, a uslijedilo je ulaganje žalbi. Nositelj projekta je Grad Zagreb i mi se nadamo da će ova druga odluka koju nositelj priprema, biti prihvaćena i da ćemo moći nastaviti s drugom fazom master plana. Liniju koja ide iz Krapine za Zagreb ne sufinancira Grad Zagreb. Ona je uvedena jer je gospodin Presečki odustao od zatražene koncesije na liniju i tijekom prosinca autobus vozi bez da ga itko sufinancira. Da, inicijativa je došla od strane zagrebačkog gradonačelnika. Što se tiče prijevoza, gledajući s pozicije župana, imamo puno većih problema s nekim manjim jedinicama lokalne samouprave, gdje nema uopće javnog prijevoza, od Krapine, koja ima željeznički prijevoz – rekao je Kolar.
HDZ-ova Martina Rubil Skitanić otvorila je problematiku izgradnje nogostupa na potezu od novoizgrađene Područne škole Martinišće do skretanja za Prosenik Gubaševski.

– Čim Grad Zabok pripremi projektnu dokumentaciju i dostavi je u Županiju, mi ćemo iz redovnih sredstava koje imamo za održavanje, preko ŽUC-a, izvršiti izgradnju tog nogostupa – odgovorio je Kolar.
HDZ-ov Mirko Krznar izrazio je zabrinutost financijskih stanjem u Županiji.

– Vidimo iz projekcije proračuna za 2019. godinu da se planira dodatno zaduženje. Kada to sve zbrojimo, dolazimo do nekakvih 70 i nešto milijuna kuna duga, ne računajući kratkoročne kredite za europske projekte. Gledajući to u odnosu na izvorne prihode koji se kreću oko 60 milijuna kuna, to izgleda dosta zabrinjavajuće, jer taj dug za 20-ak posto prelazi izvorne prihode – istaknuo je Krznar, nazvavši Kolara populistom zbog “forsiranja” pojedinih projekata koji bi se u kasnijem razdoblju možda mogli financirati europskim novcem.
Župan Kolar je odvratio kako Županija financijski jako dobro stoji, ali se jako puno radi.
– Ako je populizam da u Đurmancu, gdje je HDZ-ov načelnik, završimo izgradnju sportske dvorane nakon devet godina, onda sam ja populist. Ako je izgradnja područne škole populizam, ja sam populist. Na to pristajem – zaključio je Kolar.
Krznarov stranački kolega Ivan Hren zamjeniku župana Anđelku Fereku – Jambreku postavio je pitanje kako može u medijima u hvaliti suradnju s Vladom RH, kada je župan Kolar neprestano kritizira, te tko je od njih dvojice u pravu.

Drugoligaški klub

Ferek – Jambrek je u šali odvratio kako je župan uvijek u pravu, a da je on konkretno hvalio suradnju s Ministarstvom graditeljstva.

– Kada Vlada napravi nešto dobro, priznam da je to dobro – zaključio je Ferek – Jambrek.
Darinka Sviben, HDZ-ova vijećnica, tražila je od župana obrazloženje smanjenja materijalnih rashoda za škole, prema prijedlogu proračuna za 2019. Kolar je rekao kako je održan sastanak s ravnateljima svih škola, te kako će Županija, ako se dogodi da neka škola nema dovoljno sredstava, intervenirati. Podsjetio je i kako će se smanjiti troškovi u školama koje će proći kroz energetsku obnovu.

HDZ-ov Mišo Grilec pitao je župana zašto Županija ne pruži financijsku potporu Nogometnom klubu Zagorec iz Krapine, koji broji više od 200 djece, iako se neprestano izražava žaljenje što KZŽ nema drugoligaški klub.

Kolar je rekao kako ne vidi razlog da se financira Zagorec, a drugi, manji klubovi, ne, te kako je njegov prijedlog da se osnuje klub s namjerom da postane drugoligaški, koji bi okupljao najbolje zagorske nogometaše.
HSS-ovac Marijan Hohnjec ponovno je spomenuo problematiku odlaska mladih iz Krapinsko – zagorske županije, podsjetivši da je županija u četiri godine izgubila malu općinu.

– U pet godina jedino je Zagrebačka županija otvorila više radnih mjesta od nas. Sufinanciramo sve što možemo, dajemo više od 200 stipendija… Jedan smo dio Hrvatske koji i zarađuje – rekao je Kolar, dodavši kako je iz KZŽ iselilo manje ljudi nego iz drugih dijelova Hrvatske, no, odlazak svakog čovjeka nenadoknadiv je gubitak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba