U Rijeci održan peti sastanak premjera Andreja Plenkovića sa županima na kojem se raspravljalo o prijenosu dijela poslova ureda državne uprave županijama te o sufinanciranju EU projekata

“ Županije su spremne biti nositelji novog razvojnog ciklusa i biti partner Vladi RH u provođenju politike ujednačenog regionalnog razvoja“

Objavljeno: 12.12.2018. zagorjeinternational

U Rijeci je održan peti sastanak hrvatskih župana s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem, na kojem je bilo riječi o aktualnim pitanjima iz nadležnosti jedinica (područne) regionalne samouprave u nacionalnim i europskim okvirima.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko – kninski župan Goran Pauk istaknuo je da je iduća godina iznimno važna za županije s obzirom na to da Ministarstvo uprave priprema zakonski okvir za prijenos dijela poslova Ureda državne uprave županijama.

– Kao središnja razina vlasti i povijesni oblik teritorijalnog ustroja županije su spremne biti nositelji novog razvojnog ciklusa i biti partner Vladi u provođenju politike ujednačenog regionalnog razvoja. Prijenosom ovih poslova županijama racionalizirat će se i pojednostaviti procesi, ali i povećati zadovoljstvo građana, jer smo uvjereni da će službenici brže i kvalitetnije moći pružiti određenu uslugu – rekao je Pauk.

Izmjena zakona

S detaljima procesa prijenosa poslova Ureda državne uprave prisutne je upoznao ministar uprave Lovro Kuščević. Objasnio je kako Uredi državne uprave sada obavljaju više od dvjesto različitih poslova te da će se od 1. siječnja 2020. ti poslovi prebaciti na županije. Za provedbu ove mjere, uz donošenje novog Zakona o sustavu državne uprave, trebat će se izmijeniti i pedesetak zakona.

S obzirom na rezultate istraživanja prema kojem su županijske agencije najuspješnije u iskorištavanju sredstava Europske unije, ambicije županija su po tom pitanju velike i u 2019. godini. U tome ključnu ulogu ima uključivanje županija u planiranje operativnih programa na razini Republike Hrvatske.

– Kroz ovaj proces vidim mogućnosti za puno snažniju ulogu Hrvatske u članstvu Europske unije. Hrvatska ima mogućnosti, snagu i kapacitete postati jedna od najnaprednijih europskih država, s jasno vidljivom strategijom razvoja, učinkovitom upravom i samoupravom i snažnim gospodarskim rastom – zaključio je Pauk.

Upravljanje državnom imovinom

Slijedom toga ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac na sastanku je govorila o razvojnim sporazumima i Fondu za sufinanciranje EU projekata na regionalnoj razini.

Uz već navedeno, na sastanku je bilo riječi i o upravljanju državnom imovinom o čemu je govorio ministar državne imovine Goran Marić, dok se ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić osvrnuo na uspostavu sustava gospodarenja otpadom i upravljanje vodnim resursima. Prvi sastanak u ovome formatu održan je u Zagrebu, 19. prosinca 2016. godine, radi uspostave načela partnerstva u komunikaciji sa svim hrvatskim županijama, gradovima i općinama. Dogovorena je praksa redovitog usklađivanja višerazinskog upravljanja Hrvatskom, radi njezinoga ravnomjernog regionalnog razvoja. Osim u Zagrebu, dosad su sastanci u ovome formatu održani u Požegi, Šibeniku i Varaždinu.

 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba