U Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice predstavljen novi CT uređaj te ovogodišnji ciklus investicija vrijedan preko 8,6 milijuna kuna – novi uređaj brže skenira pacijenta i omogućuje nove pretrage

“Već od iduće godine mogli bismo početi sa screeningom, u cilju što ranijeg otkrivanja raka pluća”

Objavljeno: 10.12.2018. Jelena Jazbec

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice predstavljen je novi CT uređaj te ovogodišnji ciklus investicija vrijedan preko 8,6 milijuna kuna.
Svečanosti su prisustvovali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, saborski zastupnici Marija Puh i Marko Vešligaj te načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić.
– Mislim da je danas jako veliki dan za Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice. Uspjeli smo izrealizirati nabavu 128-slojnog CT uređaja i digitalnog mamografskog uređaja, čime smo dobili dva vrhunska, sofisticirana uređaja. Njihova ukupna vrijednost, s građevinskim radovima koje je bilo potrebno izvesti da bi se novi CT uređaj mogao instalirati, je 4.975.000 kuna. Uređaji se financiraju iz kredita koji će se kroz sljedećih pet godina vraćati iz decentraliziranih sredstava Županije – otkrila je ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić i povela okupljene u obilazak bolnice, kako bi im pokazala i drugu opremu nabavljenu u ovoj godini.
Ukupna vrijednost investicija u 2018. godini bila je nešto veća od 8,6 milijuna kuna, od čega su 6,5 milijuna kuna ulaganja u medicinsku opremu. Od navedenih 8,6 milijuna kuna, 2,3 milijuna su decentralizirana sredstva. Uz dva spomenuta uređaja, nabavljeni su potpuno novi rehabilitacijski bicikli za dvoranu za medicinsku rehabilitaciju i rehabilitaciju kardioloških bolesnika, obnovljen je odjel za unutarnje bolesti, rekonstruirane su kupaonice i nabavljeni novi kreveti, telemetrijski sustav koji je stacioniran u jedinici intenzivnog liječenja za nadzor pacijenata, zatim stabilometrijska platforma koja je smještena na odjelu ortopedske rehabilitacije, a provedena je i rekonstrukcija vodovodnih instalacija u staroj bolničkoj zgradi, otkrila je Žnidarić.
– Naša bolnica dio je Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, stoga je bilo krajnje vrijeme za nabavu novog mamografskog uređaja, kako bismo i dalje mogli uspješno provoditi taj program. Ono čemu se nadamo sljedeće godine, osim nekih novih usluga koje će nam omogućiti novi CT uređaj, jest da će nas Ministarstvo zdravstva uključiti u novi program koji je najavljen za 2019., a to je Nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća – zaključila je ravnateljica.

Top destinacija

Damir Plečko, voditelj Odjela radiologije u SBKT-u, otkrio nam je koje su pozitivne strane novog CT uređaja.
– Novim CT uređajem bitno je poboljšana kvaliteta rada u našoj ustanovi, prvenstveno na dijagnostici. Naime, taj aparat mnogo brže skenira pacijenta jer ima mnogo veći broj detektora. Zatim je tu softverska tehnologija koja omogućuje bolju analizu slike i dodatne pretrage koje do sada nismo mogli provoditi. Zahvaljujući ovom uređaju, u budućnosti ćemo moći raditi i screening raka pluća, i to već od sljedeće godine. Dakle, pacijent je brže gotov s pretragom, a mi možemo kvalitetnije analizirati i provoditi nove pretrage – rekao je Plečko.
Načelnik Svažić je istaknuo kako je iznimno sretan zbog nove opreme.
– Da bismo postali top destinacija zdravstvenog turizma, temelj je vrhunska dijagnostika, u koju naša bolnica kontinuirano ulaže, čemu smo svjedoci i danas, a isto tako svjedoci smo jedne dobre suradnje na relaciji Specijalna bolnica – Županija – Ministarstvo. Naravno, Općina će i u budućnosti dati svoj obol suradnji s bolnicom te ćemo nastaviti promovirati Krapinske Toplice kao destinaciju zdravlja – rekao je Svažić.

Proglašenje klinikom

Župan Željko Kolar želi da se u što kraćem roku Specijalna bolnica proglasi klinikom.
– Mi prije svega pokušavamo voditi odgovornu zdravstvenu politiku. Dužni smo, prije svega zbog kvalitete ljudi koje imamo u našim bolnicama, osigurati im najsuvremeniju opremu, kako bi do izražaja došlo njihovo znanje i iskustvo, na dobrobit svih naših pacijenata, neovisno o tome dolaze li s područja Krapinsko – zagorske županije ili drugih krajeva Republike Hrvatske. Ovim putem apeliram na ministra da proglasi Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice klinikom, jer ona zadovoljava apsolutno sve uvjete koje treba. S obzirom na to da je od 65 do 70 posto pacijenata koji se ovdje liječe, s područja cijele Hrvatske, te uz znanje, iskustvo i tradiciju koja ovdje postoji, mislim da ova bolnica to zaslužuje. Što se pak tiče zdravstvenog turizma, smatram da ne koristimo ni približno sve ono što imamo. Mi želimo biti nositelji zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, a da bismo to postigli, moramo imati nove smještajne kapacitete, moramo poboljšati uvjete smještaja, jer znanje imamo. Zbog toga radimo i projekt proširenja za 74 sobe, s pet apartmana, novim wellness i spa programom, novim bazenom, podzemnom garažom, kongresnim centrom i svime ostalim što mora jedan takav centar imati. Investicija je preko 200 milijuna kuna, a jasno je da to ne može financirati ni Vlada, a ni Županija, stoga, kako smo u ovoj financijskoj omotnici imali primarnu zdravstvenu zaštitu i dnevne bolnice, trebamo se svi zajedno, resorno Ministarstvo, Vlada, Županija i gradovi koji imaju svoje bolnice, izboriti da uđemo u novu financijsku omotnicu i realiziramo dogradnju Specijalne bolnice u Krapinskim Toplicama – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba