U Pili održan treći Memorijalni turnir u spomen na tragično preminulog vukovarskog branitelja

“Općinskom vijeću Stubičkih Toplica uputit ćemo prijedlog da se po Borisu Markusu nazove jedna ulica”

Objavljeno: 10.12.2018. zagorjeinternational

U subotu je u nazočnosti obitelji vukovarskog branitelja Borisa Markusa, uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Općine Stubičke Toplice i Krapinsko – zagorske županije u Pili održan treći Memorijal “Boris Markus”. U spomen na tragično preminulog Markusa, uz suglasnost oca Franje, na njegovoj je rodnoj kući postavljena spomen – ploča, kao trajni zapis za žrtvu koju je Markus utkao u temelje svoje domovine Hrvatske. Spomen – ploču, u nazočnosti hrvatskih branitelja, obitelji, suboraca i prijatelja, otkrili su načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak i otac Franjo Markus.

Obišli i grob

Na grob vukovarskog branitelja na mjesnom groblju u Kraljevom Vrhu, delegacije Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Podružnice Krapinsko – zagorske, Ogranak Donja Stubica, Općine Stubičke Toplice te KZŽ, položile su vijence i zapalile svijeće.
U mjesnom domu u Pili potom je održan treći Memorijalni turnir u beli, na kojem je prvo mjesto osvojila ekipa VP Zagreb, a drugo, treće i četvrto članovi UDVDR-a Ogranak Donja Stubica. Za sve natjecatelje i goste organizatori su osigurali majice s logom Memorijala i domjenak, a za najuspješnije natjecatelje medalje i pehare. Na Memorijalu se razgovaralo o inicijativi da se Općinskom vijeću Stubičkih Toplica uputi prijedlog da se po Markusu nazove jedna od ulica na prostoru općine.

Prometna nesreća

Boris Markus rođen je 1965. godine u Stubičkom Strmcu. Osnovnu i srednju školu završio je u Oroslavju. Dragovoljno je u srpnju 1991. godine krenuo u nastavnu bazu Rakitje na obuku u 204. brigadu Hrvatske vojske. Nakon kraće obuke, otišao je s postrojbom u obranu Vukovara, gdje je kao dragovoljac borbeno djelovao sve do pada grada. Prilikom izvlačenja iz grada, stradao je tijekom požrtvovnog spašavanja djeteta, nakon čega je odveden u bolnicu u Novi Sad, a potom u logor u Sremsku Mitrovicu. 1992. godine je razmijenjen i vraćen kući. Poginuo je u prometnoj nesreći 20. prosinca iste godine u Stubičkoj Slatini. Za sudjelovanje u Domovinskom ratu posmrtno je unaprijeđen u čin časničkog namjesnika HV-a, odlikovan je Redom Zrinskog i Frankopana, Medaljom Vukovar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter