Zavodu za hitnu medicinu KZŽ predani ključevi novog vozila, vrijednog 571 tisuću kuna – primopredaji prisustvovala i ravnateljica Hrvatskog zavoda, koja za zagorsku hitnu ima samo riječi hvale:

“Zagorski zavod za hitnu medicinu jedan je od centara izvrsnosti hitne medicine u Republici Hrvatskoj”

Objavljeno: 04.12.2018. zagorjeinternational

Ispred Ispostave Zavoda za hitnu medicinu KZŽ u Zaboku, održana je primopredaja novog vozila hitne medicinske službe. Vozilo je vrijedno 571 tisuću kuna, a za vozilo je nabavljen i novi defibrilator i aspirator, ukupne vrijednosti 161 tisuću kuna. Vozilo i oprema nabavljeni su putem decentraliziranih sredstava Krapinsko – zagorske županije. Ključeve novog vozila vozaču je predao krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.
Događaju je nazočila Maja Grba Buljević, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, koja za zagorski Zavod za hitnu medicinu ima samo riječi hvale.
– Zavod za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije iz godine u godinu bilježi sve bolje rezultate. Osim što ima vrijedne djelatnike, puno skrbi o ispravnoj opremi te o standardima koji se moraju poštivati u hitnoj medicini. Zahvaljujući vrijednim rezultatima koje taj Zavod postiže, već sada mogu reći da je jedan od centara izvrsnosti hitne medicine u Republici Hrvatskoj – istaknula je Grba Buljević.

Iduće godine dva

Ravnatelj Zavoda Krešimir Božić otkrio je kako su prošle godine nabavljena četiri nova vozila, ove godine jedno, a u idućoj godini u planu su još dva.
– Vrlo smo sretni zbog ovog novog vozila, koje će služiti za hitne medicinske intervencije, poglavito na zabočkom području, kojem gravitira oko 33 tisuće stanovnika. Ove godine, u prvih 11 mjeseci kroz našu ispostavu u Zaboku obrađeno je 4,5 tisuća pacijenata, od čega 1800 na terenu, a ostali u našem prostoru za reanimaciju. Naš Zavod u prvih 11 mjeseci zaprimio je 26 tisuća poziva za hitne medicinske intervencije, od čega je bilo 11 tisuća intervencija na terenu, a ostalo su bili savjeti pacijentima. Ukupno je kroz Zavod prošlo 23 tisuće pacijenata, od čega nam je u prostorima za reanimaciju obrađeno 11 tisuća. Zavod trenutno raspolaže s 15 vozila, sva su opremljena na isti način, s opremom koja udovoljava svim standardima u pogledu hitne medicinske službe. Prosječna starost voznog parka je 3,5 godina – otkrio je Božić.
Gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek rekao je kako mu je izuzetno drago što je ispostava Zavoda za hitnu medicinu KZŽ ove godine ponovno vraćena u središte grada, pa je Grad preuzeo obavezu da uredi ulaz u taj prostor.
– Pokrenuli smo postupak za rekonstrukciju raskršća kod Zavoda za hitnu medicinu, prvenstveno zbog autobusa koji dovoze i odvoze djecu u školu i iz škole, koja se isto nalazi na tom području. Naravno, treba riješiti i pitanje ulaska i izlaska vozila hitne medicine. Veseli nas što je ispostava dobila novo vozilo, a s obzirom na novootvorene prostore u ovoj godini, mi smo preuzeli obavezu da malo uredimo ulaz u taj prostor – rekao je Hanžek.

Sufinanciranje timova

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar očekuje da će se uskoro riješiti pitanje sufinanciranja prelaska timova T2 u timove T1 u ispostavama u Klanjcu i Konjščini, za što Županija trenutno izdvaja 2,5 milijuna kuna. Kolar smatra da bi financiranje trebala preuzeti država.
– Krapinsko – zagorska županija izdvaja najviše novca od svih hrvatskih županija za mrežu hitne medicine. Imamo najbolju mrežu hitne u Republici Hrvatskoj, ali smo tražili i tj dodatni standard, a to je da omogućimo svim ljudima na području Krapinsko – zagorske županije jednake uvjete za preživljavanje. S obzirom na to da je državni proračun prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje bio veoma izdašan, odnosno, proračun HZZO-a je povećan za 1,9 milijardi kuna, te da svega 680 milijuna kuna ide prema bolnicama, koje će i dalje biti gubitaši, smatram da je totalno besmisleno da nekoliko županija u Hrvatskoj plaća deset milijuna kuna na godišnjoj razini, od čega naša županija 2,5 milijuna kuna, da bismo imali i timove T1 i timove T2 u Konjščini i Klanjcu. Smatram da bi oni trebali biti dio osnovne mreže, a mi ćemo tih 2,5 milijuna kuna ionako ostaviti u zdravstvenom sustavu, bilo da ćemo poboljšavati uvjete u našim bolnicama ili domovima zdravlja, ili provoditi dodatnu edukaciju zaposlenika, sasvim je svejedno – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba