Na Vladin prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu, potpredsjednik Hrvatskog sabora S. Hajdaš Dončić i saborski zastupnik M. Vešligaj podnijeli osam amandmana

“Tražimo povećanje sredstava za čišćenje snijega i štete uzrokovane elementarnim nepogodama te financiranje projekta ZEZ”

Objavljeno: 30.11.2018. JJ

Na Vladin prijedlog državnog proračuna za 2019. godinu, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić i saborski zastupnik Marko Vešligaj, nezadovoljni planom ulaganja u Krapinsko – zagorsku županiju, podnijeli su osam amandmana. Hajdaš Dončić i Vešligaj poručuju da su podnijeli realne prijedloge s primjerenim iznosima u cilju financijske pomoći općinama i gradovima kojima se neposredno ostvaruju potrebe građana. Predloženi amandmani ukupno su vrijedni 162,6 milijuna kuna, a u prijedlozima je jasno naznačeno i iz kojih se dijelova predloženog proračuna ta sredstva mogu namaknuti.

2,5 milijuna kuna

Zbog izuzetne važnosti razvoja brdsko – planinskih područja i njihovog održanja, sredstva osigurana prijedlogom državnog proračuna Hajdaš Dončić i Vešligaj ne smatraju dostatnim te predlažu njihovo povećanje za 50 milijuna. Traže i usmjeravanje dodatnih 20 tisuća kuna u razvoj potpomognutih područja, a 80 tisuća kuna u povećanje iznosa za naknadu štete uzrokovane elementarnim nepogodama.
U ranijim razdobljima, u državnom proračunu RH nisu bila osiguravana dostatna sredstva za naknadu štete uzrokovane elementarnim nepogodama, već su se ona osiguravala naknadno, prilikom izmjena i dopuna državnog proračuna. Zagorski SDP-ovi zastupnici smatraju da je potrebno u državnom proračunu već prilikom njegova donošenja predvidjeti sredstva u iznosu koji će biti dostatan za pokrivanje barem dijela šteta poljoprivrednicima, kako na voćarskim kulturama, tako i na nasadima vinograda, te poljoprivrednim površinama zasijanima kukuruzom, ječmom, pšenicom i drugim usjevima.
Predloženo je i da se projekt “znanstveno – edukacijski centar – ZEZ” uvrsti u državni proračun za 2019. godinu. Ukupni troškovi projekta izgradnje znanstveno – edukacijskog centra u Donjoj Stubici procjenjuju se na 125,8 milijuna kuna, dok bi troškovi izrade projektne dokumentacije, koja bi se mogla izraditi u 2019. godini, ukoliko se osiguraju proračunska sredstva, iznosili 2,5 milijuna kuna. Zagorski zastupnici traže da se i taj iznos osigura u državnom proračunu.

Hrvatske ceste

Kako bi se djelomično rasteretilo financiranje te poboljšao standard studiranja, uzevši u obzir da glavni izvor financiranja Veleučilišta Hrvatsko zagorje – Krapina čine školarine koje plaćaju studenti, predloženo je da se u državni proračun uvrsti potpora VHZK-u iznosu od pet milijuna kuna.
Iznesene su i izmjene na prijedlog Financijskog plana Hrvatskih cesta za 2019. godinu. Naime, u proteklom razdoblju, ističu zagorski zastupnici, lokalne su se zajednice zbog nedostatka proračunskih sredstava suočile s nemogućnošću čišćenja snijega na nerazvrstanim cestama, pa je predloženo da se za tu namjenu osiguraju sredstva od 30 milijuna kuna.
– Prethodne godine sredstva osigurana u državnom proračunu za županijske uprave za ceste iznosila su 80 milijuna kuna te smanjenje na 25 milijuna kuna nije opravdano niti prihvatljivo. Stoga se predlaže da se iznos odredi na razini prošlogodišnjeg, odnosno, na 80 milijuna kuna – zaključuju Hajdaš Dončić i Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba