KOLEGIJ ZAMJENIKA VŽ ŽUPANA TOMISLAVA PALJAKA I RAVNATELJA SREDNJIH ŠKOLA: Oko 30 posto osnovaca je u riziku od siromaštva, a svi oni nastavljaju srednjoškolsko obrazovanje

Varaždinska županija će sufinancirati školske obroke i za srednjoškolce, počelo provođenje anonimne ankete

Objavljeno: 28.11.2018. AB

Nakon što je za učenike osnovnih škola u riziku od siromaštva osigurala besplatne školske obroke, Varaždinska županija je pokrenula projekt sufinanciranja prehrane učenicima srednjih škola, čiji je osnivač.
Odluka je donesena na kolegiju ravnatelja srednjih škola sa zamjenikom župana Tomislavom Paljakom i pročelnikom Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport, dr. sc. Miroslavom Huđekom, na temelju čega je počelo provođenje anonimnih anketa o ostvarenom pravu na doplatak na djecu.

Koji su kriteriji

– U svim školama će učenicima biti podijeljeni anketni listići koji su anonimni, te apeliramo na roditelje da ih ispune. Cilj ankete je dobiti što bolji uvid u socijalnu sliku te utvrditi kolika su financijska sredstva potrebna za sufinanciranje prehrane za srednjoškolce u riziku od siromaštva – naveo je zamjenik župana Tomislav Paljak.
U planu je da Varaždinska županija sufinancira školsku prehranu za srednjoškolce koji ostvaruju pravo na dječji doplatak od 299,36 kuna ili više, odnosno djeci koja dolaze iz obitelji u kojima ukupni dohodak po članu kućanstva mjesečno ne prelazi 543,14 kuna, zatim djeci bez oba ili jednog roditelja, djeci čiji su roditelj ili roditelji nepoznati ili nepoznatog prebivališta ili potpuno nesposobni za samostalan život i rad ili im je oduzeta poslovna sposobnost, te djeci s oštećenjem zdravlja.
Nakon analize anketa će biti raspisan javni poziv te bi najugroženiji učenici trebali dobiti novac za školsku prehranu za cijelo prvo polugodište ove školske godine.

Prepušteno roditeljima

– Ovaj projekt smo odlučili pokrenuti zato što je raznim projektima i programima pokrivena i organizirana prehrana u dječjim vrtićima, osnovnim školama i na fakultetima, dok je prehrana srednjoškolaca još uvijek prepuštena roditeljima ili školama. Da je nužno osigurati novac i prehranu srednjoškolaca, jasno govori podatak da je u osnovnim školama, čiji osnivač je Županija, čak 30 posto djece u riziku od siromaštva, a sva ta djeca nastavljaju pohađati srednje škole – napomenuo je zamjenik Paljak.
Podsjećamo, Varaždinska županija se još u lipnju ove godine obratila Ministarstvu za demografiju, mlade i socijalnu politiku, Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU te Ministarstvu znanosti i obrazovanja kako bi ih se potaknulo na osmišljavanje projekta (su)financiranja prehrane srednjoškolaca u riziku od siromaštva, a njihov odgovor se još čeka.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter