Svetokriški načelnik Marko Kos ističe kako država ove godine nije imala novca za općinske projekte, među kojima je i vrtić, ali da očekuju da će u 2019. i na njih doći red, pa su tako i planirali općinske financije, s čime su se složili svi vijećnici

PRVI U ZAGORJU: Općina Sveti Križ Začretje jednoglasno donijela proračun za sljedeću godinu, koji iznosi 22,6 milijuna kuna

Objavljeno: 27.11.2018. AB

Općina Sveti Križ Začretje prva je u Krapinsko – zagorskoj županiji, i to jednoglasno na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća, donijela proračun za 2019. godinu, koji iznosi 22.629.000 kuna.
– Proračun je usuglašen s vijećnicima svih političkih stranaka kao i nezavisnih, a isto tako je i izglasan. Poprilično je optimističan, jer očekujemo da je sada došao red i na nas. Naime, svjedoci smo da su se, primjerice, iz mjere 7.4.1. financirale razne gradnje koje nisu prioritetne po drugim općinama, a to su vjerojatno politička obećanja, dok smo mi dobili odbijenicu da država nema novca za naše mališane i za naš dječji vrtić. Ovaj puta uistinu očekujemo prolaz na apliciranom natječaju, a shodno tome predviđeno je i kreditno zaduženje za gradnju vrtića – objasnio je načelnik Svetog Križa Začretja Marko Kos, istaknuvši tako prioritet za 2019. godinu, a potom se dotaknuo učinjenog i u ovoj godini, prema čemu se i gledala projekcija za novi općinski proračun.

Brojne odbijenice

– Sretni smo što imamo realizirane nove javne investicije, unatoč skromnim proračunskim prihodima i primljenim odbijenicama za financiranje što iz nacionalnih, što iz europskih fondova. Koliko nas državna politika i trgovina političara pojedinaca zakine jer ne popuštamo, toliko privatne investicije dižu rejting naše općine – objasnio je Kos te kao najveću realiziranu investiciju, koja se odnosila na sigurnost u prometu, istaknuo izgradnju nogostupa u naselju Donja Pačetina. Vrijednost izvedenih radova iznosi 2.000.000 kuna, a financirana je dijelom iz općinskog proračuna, dok je iznos od 1.400.000 kuna financiran od strane Centra za vozila. U sklopu investicije, kaže načelnik, riješena je oborinska odvodnja i proširen kolnik ceste te napokon izgrađen dugo očekivani nogostup, čime se uvelike doprinijelo sigurnosti prometovanja ljudi i vozila tim dijelom naselja.
Druga po vrijednosti investicija je izvršena rekonstrukcija nerazvrstane ceste “Gorica”, koja spaja naselje Kozjak Začretski s Vrankovcem te dalje prema centru mjesta, a istovremeno ju koriste brojni turisti koji posjećuju ugostiteljski objekt smješten uz prometnicu.
– Za ovu investiciju procijenjene vrijednosti 4.000.000 kuna tražili smo financiranje iz europskih fondova, no nažalost, pomoć nam nije odobrena. Unatoč tome, od projekta se nije odustalo te je isti, istina, u manjem obimu, realiziran sredstvima općinskog proračuna, a od ukupnog iznosa investicije 100.000 kuna nam je odobrilo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU – kaže Kos.
U Zoni malog gospodarstva pokrenuta je i investicija izgradnje javne rasvjete u Zoni, koja je pri kraju te predstoje završni električarski radovi, a osvjetljenje se očekuje do kraja godine.
– I ovu smo investiciju vrijednu 300.000 kuna uspjeli u potpunosti financirati iz vlastitih sredstava. Usporedbom broja rasvjetnih tijela na prostoru naše općine s istim rangom općina u susjednoj Sloveniji ili općinama u okruženju, veliki teritorij je dobro pokriven. Manji dio rasvjetnih tijela je još uvijek sa starim lampama, a veći dio osvijetljen štedljivijim natrijevim lampama ili LED-om – objašnjava načelnik.
Dodaje i da je realiziran i projekt izgradnje nogostupa, koji povezuje naselja Sveti Križ Začretje, Pustodol i Štrucljevo koji se provodio unatrag nekoliko godina u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Krapinsko-zagorske županije. Tako su sada pokriveni glavni prometni pravci iz smjera Zaboka (Grdenci i Grabrovec) te smjera Krapine (Lepajci i Šemnica).

Borba s birokracijom

– Svjesni prometnog opterećenja naselja Sveti Križ Začretje koji graniči sa Zonom malog gospodarstva te uvažavajući primjedbe gospodarstvenika koji posluju u zoni, koji su godinama upozoravali na nemogućnost parkiranja šlepera i kamiona koji im vrše dostavu robe i materijala, unatoč enormnim poteškoćama koje smo imali zbog borbe s birokracijom ove godine, nastavili smo ranije započetu investiciju uređenja dijela odvodnje u Ulici dr. Franje Tuđmana što će za krajnji rezultat imati osiguranje novih parkirnih mjesta za građane, poduzetnike, dostavna vozila i šlepere, a istovremeno je osiguran parking za postavljenu punionicu električnih vozila na tom dijelu koja je postavljena u suradnji s HEP-om. Kontinuirano ulaganje općine u zonu odvija se preko 18 godina, a poticanje gospodarstva ići će i dalje – najavio je Kos, dodajući da su realizirane i brojne manje investicije na rješavanju odvodnje uz prometnice te unaprjeđenju prvenstveno cestovne infrastrukture, a radilo se i na vodoopskrbi te je dovršeno proširenje vodovodne mreže u Završju Začretskom, čime je voda dovedena i na taj brijeg, a već su osigurana sredstva za nastavak mreže za sljedeću godinu.
– Nažalost, kao i uvijek, nedostajalo je financijskih sredstava da bismo realizirali sve planove koje smo si početkom godine zacrtali. To je priča koja se konstantno ponavlja već godinama. Kad smo planirali proračun, računali smo na veliku pomoć države koja je obećavala sredstva izravnanja. Nažalost, prema konačnom obračunu, ispalo je da su razvijenije jedinice lokalne samouprave, koje su godinama ulagale u uređenje poslovne infrastrukture i osiguranje radnih mjesta, ostale zakinute u odnosu na one manje razvijenije ili politički podobnije. Dok su neke jedinice dobile milijunske iznose, mi smo dobili tek tristotinjak tisuća kuna, ali u stvaranju kvalitetnijeg životnog okruženja i dalje smo jedni od vodećih u RH – zaključio je načelnik Kos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba