U Bedekovčini održan sastanak o održavanju cesta na području Krapinsko – zagorske županije

SVE ZIMSKE SLUŽBE SPREMNE ZA ZIMU: U ŽUC-u osigurano 2500 kubika sipine i 2500 tona soli

Objavljeno: 14.11.2018. zagorjeinternational

U Bedekovčini je u organizaciji Županijske uprave za ceste održan sastanak o održavanju cesta na području Krapinsko – zagorske županije za vrijeme trajanja zimskih uvjeta. Vršitelj dužnosti ravnatelja ŽUC-a KZŽ Mladen Burić rekao je kako je ŽUC spreman za zimu.
– Osigurano je 2500 kubika sipine i 2500 tona soli. Procijenjena vrijednost zimske službe ove godine bit će 5,8 milijuna kuna. Građani mogu biti sigurni da će županijske i lokalne ceste biti održavane kvalitetno i kao što su bile i do sada. Apeliramo na građane da upotrebljavaju zimsku opremu, da prilagode vožnju vremenskim uvjetima na cesti i da vožnja u zimskim uvjetima protekne bez većih poteškoća – istaknuo je Burić.

Sol i sipina su spremne

Voditelj službe za redovito održavanje državnih cesta na području Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije te dijela Grada Zagreba Hrvoje Sokol dodao je kako je za KZŽ predviđeno održavanje 296 kilometara cesta.
– Za to je predviđeno 2650 tona soli i 1130 kubika agregata. Smatramo da je to dovoljno, a ukoliko bude potrebe, osigurat ćemo se s dodatnim sredstvima soli i agregata – kazao je Sokol.
Direktor održavanja i kontrole prometa na autocesti Zagreb – Macelj iz tvrtke Egis Road Operation Zrinko Hržić rekao je da zimsku službu organizira već dugi niz godina.
– Već sada imamo sve spremno. Pokrivamo autocestu od čvora Jankomir pa do Trakošćana, odnosno do graničnog prijelaza Macelj u dužini 60 kilometara. Imamo dvije baze, jednu u Krapini i jednu kod Zaboka. Imamo i četiri poddionice na kojima dežura po jedna ekipa. U kontroli prometa imamo dva čovjeka 24 sata dnevno, kao i ophodara te potreban broj vozača. Ako je potrebno, pozivamo i dodatan broj vozača. I sol je spremna, već sada je imamo oko 1500 tona u spremištima i još je 150 tona u dolasku. Kada se to potroši, dopremamo dodatnu sol. Na zimsku službu potrošit ćemo otprilike 6,1 milijun kuna, ali sve ovisi od sezone do sezone – naglasio je Hržić.

Otežano čišćenje

Na sastanku je bio i zamjenik krapinsko – zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.
– Naša Županijska uprava za ceste je spremna za nadolazeću zimu i financijska sredstva su osigurana. Vremenski uvjeti cijeli jedanaesti mjesec bili su odlični za promet i dodatno su se mogli pripremiti. Ono što nam je dodatni problem su klizišta i odroni na županijskim cestama, koje, na žalost, nismo u mogućnosti sanirati u jednoj godini, tako da će u zimskom periodu čišćenje tih prometnica biti otežano, ali ispred Županije pohvalio bih Županijsku upravu za ceste na održavanju tih prometnica. Nimalo ne sumnjamo u njihovu spremnost i u nekim ekstremnijim vremenskim prilikama – zaključio je Ferek – Jambrek. (ib)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba