U Dvorcu Stubički Golubovec potpisan Sporazum o izradi Idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice

NOVI ZAMAH TURIZMU I INDUSTRIJSKOM RAZVOJU: “Trasa dugačka oko 21 kilometar omogućila bi spajanje na brzu cestu prema Zagrebu i sa zabočke i s bistričke strane”

Objavljeno: 14.11.2018. zagorjeinternational

U Dvorcu Stubički Golubovec u Donjoj Stubici potpisan je Sporazum o izradi Idejnog rješenja oroslavsko – stubičke obilaznice. Potpisali su ga krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnici Donje Stubice i Oroslavja Nikola Gospočić i Emil Gredičak, načelnici Stubičkih Toplica i Gornje Stubice Josip Beljak i Jasmin Krizmanić te ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Krapinsko – zagorske županije Snježana Žigman.

– Potreba i namjena izrade Idejnog rješenja obilaznice utvrđena je još 2017. godine. Za potrebe tog rješenja proračunom Županije za 2018. i 2019. godinu osigurano je, procijenjenih i potrebnih 210 tisuća kuna, a dogovoreno je da Zavod za prostorno uređenje bude koordinator potrebnih aktivnosti. Sporazumom se utvrđuje financiranje izrade Idejnog rješenja i obveza potpisnika Sporazuma da definirani koridor obilaznice poslije ugrade u svoju prostorno – plansku dokumentaciju. Želi se utvrditi najbolja trasa obilaznice koja bi bila najpogodnija. Onda bi se sagledala i financijska dimenzija te bi se utvrdili svi parametri da bi se ona u budućnosti gradila. Prema projektnom zadatku, okvirna duljina obilaznice bila bi oko 21 kilometar – rekla je Žigman.

Rasterećenje prometa

Načelnik Stubičkih Toplica izuzetno je zadovoljan jer bi obilaznica rasteretila promet u središtu općine.

– Zahvaljujem se na prepoznavaju potrebe ove obilaznice koja će nam uvelike rasteretiti promet kroz sam centar Stubičkih Toplica, koji je zadnjih godina sve veći i nadam se da će stvoriti bolji ugođaj, kako za naše mještane, tako i turiste. Ovime krećemo u ovaj projekt i nadam se da će se on realizirati što je prije moguće – istaknuo je Beljak.
Načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić istaknuo je pak kako u toj općini muku muče s problemom nosivosti postojeće županijske ceste.

– Nama u Gornjoj Stubici je ta cesta dosta važna, jer mi sad u ovoj cestovnoj povezanosti između Gornje Stubice i grada Zagreba, što se tiče njegove istočne strane, nemamo adekvatnu cestu koja bi zadovoljila potrebe gornjostubičkog gospodarstva. Drugim riječima, imamo veliki problem nosivosti postojeće županijske ceste. Poduzetnici imaju veće troškove jer moraju koristiti obilazne pravce, a ovom cestom bi bili konkurentniji i tržište grada Zagreba bilo bi im dostupnije – rekao je Krizmanić.
Oroslavski gradonačelnik Emil Gredičak dodao je kako ovakav oblik suradnje između jedinica lokalne samouprave može biti primjer i drugima u Hrvatskoj.

– Drago mi je da ovom suradnjom možemo unaprijediti gospodarstvo u našem kraju i olakšati stanovnicima ovog kraj putovanje i omogućiti turistima da još više posjećuju ovaj naš kraj – zaključio je Gredičak.

Ključna za Donju Stubicu

Obilaznica će, kako je istaknuo gradonačelnik Nikola Gospočić, imati ključnu ulogu za grad Donju Stubicu.

– Ova ideja je ključna za Grad Donju Stubicu s obzirom na to da mi gotovu kompletnu industrijsku zonu sada imamo na ovoj cesti koja je opterećena, a tu se nalazi i škola i društvene zgrade, pa moramo odteretiti taj promet. Ovo je odlično rješenje. Ta trasa bi išla skroz od Hum Luga pa do novog izlaza ceste u Lazu u Gornjoj Stubici i omogućila bi nam spajanje na brzu cestu prema Zagrebu i sa zabočke i bistričke strane, što bi dalo novi zamah i turizmu i industrijskom razvoju svih naših općina i gradova – rekao je Gospočić.
Nakon potpisivanja Sporazuma, završne riječi uputio je župan Željko Kolar.

– Važno je da smo svi zajedno sjeli i vidjeli koje su prednosti ovog našeg zajedničkog projekta i kako će on utjecati prije svega na gospodarski razvoj, na sigurnost prometa i sve turiste koji dolaze u Krapinsko – zagorsku županiju i sve općine i gradove koji su potpisali Sporazum. Razmišljamo i o budućnosti, svjesni smo da idejno rješenje može biti gotovo u 2019. godini, a glavni projekt u 2020. godini i da predviđamo će u sljedećoj financijskoj omotnici biti na raspolaganju europska sredstva s kojima će Hrvatske ceste moći graditi ovu zaobilaznicu. Vjerujem da ćemo u suradnji sa svima to idejno rješenje i ostvariti – zaključio je Kolar. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba