PREGRADSKO GRADSKO VIJEĆE ODLUČILO: Smijenjen direktor Niskogradnje Zlatko Kantoci, zbog odgovornosti za protupravnu eksploataciju u kamenolomu, zbog koje RH od Niskogradnje zahtijeva isplatu naknade štete u iznosu od 7,9 milijuna kuna

Kantoci: Svoj sam posao časno odradio, pravovremeno sam poduzeo sve potrebne radnje, a odgovornost je na institucijama koje nisu na vrijeme odrađivale svoj posao

Objavljeno: 07.11.2018. zagorjeinternational

S deset glasova za i tri suzdržana, članovi pregradskog Gradskog vijeća donijeli su Odluku o davanju suglasnosti za opoziv člana uprave – direktora Niskogradnje d.o.o. Zlatka Kantocija.
Podsjećamo, trgovačko društvo Niskogradnja d.o.o. primilo je 11. listopada od Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu Zahtjev za mirno rješenje spora, kojim Republika Hrvatska zahtijeva od Niskogradnje d.o.o. isplatu naknade štete u iznosu od 7.912.980,50 kuna, koja je nastala time što je Niskogradnja d.o.o., kao rudarski gospodarski subjekt, u razdoblju od 31. prosinca 2014. do 23. kolovoza 2017. godine, na eksploatacijskom polju Pregrada II, izvela eksploataciju mineralne sirovine tehničko građevnog kamena u količini 316.519,22 kubična metra izvan granice rudarskog projekta, odnosno, izvan granice dodijeljene koncesije, bez odobrenja za izvođenje rudarskih radova, odnosno, bez da je sklopila ugovor o koncesiji, što je suprotno odredbama Zakona o rudarstvu i Zakona o koncesijama. Ugovor o koncesiji za eksploataciju mineralnih sirovina na eksploatacijskom polju Pregrada II Niskogradnja d.o.o je sklopila 4. srpnja 2018.

Neopravdan i prevelik

Direktor Kantoci u svojem je očitovanju na sjednici Gradskog vijeća odlučno odbacio tvrdnju da nije pravovremeno poduzeo sve potrebne radnje za donošenje Odluke o davanju koncesije i sklapanje ugovora o koncesiji. Štoviše, smatra da je poduzeo sve što je bilo u njegovoj moći, a odgovornima smatra nadležne institucije.
– Odgovornost je na institucijama koje su spore i nisu na vrijeme odrađivale svoj posao, što nisu odrađivale posao po primljenim informacijama. Smatram da sam svoj posao časno odradio i da sam pravovremeno poduzimao sve radnje koje su potrebne da se potrebne dozvole i koncesije ishoduju. Mi smo imali određene sumnje i 2011. godine smo obavijestili Općinsko državno odvjetništvo u Krapini. Očekivalo se da će oni na neki način reagirati, no, s obzirom na to da nije bilo reakcije, smatrali smo da je naše poslovanje u redu. Početkom ove godine, kod ishođenja odobrenja za eksploatacijsko polje, mi smo dobili potvrdu Uprave za inspekcijske poslove u gospodarstvu, pri Ministarstvu gospodarstva, da nema nelegalne eksploatacije u kamenolomu. Niskogradnja i ja imamo puno argumenata i dokumentacije kojom ćemo pobijati navode Državnog odvjetništva – najavio je Kantoci, koji ima menadžerski ugovor, što znači da nakon što na sjednici Nadzornog odbora, za koju gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj kaže da će se održati do kraja idućeg tjedna, bude raskinut njegov Ugovor o radu, u Niskogradnji ima pravo ostati još najviše šest tjedana.
Vešligaj je ponovio kako je iznos štete koju Republika Hrvatska zahtijeva od Niskogradnje neopravdan i prevelik i kako će se pokrenuti sudski spor.
– Dobili smo zahtjev za mirno rješenje spora, na koji mi nećemo pristati. Nakon toga će se najvjerojatnije pokrenuti sudski spor te će se utvrditi stvarna šteta koja je pretrpljena. Moram istaknuti da je Niskogradnja u cijelom tom periodu legalno prodavala tu protupravno eksploatiranu sirovinu. Na tu sirovinu su plaćena i davanja državi i određene koncesije prema Gradu i to je sada prvenstveno problem komunalnog društva, a naravno da mi kao Grad ne možemo ostati imuni na tu situaciju, kao stopostotni vlasnik. Međutim, pričekajmo sudski pravorijek, pa ćemo onda donositi zaključke, kada saznamo o kojem se stvarno iznosu radi – istaknuo je Vešligaj, dodavši kako će se poduzeti sve mjere da se iznos štete svede na najmanju moguću razinu.

Građani zaslužuju istinu

Prilikom glasovanja o opozivu direktora, suzdržani su bili Vesna Hohnjec iz HSS-a, te HDZ-ovi gradski vijećnici Danijel Petek i Željko Kamenski, koji je istaknuo kako smatra da se odgovornost ne može svaliti isključivo na direktora, već i na gradonačelnika Vešligaja i članove Nadzornog odbora, u kojem je četiri od pet članova imenovano upravo od strane gradonačelnika.
– Nismo imali informacija da se to radi tako i nevjerojatno je da je sada odgovornost na jednom čovjeku, s time da ne branimo nikoga. Nevjerojatno je da gradonačelnik Vešligaj nije znao što se događa i nadležne institucije bi trebale odraditi svoj posao. O svemu tome nešto govori i činjenica da večeras predsjednik Nadzornog odbora Davorin Drenški nije došao na sjednicu Gradskog vijeća, kada se donosi tako važna odluka, da obrazloži svoje sudjelovanje u svemu tome. Možda gradonačelnik i predsjednik Nadzornog odbora nisu znali što se događa, ali to ih ne može lišiti odgovornosti. Građani Pregrade zaslužuju istinu, zaslužuju znati odakle će se platiti ova kazna. Radi se velikom iznosu i bojimo se da se ne dogodi najcrnji scenarij, da Grad Pregrada mora platiti cijeli taj iznos i da društvo, koje nama život znači, otiđe u stečaj. Također se bojimo da se iza svega krije ozbiljan igrokaz, pa će na kraju doći “spasitelj” Niskogradnje koji će nastaviti eksploataciju, naravno, u svoju korist – rekao je Kamenski.
Predsjednica Gradskog vijeća Tajana Broz za predsjednika Nadzornog odbora rekla je da je službeno odsutan.

Novi direktor

Vešligaj je ponovio kako se ne osjeća odgovornim za čitavu situaciju.
– Imamo Nadzorni odbor, imamo skupštinu, u ovom slučaju to je Gradsko vijeće, ja kao gradonačelnik, osim imenovanja Nadzornog odbora, nisam imao doticaja s društvom. Meni je jako žao što se to dogodilo, a u sudskom sporu će se utvrditi eventualna i potencijalna odgovornost Nadzornog odbora. Iščitavajući Zakon o trgovačkim društvima, pregledavajući kompletnu dokumentaciju u ovom spornom periodu sa sjednica Nadzornog odbora, po nama je evidentno da te odgovornosti nema, jer da ima određene odgovornosti, za to je direktor trebao obavijestiti, odnosno, tražiti suglasnost od Nadzornog odbora i Gradskog vijeća, kao skupštine društva, a toga od strane direktora nije bilo – istaknuo je Vešligaj, dodavši kako će se nakon raskida Ugovora o radu koji je direktor imao, imenovati vršitelj dužnosti direktora Niskogradnje d.o.o.
– Potom će se, vjerujem, u razumnom roku raspisati javni natječaj za novog direktora društva. Moram napomenuti da ćemo se truditi izabrati najkvalitetniju i najbolju osobu, te da ćemo nastojati maksimalno depolitizirati čitav postupak. Brojni su problemi u Niskogradnji, koje, nažalost, dijele i druge komunalne tvrtke u Hrvatskoj i trebamo određene promjene, trebamo dobrog i kvalitetnog direktora koji će uspjeti prebroditi ovu situaciju i imati punu podršku Grada Pregrade. Nastojat ćemo osigurati maksimalnu transparentnost tog postupka. Niskogradnja će nastaviti obavljati komunalne usluge, biti na raspolaganju građanima, a radna mjesta ondje nisu ugrožena – zaključio je Vešligaj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba