U Varaždinu predstavljen projekt financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti gotovo milijun kuna

PRODUŽENI BORAVAK ZA 60 MALIH ROMA: “Benefiti su višestruki – djeca dodatno uče hrvatski, socijaliziraju se i stječu dobre navike”

Objavljeno: 31.10.2018. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je projekt “Uključivanje učenika pripadnika romske nacionalne manjine s područja Varaždinske županije u odgojno – obrazovni sustav”. Predstavljanju su uz ravnateljice škola koje čine projektno partnerstvo, Đurđu Kladić iz OŠ Ludbreg, Valeriju Paljak iz OŠ Petrijanec te Nevenku Turščak iz OŠ Cestica, nazočili i zamjenik varaždinskog župana Tomislav Paljak, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek te Zlata Mikašek iz Agencije za razvoj Varaždinske županije. Inače, projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti od 999.270,53 kuna.
Pozdravne riječi uputio je zamjenik župana Paljak, koji je pojasnio kako se ovim sredstvima organizira produženi boravak za 60 učenika romske nacionalne manjine koji pohađaju osnovne škole Ludbreg, Petrijanec i Cestica, koje su ujedno partneri u projektu.

Jednaki uvjeti i mogućnosti

– Želim istaknuti kako ukupno 196 učenika romske nacionalne manjine pohađa osnovne škole u našoj županiji, a srednje 36. Također, Županija s 400 tisuća kuna sufinancira prehranu i dnevni boravak za učenike romske nacionalne manjine, a uz to je s 29.032 kune sufinancirala osiguravanje romskog pomagača u OŠ Cestica – rekao je zamjenik župana te dodao kako je cilj Županije da se svi učenici romske manjine što uspješnije uključe u odgojno – obrazovni sustav jer je Županiji uvijek primarna zadaća bila stvaranje jednakih uvjeta i mogućnosti za sve.
– Učenici su ujedno uključeni u projekte besplatne prehrane u školama za djecu slabijeg imovinskog statusa te u projekt pomoćnika u nastavi – dodao je zamjenik župana.
Projekt će trajati od 30. kolovoza 2018. do 30. studenoga 2019. godine, a ravnateljice škola su u svojim prezentacijama istaknule važnost uključivanja učenika romske nacionalne manjine u školski sustav.
– Na ovaj način učenici romske nacionalne manjine bit će socijalizirani, radit ćemo na njihovom odgoju, ali i na usađivanju nekih dobrih navika, poput higijenskih. Od 770 učenika, ukupno 34 pripadaju romskoj nacionalnoj manjini u našoj školi – rekla je Đurđa Kladić.
Ravnateljica OŠ Petrijanec Valerija Paljak izrazila je zadovoljstvo provedbom projekta.
– Od 494 učenika, ove školske godine imamo 144 učenika romske nacionalne manjine, što je 29 posto, i unatrag nekoliko godina smo na tom postotku. Već skoro desetak godina provodimo različite projekte uključivanja malih Roma u obrazovni sustav. Od 2009. godine, temeljem Sporazuma između Varaždinske županije i resornog Ministarstva, provodimo niz različitih projekata, odnosno provodimo Nacionalnu strategiju uključivanja Roma u obrazovni sustav. Financira se produženi boravak, financira se predškola učenika, ali i dodatne aktivnosti, kao testiranje učenika za hrvatski jezik – rekla je Valerija Paljak te napomenula kako je od 1984. godine, kada je škola upisala prve učenike romske nacionalne manjine, pa sve do 2013. godine, ukupno 24 učenika završilo osnovnu školu, a posljednjih pet godina 29 učenika.
– To je pokazatelj da sve što radimo ima smisla – zaključila je ravnateljica Paljak.

Slabo predznanje

Nevenka Turščak, ravnateljica OŠ Cestica, otkrila je kako je u njezinoj školi od 444 učenika, 53 učenika romske nacionalne manjine, a već dvije godine koristi se produženi boravak.
– Benefiti su višestruki. Naime, djeca dolaze slabog predznanja, pa organiziramo učenje hrvatskog jezika, razvija se osjećaj pripadanja grupi i zajednici, razvijaju se socijalne navike, a samim time postižemo i bolje uključivanje tih učenika u cjelokupno društvo – zaključila je Turščak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter