U zabočkoj Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću otvorena nova školska knjižnica te košarkaško igralište

“Knjižnica će biti centar učenja, a igralište će omogućiti primjereno odvijanje nastave tjelesnog odgoja te druženja, igre i sport djece i mladih“

Objavljeno: 12.10.2018. ivanabelosevic

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku otvorena je nova školska knjižnica i igralište za košarku. U knjižnicu je uloženo 70 tisuća kuna, a u igralište oko 770 tisuća kuna. Ravnateljica Božica Šarić Filipović kazala je da škola definitivno cijeni kreativnost i inovacije.

Uređenje sjenice

– Otvorili smo dva nova prostora, knjižnica je multifunkcionalni prostor, centar učenja u kojem se djeca druže i čitaju te mjesto sporta i školskih aktivnosti, a to je ovo igralište. Ovo je druga faza sportskih terena, prva se odnosila na nogometno i rukometno igralište, a sad smo dovršili i ovo košarkaško igralište. Škola nije imala primjerene uvjete za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, a pogotovo ne za neke druge sportske aktivnosti. Sada s dva igrališta našim učenicima, kojih je 400, kao i njihovim profesorima, omogućeno je da na primjeren način provode nastavu tjelesne kulture, a kroz igru, druženje i sport se mogu okupljati i družiti i građani te mladi grada Zaboka – istaknula je ravnateljica.

– U planu je urediti cijeli prostor, od hortikulture do nekih objekata, koje mislimo postaviti na zelene površine. Glavni cilj nam je urediti sjenicu koja će biti jedna vanjska moderna učionica, u kojoj će učenici moći raditi i kreirati te se baviti i drugim aktivnostima. Namjera nam je postaviti i smart ploče te punjače za punjenje pametnih telefona. Prilaz školi i parkiralište je uredio Grad Zabok, a naš osnivač, Krapinsko – zagorska županija, uložila je sredstva u popločenje oko stražnjeg dijela škole, košarkaškog i nogometnog igrališta te prostora knjižice – dodala je.

Knjižničarka Valentina Petric Klaužer je rekla da joj je izuzetno drago što su dobili novi i moderniji prostor, koji obuhvaća dvije cjeline, od kabineta koji služi za obavljanje poslova i obradu knjižničke građe i prostora knjižnice koji je multifunkcionalan.

Moderna knjižnica

– Osim što se ovdje održava nastava za manje skupine učenika, tijekom školske godine održavaju se brojne školske i izvanškolske aktivnosti. Tu se isto tako odvijaju brojni projekti, a učenici i profesori ovdje provode slobodno vrijeme. Veliku ulogu u kreiranju knjižnice odigrali su sami učenici, koji su dizajnirali ovaj prostor. Knjižnica ima oko 2400 jedinica knjižničke građe i fond ne zadovoljava naše potrebe, ali radimo na tome. Namjera nam je da nabavimo još četiri računala ili tableta koji bi služili za potrebe korisnika – naglasila je knjižničarka.

Igralište je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar kojemu je, istaknuo je, zadovoljstvo naći se na otvorenju ovakvih projekata.

– Prije dvije godine rekli smo da moramo urediti ovaj vanjski prostor za odvijanje tjelesne kulture, prije godinu dana otvorili smo nogometno, sada i košarkaško igralište. Tamo gdje su nekad djeca pohađala tjelesnu kulturu danas imamo knjižnicu i svaki put kad se nađemo dogovorimo neku novu investiciju. ŠUDIGO je nevjerojatno kreativan, profesori i učenici nas svojim sjajnim rezultatima zastupaju na području cijele Hrvatske i van nje te je naša obaveza kao osnivača da ih financijski podupiremo i pratimo – rekao je Kolar, s kojim se složio i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

– Sretni smo što su to inicijative jednog zdravog i ambicioznog kolektiva koji ima vizije i projekte, programe i učenike koji se uklapaju u to. To je škola koja obogaćuje i utječe na društveni i javni život grada Zaboka – zaključio je Hanžek.

Na otvorenju se učenici pripremili kratak zabavni program, a odigrana je i revijalna utakmica između KK Zabok i učenika i profesora škole. Događanju su nazočile i zamjenica župana Jasna Petek i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba