U Donjoj Stubici održana 22. županijska izložba “Zagorje, trnac starih sorata voća“

Gradonačelnik Gospočić: Uz sportsku dvoranu želimo izgraditi trnac starih sorata voća, uz revitalizaciju vrta perunika i izgradnju stare tradicijske kuće

Objavljeno: 09.10.2018. zagorjeinternational

U Domu kulture u Donjoj Stubici, održana je 22. županijska izložba “Zagorje, trnac starih sorata voća“ i “Dani starih sorata voća, prerađevina starih sorata voća i sjemena starih biljnih vrsta i sorata”.
Izložbu je otvorio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, koji je zahvalio predsjednici Udruge “Stubička baština” Mariji Krušelj na organizaciji ovog i mnogih drugih projekata kojima se čuva zagorska tradicija.
– Činjenica je da su stari trnaci skoro i nestali, nekada je po bregima iza svakog dvorišta bil trnac, gdje su bile stare sorte jabuka, a danas je sve manje toga. Sve je industrijski proizvedeno, špricano, a uvozimo jabuke sa svih strana svijeta, dok domaćeg, nažalost, ima premalo – rekao je župan Kolar.

Novčane nagrade

On je tom prilikom uručio i županijske novčane nagrade. Najveći broj sorata, više od 60, imao je Ivan Pavlović, najviše prerađevina (65) OPG Ptičar iz Poznanovca, a najviše sjemenja Jadranka Blagec. Temu izložbe najbolje je obradio Dječji vrtić “Bubamara”, a najljepše uređen prostor imala je Etnografska grupa “Škrinjica” Osnovne škole Donja Stubica. U kategoriji tradicijskog bakinog kolača, nagrada je pripala KUD-u Stubica, čije su članice ispekle više od 20 vrsti tradicijskih kolača. Predsjednica stručnog suda bila je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko – zagorske županije Dijana Hršak.

Izgradnja trnaca

Na otvorenju izložbe je, uz prigodni program, održana i radionica cijepljenja sjemenjaka plemkom stare sorte voća. Nastupila su djeca iz donjostubičkog Dječjeg vrtića “Bubamara”, učenice Osnovne škole Donja Stubica te Ženski vokalni sastav KUD-a Stubica. Radionicu je vodio Ivan Pavlović iz Gornje Stubice, koji i sam posjeduje zavidan broj starih sorata jabuka.
Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić je na samom početku pozdravio brojne okupljene te najavio novi projekt.
– Radimo na tome da bi uz sportsku dvoranu izgradili naš trnac starih sorti voća, uz revitalizaciju vrta perunika i izgradnju stare tradicijske kuće, koja bi bila središte, gdje bi se djeca iz naših škola i turisti mogli upoznati s našom tradicijom starih sorti voća, prerade lana i slično – istaknuo je gradonačelnik Gospočić.
Izložbu “Zagorje, trnac starih sorata voća” i “Dane starih sorata voća” organizirala je Udruga “Stubička baština” – odjel “Čuvari starih sorata voća”, u suradnji s OPG-om Katarina Ptičar iz Poznanovca i KUD-om Stubica iz Donje Stubice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba