Više od tristo djece iz svih krajeva županije okupilo se u Krapini, na svečanosti otkrivanja ploče “Županija – prijatelj djece”, prve u Hrvatskoj

“Sve je u poruci ‘ljubav djeci prije svega’ – nismo gotovi s poslom, i dalje treba činiti sve za djecu, da ostanu ovdje, da žive i rade u našoj županiji”

Objavljeno: 04.10.2018. ivanabelosevic

U sklopu Dječjeg tjedna, u Krapini je, na zgradi Krapinsko – zagorske županije, otkrivena prva ploča “Županija – prijatelj djece” u Hrvatskoj. Zajednički su je otkrili krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, potpredsjednica Saveza Društava Naša djeca Hrvatske Sonja Borovčak te dječji gradonačelnici i načelnici s područja KZŽ.

Kako je istaknuto prilikom otkrivanja ploče, puno truda u stjecanje statusa “Županija – prijatelj djece” uložila je Sonja Borovčak, koja je za to dobila i posebno priznanje KZŽ.

Ispunjenje želje

– Osjećam se jako emotivno, to je ispunjenje jedne moje životne želje. Sretna sam zbog svega ovoga, ne zbog nas odraslih, nego zbog ove djece koja su ovdje. Nismo gotovi s poslom, treba i dalje činiti sve za djecu, da zaista jednog dana ostanu kod nas, da žive i rade u našoj županiji i da staraju bolje uvjete i za buduće generacije. Najvažnije je da djeca budu važan dio zajednice, da ih pitamo u kakvoj lokalnoj zajednici žele živjeti, da im stvorimo jednake uvjete za školovanje i život. Sve je u poruci “ljubav djeci prije svega”. Krapinsko – zagorska županija, prema mišljenju povjerenstva, je županija koja razmišlja o svemu tome – rekla je Sonja Borovčak, dodavši i kako je kriterij za stjecanje statusa prijatelja djece da najmanje 50 posto gradova i općina u županiji bude uključeno u akciju te da jedna trećina njih ima status gradova i općina prijatelj djece.

Krapinsko – zagorska županija je u svibnju dobila taj status i uz Primorsko – goransku županija, jedina je u Hrvatskoj.

– Kad smo krenuli u sam projekt, rekao sam da ćemo s velikim ponosom staviti ovu ploču. Svi u županiji, od općina, gradova, Društava Naša djeca te škola, puno radimo za dobrobit djece. Znao sam da ćemo biti prvi ili među prvima koji će dobiti taj status. 127,3 milijuna kuna vrijednosti ili 85 posto projekata koji se rade, vezano je uz djecu, maksimalno ulaganje u poboljšanje uvjeta za rad škola, centar kompetentnosti koji će se graditi u Zaboku i još puno projekata za koje smo povukli sredstva iz Europskih fondova – zaključio je župan Kolar.

Prije otkrivanja ploče, župan Kolar održao je prijem i kratki sastanak s dječjim gradonačelnicima i načelnicima.

– Veliki je ponos zbog svega što smo radili da bismo došli do ovoga danas. Mali kolege su vrlo dobro upoznati sa svime onime što se radi u njihovim gradovima i općinama te  svime onime što radimo u županiji. Vrlo precizno su detektirali stvari koje se mogu popraviti u sustavu, došli su s konkretnim prijedlozima. U drugoj polovici prosinca održat ćemo jedan sastanak na kojem će biti i načelnici i gradonačelnici te ćemo analizirati što smo danas dogovorili da treba napraviti. Dogovorili smo se i da ti sastanci budu dva puta godišnje, da imamo jedan kontinuitet kako bi se poboljšali uvjeti djece na čitavom području Krapinsko – zagorske županije – istaknuo je Kolar.

Dječja gradonačelnica Pregrade Marta Hercigonja pohađa prvi razred Srednje škole Pregrada.

– Iznijela sam županu kakvo je stanje u Pregradi i rekla što bi bilo potrebno. To su, na primjer, pločnici, pješački prijelazi, rasvjeta, pogotovo u područjima područnih škola. Trebalo bi ograditi dječja igrališta jer lopta često bježi na cestu i djeca su izložena opasnostima. Dječje gradsko vijeće predložilo je obnovu parka i postavljene su nove sprave, a mi dječji vijećnici obojili smo park u šarene boje, da bi se djeca osjećala što ugodnije – kazala je Marta Hercigonja.

Okrugli stol

Uz pregradsku dječju gradonačelnicu, tu su bile dječje načelnice Bedekovčine Mateja Groš, Konjščine Hana Svrtan, Svetog Križa Začretja Hana Iva Zubić, Tuhlja Ana Petrinec, načelnici Kumrovca Fran Županić, Zagorskih Sela Marko Zgorelec, Stubičkih Toplica Gabrijel Mlinarić, zamjenica načelnice Marija Bistrice Lara Špoljarec te dječje gradonačelnice Krapine Maša Margarin, Zaboka Dora Vranić i Oroslavja Nika Grabušić.

Krapinsko – zagorski župan dobio je i košaru s dječjim pitanjima i željama, a svečanosti otkrivanja ploče prisustvovalo je oko 350 djece i njihovih učitelja s područja cijele županije. U glazbenom dijelu programa nastupili su učenici krapinske Osnovne škole Augusta Cesarca.

Po završetku svečanosti, održan je okrugli stol načelnika, načelnica, gradonačelnika i gradonačelnica s predstavnicima Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i Krapinsko – zagorske županije, a odigrana je i predstava za djecu “Sportski život letećeg Martina“, Kazališta “Mala scena”. Današnji događaj organizirali su Krapinsko – zagorska županija i Grad Krapina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba