U SPECIJALNOJ BOLNICI ZA MEDICINSKU REHABILITACIJU KRAPINSKE TOPLICE OTVOREN NOVOUREĐENI PROSTOR ZA RANU INTERVENCIJU, VRIJEDAN 130 TISUĆA KUNA

“Članovi našeg stručnog tima sada će moći još ranije prepoznati simptome teškoća senzornog procesuiranja i uključiti dijete u pravovremene terapijske postupke“

Objavljeno: 02.10.2018. zagorjeinternational

U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice svečano je otvoren novi prostor za ranu intervenciju. U uređenje prostora uloženo je ukupno 130 tisuća kuna, od čega je 107 tisuća kuna osigurala Krapinsko – zagorska županija, a 23 tisuće kuna SBKT.
Ravnateljica SBKT-a Željka Žnidarić rekla je da bolnica po pitanju rane intervencije djeluje cjelovito te provodi postupke specijalističkih pregleda, praćenja, neurorazvojne kineziterapije i radne terapije, procjene i tretmana logopeda i psihologa.

Razvoj osjetilnih sposobnosti

– Proširenjem djelatnosti rane intervencije uslugama iz područja senzorne integracije omogućuje se pacijentima još bolja prilika za spoznaju vlastitog tijela i njegovu interakciju s okolinom i svijetom oko nas. Senzorna integracija je vrlo važna i neizbježna u svakodnevnom funkcioniranju djeteta te omogućava bolji pogled na svijet oko nas, otvara prozor mogućnosti čak i prije nego se rodimo. Razvoj osjetilnih sposobnosti tj. senzorne integracije jednako je važan kao i razvoj motoričkih sposobnosti, stoga rana identifikacija poteškoća i uključivanje u sustav omogućava djetetu učinkovito djelovanje. Ovakva metoda procjene, dijagnostike te terapije omogućit će članovima našeg stručnog tima da što ranije prepoznaju simptome koji ukazuju na teškoće senzornog procesuiranja te uključe dijete u pravovremene terapijske postupke – rekla je ravnateljica Žnidarić.
Događanju je nazočila i zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek, koja je prije otvorenja posjetila Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice.
– Djeca s razvojnim poteškoćama i odstupanjem u razvoju trebaju zauzimati posebno mjesto u pedijatrijskoj, socijalnoj, zdravstvenoj i društvenoj skrbi u cijelosti. Važno je pružiti im potporu za osobni razvoj i integraciju u obitelj i društvo. Važno je pružiti podršku i obitelji djeteta s teškoćama u razvoju, ali i osigurati podršku stručnjacima, koji rade s djecom i obitelji. Sve to može se osigurati kroz razvijenu ranu intervenciju u zajednici. Na području Krapinsko – zagorske županije usluge rane intervencije pružaju Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Centar za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice, koji raspolažu vrlo dobrim stručnim kapacitetom i stručnjacima različitih profila – dodala je Petek.

Edukacija rehabilitatorica

– Ova djeca se radi dijagnostike i uključivanja u habilitacijske postupke uglavnom upućuju u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice. Krapinsko – zagorska županija tijekom proteklih nekoliko godina ulaže snažne napore u razvoj sustava rane intervencije, a na godišnjoj razini izdvaja preko 600 tisuća kuna u tu svrhu. Od prosinca 2016. godine, u predškolskom programu Centra za odgoj i obrazovanje Krapinske Toplice zaposlena je stručnjakinja iz područja edukacije i rehabilitacije, a sredstva za troškove plaće i sva materijalna prava proizašla iz radnog odnosa, osigurava Krapinsko – zagorska županija. Njenim zapošljavanjem smanjile su se liste čekanja, tako da trenutno, osim troje djece koja su na opservaciji, nema djece na čekanju za upis, a do zapošljavanja novog djelatnika, na listama čekanja bilo je i preko 15 djece godišnje – naglasila je Petek.
Županija je osigurala i sredstva za adaptaciju prostora u kojem će se provoditi rana intervencija u sklopu Centra, nakon ishođenja suglasnosti nadležnih ministarstava, kao i edukaciju četiri rehabilitatorice, za provođenje tretmana rane intervencije.
Krapinsko – zagorska županija sufinancira i predškolski odgoj u specijaliziranim institucijama u Zagrebu za svu djecu koja zbog specifičnih teškoća takav program ne mogu polaziti u županiji (trenutno 16 djece).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba