DIGLE GLAS ZA DRUŠTVO BEZ STRAHA: Ženska inicijativa Krapinsko-zagorske županije obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama izlaskom na krapinske ulice te dijeljenjem prigodnih letaka

“Ukoliko smo ovom akcijom ohrabrile samo jednu ženu da se usprotivi nasilju, potraži pomoć i prijavi nasilnika, naš cilj je ostvaren”

Objavljeno: 23.09.2018. AB

Ženska inicijativa Krapinsko-zagorske županije obilježila je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama akcijom osvješćivanja javnosti o ovom velikom problemu – izlaskom na krapinske ulice te dijeljenjem prigodnih letaka poručile su da su protiv svakog oblika nasilja.

Ubijeno 38 žena

Naime, u Hrvatskoj je u protekle dvije godina ubijeno 38 žena, većinom od strane bliskih muških osoba. Zlostavljanje trpi gotovo svaka treća žena, ali ne prijavljuju nasilje zbog djece, srama i straha. Kako ističu u Inicijativi, HNS se izborio za usvajanje Istanbulske konvencije koja u sebi ima ugrađene mehanizme kako djelovati u slučaju zlostavljanja i nasilja te kako zaštiti žrtve nasilja tijekom i nakon završetka postupka.

– Prema dostupnim podacima za 2018. godinu, u Krapinsko-zagorskoj županiji bilježi se pad prijavljenih slučajeva nasilja u obitelji u odnosu na prethodne godine. Bez obzira na statističke podatke, smatramo da se o nasilju nad ženama, vršnjačkom nasilju i nasilju u obitelji premalo govori u smislu prevencije i sprječavanju istih. Obilježavanjem današnjeg dana želimo skrenuti pažnju na prevenciju samog zlostavljanja i nasilja.

Protiv svakog nasilja

Protiv smo svakog oblika nasilja: fizičkog, emocionalnog i financijskog. Dižemo svoj glas za otvoreno i tolerantno društvo bez straha, srama i strepnji. Ukoliko smo ovom akcijom ohrabrile samo jednu ženu da se usprotivi zlostavljanju i nasilju, potraži pomoć i prijavi nasilnika ili skrenule pažnju nasilniku, potencijalnom nasilniku i javnosti da nije prihvatljivo zlostavljati bilo koga na bilo koji način, naš današnji cilj je ostvaren – rekla je Željka Benčić, predsjednica ŽI KZŽ.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba