PROJEKT VRIJEDAN 450 TISUĆA KUNA: Otvoreni novouređeni prostori zabočke ispostave Zavoda za hitnu medicinu KZŽ na Trgu kraljice Jelene

ODLIČNA VIJEST ZA GRAĐANE: “Vraćanjem hitne u središte grada, još će se smanjiti vrijeme odaziva na intervencije”

Objavljeno: 18.09.2018. zagorjeinternational

Hitna se napokon vratila u Zabok. Novouređene prostore zabočke ispostave Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije na Trgu kraljice Jelene obišli su krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Ingrid Bošan Kilibarda i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. Investicija je vrijedna 450 tisuća kuna, od čega je 270 tisuća kuna osigurala Krapinsko – zagorska županija, iz decentraliziranih sredstava, a ostatak Zavod za hitnu medicinu.
Podsjećamo, ova je ispostava do sada svoje sjedište imala u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana koja se nalazi u Bračku, pa će ove preseljenje u središte grada, napominje ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić, zasigurno doprinijeti povećanju brzine odaziva na intervencije.
– Novi prostor je uređen i prilagođen svim uvjetima iz pravilnika koji je propisan za izvanbolničku hitnu medicinu. Najvažnije je da smo se preselili u središte grada i vjerujem da ćemo tako još povećati brzinu odaziva na intervencije. Inače, prosjek za cijelu županiju sada nam je 16 minuta. Važno je napomenuti da zabočka ispostava Zavoda za hitnu medicinu zaprima najveći broj pacijenata u županiji, u devet mjeseci ove godine kroz nju je prošlo 3800 pacijenata, od čega 1500 intervencija, a ostalo su pacijenti obrađeni u našem prostoru za reanimaciju. Ovim ulaganjem dobili smo kvalitetniji prostor, kako za djelatnike, tako i za naše pacijente – istaknuo je Božić.

Pet timova

U ispostavi Zabok zaposleno je 15 djelatnika, što znači, pet timova, koji se izmjenjuju po smjenama od 12 sati. Tu su dva vozila hitne medicinske pomoći, opremljena svom potrebnom opremom prema standardima Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu. Novouređeni prostor je veličine 160 četvornih metara te obuhvaća, uz središnju sobu za reanimaciju, veličine 50 četvornih metara, iako je propisani standard 20 četvornih metara, i prostor za pohranu lijekova te medicinskog materijala, garderobni prostor, prostor za odmor osoblja, prostor za čisto – nečisto i sanitarni čvor.
Kako nam je otkrio Božić, do danas, u ovoj je godini kroz Zavod prošlo 17.800 pacijenata, od čega je 9,5 tisuća pacijenata obrađeno u prostorima Zavoda za reanimaciju, dok se ostatak odnosi na intervencije. Vrijeme odaziva od prijema poziva do dolaska k pacijentu je u prosjeku 16 minuta. Prijavno – dojavna jedinica na broj 194 zaprimila je u devet mjeseci ove godine 20 tisuća poziva, što je oko 80 poziva dnevno.
Zadovoljstvo povratkom hitne u Zabok nije krio gradonačelnik Ivan Hanžek.
– Vratila se u Zabok hitna, i to hitna koja ima najveći broj intervencija u Krapinsko – zagorskoj županiji i koja je bila hendikepirana preseljenjem u Bračak, a još su više bili hendikepirani građani jer se produžilo vrijeme dolaska k pacijentu. Vjerujem da će se uskoro pokazati da su ljudi izuzetno zadovoljni – istaknuo je Hanžek.
Zamjenica ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Ingrid Bošan Kilibarda rekla je pak kako je Krapinsko – zagorska županija jedan je od dobrih primjera u Hrvatskoj kako prepoznati važnost hitne medicine i ulagati u poboljšanje resursa.

Sinergija i rezultat

– Također moram naglasiti da rukovodstvo Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije također daje sve od sebe, manirom dobrog gospodara, i radi na poboljšanju kvalitete pružanja hitne medicinske skrbi za građane svoje županije. Takva sinergija mora dovesti do rezultata – zaključile je Bošan Kilibarda.
Župan Kolar je pak istaknuo kako KZŽ ima najbolje postavljenu mrežu hitne medicinske pomoći u Republici Hrvatskoj.
– Ono što smo mi uspjeli kada se radila nova mreža hitne medicinske pomoći, jest da smo s četiri tima T1 i četiri dežurstva, došli na šest timova T1 i dva tima T2, a s dodatnim financiranjem od 2,5 milijuna kuna godišnje, na osam timova T1. S ministrom zdravstva razgovarao sam o tome da, s obzirom na to da sve županije u Hrvatskoj zajedno s nama izdvajaju ukupno deset milijuna kuna za popunu mreže, bi bilo korektno da se korigira mreža i da, ako već ne mogu oba tima T1 koja mi kao Županija financiramo, barem jedan ide na teret Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, odnosno, Ministarstva, jer to je dosta veliki financijski teret za nas. Međutim, ako neće biti uspjeha u pregovorima, mi ćemo dalje ostati na tom modelu – zaključio je Kolar. (ib, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba