U Krapinskim Toplicama već je prošle godine bilo najavljeno rušenje Hotela Toplice i izgradnja novog luksuznog hotela, međutim, zbog nepostizanja dogovora između kineskog investitora i projektanta, još se nije pristupilo realizaciji

Načelnik Svažić: Nema razloga za brigu, projekt će danas biti prezentiran HTZ-u, a u četvrtak se održava sastanak s kineskim ulagačima

Objavljeno: 18.09.2018. Jelena Jazbec

Prošlu 2017. godinu obilježile su najave značajnih investicija u Krapinskim Toplicama, pa je tako samo od strane kineskih investitora u tu općinu trebalo doći 30 milijuna kuna od strane kineskih ulagača. Konkretno, Hotel Toplice, koji je bio ovršen od strane banke, na javnoj je dražbi kupila tvrtka Zhongya nekretnine, te se tada razgovaralo o tri moguća rješenja. Prvo bi zahvaćalo cjelokupnu rekonstrukciju postojećeg hotela i dogradnju novih prostora, drugo bi bilo djelomično rušenje i gradnja novih prostora, a treće potpuno rušenje starog hotela i gradnja novog. Kako nam je u svibnju 2017. godine otkrio Mario Rendulić, predsjednik privatne udruge Chinese Southeast European Business Association (CSEBA), koja prati kineske investicije na jugoistoku Europe, gradnja potpuno novog hotela, bez rekonstrukcije postojećeg dijela, bilo bi najbolje rješenje, jer sadašnji smještajni kapaciteti zbog svoje veličine uopće nemaju kategorije, a cilj investitora je hotel s četiri zvjezdice koji bi privlačio bogatu klijentelu.
– Hotel bi imao 350 soba s četiri zvjezdice i mogao bi zaposliti i stotinjak ljudi, što je znatno bolja varijanta nego da se ide u rekonstrukciju postojećeg hotela i nadogradnje, varijante s 50-ak zaposlenih. No, to bi i povećalo investiciju s oko 23 milijuna, na oko 40 milijuna eura – rekao nam je Rendulić.

Destinacija zdravlja

Na upit kada bi trebala započeti investicija, Rendulić nam je tada rekao kako je na to teško dati odgovor jer su kapaciteti u Hotelu Toplice bili rasprodani nekoliko mjeseci unaprijed, pa je najavio da bi se s radovima počelo početkom listopada 2017. godine i trajali bi oko godinu dana, što znači da bi za mjesec dana u Krapinskim Toplicama trebao niknuti novi luksuzni hotel, što se zasigurno neće dogoditi, s obzirom na to da Hotel Toplice posluje kao i do sada i nikakvi radovi još nisu započeli.
Načelnik Krapinskih Toplica Ernest Svažić ističe kako razloga za zabrinutost nema.

– Naravno da kineski investitori nisu odustali od projekta. Gospodinu Renduliću uskoro dolaze kineski partneri i tada će biti izabran projekt po kojem će se raditi te ćemo moći govoriti o vremenskom okviru unutar kojeg će se investicija realizirati. Štoviše, Hrvatska turistička zajednica trenutno je u obilasku i ocjenjivanju Krapinskih Toplica kao destinacije zdravlja i upravo danas će im gospodin Vedran Leko iz CSEBA-e, koji je zadužen za razvoj te turističke investicije, održati prezentaciju o tom projektu – ističe Svažić.
Tu nam je informaciju potvrdio i Rendulić.

– Još se nije pristupilo izdavanju građevinske dozvole zbog toga što još uvijek nije postignut dogovor između investitora i projektanta. Stvar je u tome da je projekt izrađen, no, investitor traži manju cijenu i dok god se između njih ne postigne dogovor, a teško je predvidjeti kada će se on postići, ne može se krenuti dalje. Ovog četvrtka u Zagrebu imamo konferenciju i sastanak s našim kineskim partnerima i njihovim odvjetnicima te ćemo onda imati više informacija – zaključio je Rendulić.

Heli hotel

Uz kinesko, najavljeno je i ulaganje ruskih investitora, koji su u Hrvatskoj osnovali poduzeće “Heli hotel d.o.o.” i najavili izgradnju novog hotela s četiri zvjezdice. Ukupna vrijednost tog projekta bila bi oko 17 milijuna eura, a u svibnju 2017. najavljeno je da bi projektna dokumentacija trebala biti spremna oko 15. kolovoza 2017., te da bi do 15. rujna mogla biti dobivena građevinska dozvola. Prvi radovi bili su najavljeni za rujan prošle godine, a arhitekt Valentin Bačić, autor prihvaćenog arhitektonskog rješenja novog hotela, tada je najavio da bi za oko godinu i pol do dvije Krapinske Toplice mogao krasiti novoizgrađeni i u cijelosti uređeni “Heli Hotel”.
– Prema informacijama kojima ja raspolažem, do kraja ove godine trebala bi biti izrađena dokumentacija za lokacijsku dozvolu, a iduće godine bi se trebalo pristupiti gradnji hotela – najavio je Svažić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba