PODUZETNICI I OBRTNICI KZŽ NAJEFIKASNIJI U KORIŠTENJU MJERE “KREDITOM DO USPJEHA – KREDITOM DO KONKURENTNOSTI“

U periodu od dvije godine poduzetnici i obrtnici iskoristili su potencijal u iznosu od 68 milijuna kuna, investirano je ukupno 132 milijuna kuna te je zaposleno 157 osoba

Objavljeno: 11.09.2018. ivanabelosevic

U uredu krapinsko – zagorskog župana u Krapini, održana je konferencija za medije na temu Natječaja “Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1 – “Kreditom do konkurentnosti“, putem kojeg su zagorski poduzetnici i obrtnici prvi u Hrvatskoj iskoristili kreditni potencijal u iznosu od 68.000.000 kuna u periodu od samo dvije godine.

O subvenciji kamate govorila je pročelnica resornog upravnog odjela za gospodarstvo KZŽ Sanja Mihovilić.

48 poduzetnika

– Korisnici su imali subvenciju kamate od strane Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta dva posto za prerađivačku industriju, jedan posto za uslužne djelatnosti i KZŽ je subvencionirala kamatu jedan posto, tako da su subvenciju mogli imati i četiri posto. 48 poduzetnika i obrtnika je iskoristilo ta sredstva u proizvodne hale, opremu i sve što treba za jačanje novih tehnologija. Investirano ukupno 132 milijuna kuna  i zaposleno 157 osoba. 94 posto poduzetnika je ovu mjeru iskoristilo u prerađivačkoj industriji, a ostali u uslužnim djelatnostima – rekla je Sanja Mihovilić.

O toj temi govorio je i zamjenik krapinsko zagorskog župana Anđelko Ferek – Jambrek.

– Kreditna linija se provodi od 2014. godine i kao Županija smo od Ministarstva zatražili da nam povećaju kreditni potencijal i u sedmom mjesecu smo dobili rješenje da se on povećava za novih 20 milijuna kuna s mogućnošću preraspodjela. Uvjeti kreditiranja idu preko poslovnih banaka, a najmanji iznos kreditnih sredstava je 100 tisuća kuna, a najveći pet milijuna kuna. U proizvodnim djelatnostima se kredit može tražiti do deset, a u uslužnim do sedam godina. Jedini smo od svih Županija koja je sklopila ugovor sa svim jedinicama lokalne samouprave i oni subvencioniraju jedan posto kamate.  Krajnja kamata je još 2014. bila 1,93 posto i to je dobra kamata za sve poduzetnike.  Također, sve se brzo rješavalo tako da su korisnici brzo došli do sredstava – dodao je Ferek – Jambrek.

Uspješna suradnja

Ove godine Županija ima pomoć Poduzetničkog centra KZŽ, a njegov djelokrug predstavila je savjetnica Tea Ban.

– Poduzetnički centar je potporna institucija za razvoj gospodarstva, uključujući poduzetništvo, obrtništvo i poljoprivredu. U svom djelokrugu nudimo usluge pripreme poslovnih planova, pripremamo projektne prijedloge za EU programe, provodimo edukativne radionice koje će biti i ovu jesen. Poduzetnički centar ostvaruje uspješnu poslovni suradnju s poduzetnicima kroz pripremu projekata za EU fondove. Po ovoj mjeri do sad su uspješno  realizirani projekti koji su rezultirali otvaranjem novih radnih mjesta, povećanjem prihoda poduzeća te u konačnici pridonose razvoju gospodarstva KZŽ. Trenutno u pripremi imamo nekoliko ovakvih projekata i ne sumnjamo u njihovu uspješnost – zaključila je Ban.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba