TJEDAN KAJKAVSKE KULTURE: U prepunom amfiteatru SŠ Krapina održan Recital kajkavske poezije, na kojem je stihove interpretiralo i dvoje krapinskih studenata glume – Dea Presečki i Martin Grđan

NA OVOGODIŠNJI NATJEČAJ PRISTIGLO 200-TINJAK RADOVA: “Znanje materinjeg jezika je naša srž”

Objavljeno: 06.09.2018. ivanabelosevic

U sklopu Tjedna kajkavske kulture, u prepunom amfiteatru Srednje škole Krapina održan je Recital kajkavske poezije – Krapina 2018.
Ove godine na natječaj je pristiglo dvjestotinjak radova, a prosudbena komisija u sastavu Radovan Novina, kao predsjednik, te članice Dragica Ferjanić i Zorica Klinžić, koja je i urednica zbornika, odabrala je 68 uratka, koji su objavljeni u Zborniku Recitala kajkavske poezije. Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Radovan Novina rekao je kako je program dosta opsežan i bogat.
– Za javno izvođenje odabrano je 37 poetskih uradaka, a radovi i naši autori su iz cijelog kajkavskog područja – od Međimurja, Podravine, Zagorja, Moslavine, Prigorja, Zagreba i Gorskog kotara. Sretni smo da svake godine imamo pleadu ovakvih autora koji pišu na kajkavskom, a imamo i dosta mladih autora – dodao je Novina.

Materinji jezik

Stihove su interpretirali glumci zagrebačkih kazališta: Biserka Ipša, Silvio Vovk, Kristijan Potočki, Ronald Žlabur i Suzana Nikolić te dvoje Krapinčana i studenata glumačke akademije, Dea Presečki i Martin Grđan.
Biserka Ipša istaknula je da kako joj je kajkavski materinski jezik pa joj interpretacija stihova nije problem.
– Velika je prednost ako ste s ovog govornog područja, ali glumci koji imaju dobar sluh, mogu to isto odraditi. Već dugo godina nastupam ovdje i mnogi dragi ljudi dolaze ovdje, sklopljena su brojna prijateljstva, Krapina je prelijepa i svaki se put ponovno volim vratiti ovdje – rekla je Ipša.
Martin Grđen u Krapini je, kaže, doma pa se u potpunosti uklopio.

Izuzetan događaj

– Završio sam tri godine Akademije, a u raznim projektima u kojima sam bio, bilo mi je jako teško sakriti kajkavštinu. Ovo je zapravo jedna sloboda, koju možeš postići vježbanjem, ali ipak znanje materinjeg jezika je tvoja srž i tako ja gledam na to – zaključio je Grđen.
– Ovo je prilika da renomirane i one samozatajne stvaratelje upoznamo kroz kajkavsku riječ, koju interpretiraju dramski umjetnici i to je jedan izuzetan događaj u Tjednu kajkavske kulture – rekla je zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek.
U glazbenom dijelu programa nastupili su Tanja Mršić i Toni Eterović, a događanju su nazočili i zamjenik gradonačelnika Krapine Drago Kozina te rektor Hrvatskog nacionalnog svetišta Majke Božje Bistričke, preč. Domagoj Matošević.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba