PREDSTAVLJEN PROGRAM 53. TJEDNA KAJKAVSKE KULTURE, KOJI ĆE SE U KRAPINI ODRŽATI OD 2. DO 9. RUJNA

Tjedan otvara Dječji korzo, na Trgu će pjevati Bebek i Maja Šuput, a tu su i neizostavni Vinski plac, Gospodarski zbor, Mali kaj te Festival s 22 nove popevke – ali bez prijenosa na prvom programu HRT-a

Objavljeno: 27.08.2018. ivanabelosevic

Na konferenciji za medije, održanoj u krapinskoj gradskoj vijećnici, predstavljen je program 53. “Tjedna kajkavske kulture”, koji će se u Krapini održati od 2. do 9 rujna, no u prvi je plan izbila činjenica da se subotnja večer Festivala kajkavskih popevki, večer novih popevki, neće prenositi na prvom, već na trećem programu HRT-a.

Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina rekao je da je nedopustiv odnos HRT-a prema Festivalu kajkavskih popevki.

Zašto plaćamo pretplatu?

– U našem terminu u subotu u 20 sati idu neke strane serije, a ja se kao predsjednik Društva koje već po 53. put organizira Festival kajkavskih popevki pitam za što mi to radimo i koga plaćamo kroz TV pretplatu? Od nekoga koga mi financiramo, dobiti takvu pljusku je nedopustivo, jer nikoga ne komercijaliziramo, jedan smo od najstarijih festivala i služimo širenju tradicije – rekao je Novina, na kojeg se nadovezao župan Željko Kolar, rekavši da neće dozvoliti da se podcjenjuje “kaj” i da se s prvog programa nacionalne televizije izostavi direktan prijenos Festivala kajkavskih popevki.

– Tražit ću da krapinski Festival ima isti tretman kao i svi ostali. Tražit ću obrazloženje od Ravnatelja HRT–a te smjenu onoga tko je donio takvu odluku. No bez obzira na to, bit će ovo sjajan Festival jer ima za svakoga ponešto – najavio je župan Kolar, dodavši kako vjeruje da će kroz Krapinu u Tjednu kajkavske kulture proći sto tisuća ljudi.

Suorganizatori Tjedna kajkavske kulture su Grad Krapina i Krapinsko – zagorska županija. Gradonačelnik Zoran Gregurović osvrnuo se na program koji donosi puno toga.

– Tjedan traje od subote do subote, a posebno bih istaknuo Vinski plac koji je postao nezaobilazan dio tjedna. Svečano otvorenje je u nedjelju, koje počinje s nezaobilaznim Dječjim korzom i programom “Kaj vu duši“, tu je i Zagorski gospodarski zbor, razna druga događanja kroz park i centar Grada i još puno toga. Pozivam sve da dođu u Krapinu i proslave s nama ovaj sveti kajkavski tjedan – naglasio je Gregurović.

O sadržaju koji očekuje Krapinčane i njihove goste govorila je direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedjeljka Vodolšak.

– Unutar programa možemo izdvojiti novi program pod nazivom “U ozračju kaju“, u koji su ušli prijateljski gradovi koji imaju određene veze s Krapinom. To su Pitomača, Prelog, Novi Marof i Velika Gorica, koji će pripremiti programe i predstaviti svoju bogatu kajkavsku baštinu. Tu je i niz programa koji će se održavati u šetalištu i gradskom parku, u kojima će se predstaviti brojne Udruge, dječje zadruge i slično. Dogovoren je i vlak “Krapek“, koji će po cijeni od deset kuna voziti na relaciji Zagreb – Krapina – Zagreb i svi koje žele moći će doći na Tjedan kajkavske kulture – istaknula je Vodolšak.

Umjetnički ravnatelj Festivala kajkavskih popevki Siniša Leopold, govorio je dvjema večerima festivala.

– U petak će biti “Popevke za navek”, čut ćemo pjesme koje su bile izvođene na prijašnjim festivalima. Nastupit će mnogo mladih pjevača i neka legendarna imena koja su već dugo prisutna na kajkavskoj sceni, poput Zdenke Kovačiček, Ksenije Erker i Hrvoja Hegedušića. U subotu će biti izvedene 22 nove popevke, u njima i dalje nastojimo održavati tradiciju kajkavske popevke, ali ove godine donosimo i neki novi izričaj, ja bi to nazvao etno kaj na suvremeni način. Iznimno mi je drago da će ponovno nastupiti sopranistica Lidija Horvat Dunjko, Mia Dimšić, ali i Katarina Leško, koja se afirmirala kroz “Prvi glas Zagorja“u Svetom Križu Začretju – dodao je Leopold.

Program događanja

Tjedan kajkavske kulture službeno će se otvoriti u nedjelju u 17 sati, kada će se održati Dječji korzo. Od događanja, valja izdvojiti Znanstveni skup “Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća“, koji će se održati u ponedjeljak u 9 sati, u srijedu u 20 sati će biti Recital kajkavske poezije. U četvrtak u 14 sati je otvorenje 26. Zagorskog gospodarskog zbora, a u 19 sati 33. dječji festival “Kaj u riječi, slici i plesu“ te od 22 sata na trgu Ljudevita Gaja koncert Maje Šuput.

U petak u 20 sati održat će se retrospektivni koncert “Popevke za navek“ te na Trgu koncert Gazdi. U subotu od 20 sati je 53. Festival kajkavskih popevki, na kojem će biti izvedene nove skladbe te na Trgu od 22 sata koncert Željka Bebeka. Tu su i brojna sportska događanja, od četvrtka do subote u ulici Ljudevita Gaja bit će Izložba “120 godina automobilizma u Hrvatskoj” i Izložba Oldtimera “Muzeja oldtimera Presečki. Za vrijeme trajanja Tjedna kajkavske kulture može se besplatno razgledati Galerija Grada Krapine, Muzej Ljudevita Gaja te Muzej Oldtimera Presečki.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba