U Varaždinu održana završnica projekta “PriDruŽi se – prirodoslovno, društveno, životno”

Učenici Gospodarske škole učili o ljekovitom bilju, prirodnoj kozmetici, poduzetništvu i marketingu

Objavljeno: 25.08.2018. zagorjeinternational

Dnevne kreme, sapuni, balzami za usne i osvježivači zraka s eteričnim uljima samo su dio prirodnih kozmetičkih proizvoda koje su izradili učenici Gospodarske škole Varaždin u sklopu projekta “PriDruŽi se – prirodoslovno, društveno, životno”. Rezultati su predstavljeni u Županijskoj palači u Varaždinu, na završnoj konferenciji projekta “PriDruŽi se”, čiji je nositelj udruga URIP – Udruga za razvoj građanskog društva i poduzetništva, dok su Gospodarska škola Varaždin i Varaždinska županija partneri na projektu.
– Gospodarska škola Varaždin je već tri puta bila partner na projektima udruge URIP, čiji su članovi nastavnici naše škole. Ovim projektom smo učenike htjeli potaknuti da doznaju više o ljekovitom bilju i prirodnoj kozmetici te ih istovremeno educirati o poduzetništvu i marketingu. Uključeno je bilo 53 učenika, među kojima su učenici s teškoćama u razvoju, kao i nadareni učenici, a održana su tri edukativna predavanja te ukupno 28 radionica. Nastavnici su volontirali na ovom projektu, koji je hvalevrijedan za našu školu, koja će i dalje sudjelovati u sličnim projektima – rekla je ravnateljica Gospodarske škole Varaždin Katica Kalogjera Novak.

Kreativno izražavanje

Glavni cilj projekta je bio potaknuti srednjoškolske učenike na kreativno izražavanje i poduzetno djelovanje, istaknula je voditeljica projekta Marina Viljevac, profesorica ekonomske grupe predmeta u Gospodarskoj školi Varaždin.
– Na kreativnost i stvaralaštvo učenici su bili poticani u dva područja, u područjima kemije te ekonomije. Održane su edukacije o ljekovitom bilju i dobivanju eteričnih ulja, kao i radionice na kojima su sami izrađivali proizvode prirodne kozmetike, sapune, kreme, krute parfeme i osvježivače zraka. Ujedno su bili i na radionicama dizajna i izrade ambalaže, na kojima je naglasak bio na marketingu i osmišljavanju izgleda kutijica za kozmetiku, kao i na životno primjenjivom poduzetništvu – istaknula je Marina Viljevac.

Važnost cilja

Zamjenik župana Robert Vugrin je istaknuo da bi trebalo biti što više ovakvih projekata.
– Ako gledamo po financijskoj vrijednosti, projekt “PriDruŽi se” nije veliki i iza njega neće ostati izgrađena infrastruktura. Međutim, njegov cilj je daleko važniji, jer izravno utječe na način razmišljanja više od 50 učenika. Srednjoškolci su sami izrađivali proizvode prirodne kozmetike i trebali napraviti kutijice koje će biti zanimljive tržištu. Time se kod njih poticao drugačiji način razmišljanja, kreativan i poduzetnički, čime su stekli važno iskustvo za budući život – rekao je zamjenik Vugrin.
Provođenje projekta započelo je 1. prosinca 2017. godine, njegova vrijednost je 100 tisuća kuna, a sufinanciralo ga je Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH u području izvaninstitucionalnoga odgoja i obrazovanja djece i mladih u školskoj godini 2017./2018.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba