KOLUMNA JELENE JAZBEC

TAK’ SE NE BRENDIRA: Zakaj se delamo Englezi i od kud u Zagorju “Cheese Cake Feast”?

Objavljeno: 25.08.2018. Jelena Jazbec

Svi još pamtimo marketinški propust organizatora 12. “Petrinjske kobasijade”, izložbe gastronomije i kulinarstva, održane u travnju, kada je na jumbo plakatu koji najavljuje dotičnu manifestaciju, zasjala fotografija djelomično narezane kobasice na drvenoj dasci. Fotografija je na više mjesta bila “ukrašena” oznakom američkog foto servisera Shutterstock, što znači da nije bila pravilno preuzeta s internetske stranice, i, ono još gore – da manifestacija u svojoj desetogodišnjoj povijesti nije iznjedrila niti jednu originalnu fotografiju autohtone petrinjske kobasice, koja bi bila dostojna krasiti navedeni plakat.
Očito je – još uvijek učimo.
Iako su našim političarima puna usta hvale i neobičan im sjaj zasja u očima kada se otvori turizma, u većem dijelu Hrvatske, izuzevši onaj primorski dio i Metropolu, turizam je još uvijek u povojima, pa se onda povodimo za onom dobrom starom – uči na greškama. Vlastitima ili tuđima, sasvim je svejedno.
U jednom komadićku Hrvatske o turizmu se naveliko govori već godinama, do te mjere da se dotična regija nastoji brendirati pod nazivom “Bajka na dlanu”, a nastoje se brendirati i tradicionalna jela i pića, te razne manifestacije.
I hvalevrijedna je inicijativa Turističke zajednice područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela, koja posjetiteljima svoje internetske stranice omogućuje da odaberu žele li je čitati na hrvatskom ili engleskom jeziku. Turisti tako, između ostaloga, na jednom mjestu mogu pronaći popis svih ugostiteljskih objekata, kuća za odmor i drugih smještajnih kapaciteta, ali i popis nadolazećih manifestacija na području tih triju općina. Naići ćete ondje na nazive poput St. George’s Day in Kumrovec (Jurjevo u Kumrovcu), Days of culture, fun and sports – Horvatska (Dani kulture, zabave i sporta – Horvatska), Ethno – Eco – Fast Festival Kumrovec (Eko – etno – fletno festival u Kumrovcu), Apple Days in Desinić (Dani jabuka u Desiniću), i ništa od toga nije sporno, jer ipak stranim gostima na neki način morate sugerirati o čemu se tu radi, sve dok ne naiđete na Cheese Cake Feast, pa malo zastanete i pitate se, od kada je to cheesecake autohtono zagorsko jelo, koje u srcu “Bajke na dlanu” zaslužuje svoju manifestaciju?
A još ako ste ljubitelj slatkog sira, jako ćete se razočarati kada posjetite Cheese Cake Feast, jer će vas tamo dočekati delicija po kojoj je, uz puricu s mlincima, Zagorje najpoznatije – zapečeni, dobro posoljeni zagorski štrukli. Radi se, naravno, o “Štruklijadi”, koju je netko u Turističkoj zajednici, uz nespretno korištenje Googleovog translatera, odlučio “brendirati” nazivom svjetski poznatog američkog kolača. E pa, dame i gospodo, tak’ se ne brendira. Jer svi u svijetu znaju kaj je cheesecake i bome im na pamet ne padnu zagorski štrukli.
Inače, kada u Google translate upišete “štrukli”, kao opcija vam se nudi “strudel”, iako bi pomalo nespretno bilo organizirati i “Strudel Feast”, kad svi dobro znamo da je “štrudlin” nekaj skroz deseto.
Zato, da smanjimo rizik da ispadnemo bedasti Zagorci, možda je najsigurnija opcija – znate koja? Da jednostavno pustimo da ostanu štrukli.
Zakaj se delamo Englezi, kad to nismo?
Zar nikad nećemo naučiti da dok god ne postanemo tvrdoglavi u očuvanju onoga što je autohtono i samo naše, nećemo postati predvodnici turizma?
Pa nek nam dođu ovamo Nijemci, Amerikanci, Japanci i Koreanci, i nek lome jezik dok pokušavaju izgovoriti “zagorski štrukli”. Ionako je okus ono što definitivno nikad neće zaboraviti.
A da ne bi ispalo da smo ovdje samo kako bismo kritizirali, pozivam vas da, dok ste u iščekivanju sljedećeg izdanja “Štruklijade”, ove nedjelje posjetite Desinić i uživate u zagorskim delicijama, te cjelodnevnom bogatom zabavno – kulturnom programu u sklopu još jedne hvalevrijedne manifestacije “Bučnica Fest”, koja je opet dobila pomalo nespretan internacionalni naziv “Pumpkin Fest”. Zato, ak’ već ne mre ostati “bučnica”, predlažem da na ulazu u Desinić sutra ipak osvane natpis: “Welcome to Pumpkin Strudel Fest”. I svi sretni i zadovoljni.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba