U VARAŽDINU ODRŽANA TREĆA MEĐUNARODNA SPORTSKO – OBRAZOVNA KONFERENCIJA “UČENJE USMJERENO NA ŽIVOT“

Predstavnici četiriju zemalja raspravljali o konstantnom ulaganju u obrazovanje i građanski odgoj te o nužnosti sportskih aktivnosti

Objavljeno: 23.08.2018. zagorjeinternational

Plenarni dio treće Međunarodne sportsko-obrazovne konferencije “Učenje usmjereno na život“, čiji je inicijator i organizator Druga gimnazija Varaždin, a partneri škole iz Slovenije, BiH i Srbije, održan je u Županijskoj palači Varaždin.
Uz domaćine, posebnu savjetnicu župana Nataliju Martinčević i zamjenika župana Tomislava Paljaka te ravnateljicu Druge gimnazije Varaždin Zdravku Grđan, na konferenciji su bile veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez i veleposlanica Republike Srbije Mira Nikolić. Uz nastavnike srednjih škola i sportskih gimnazija iz četiriju zemalja, plenarnom dijelu treće Međunarodne konferencije prisustvovala je i ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačke županije Ružica Mikulić, kao i predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, Varaždinske županije, Grada Varaždina, MUP-a, Školskog sportskog saveza Varaždinske županije, Instituta za razvoj tržišta rada te Udruge “Pametna špica”.

Ulaganje u obrazovanje

Upravo u suradnji s tim institucijama te školama održana su izlaganja, okrugli stolovi i radionice na kojima su se obrađivale teme iz područja građanskog odgoja i obrazovanja te povezivanja s aktualnim pitanjima školskog sporta i građanskog odgoja i obrazovanja.
– Varaždinska županija je po ulaganjima i postignutim standardima u obrazovanju perjanica u Hrvatskoj i regiji. Obrazovna reforma je pokrenuta u prvom mandatu župana Čačića kada smo po modelu JPP-a izgradili 32 škole i dvorane te omogućili jednosmjensku nastavu za više od 90 posto djece, prvi smo uveli besplatni prijevoz za sve srednjoškolce, ali i pokrenuli centre izvrsnosti. Cilj i želja svakog odgovornog društva mora biti konstantno ulaganje u obrazovanje, kao i u građanski odgoj, a posebno je važno i ukazivanje na nužnost sportskih aktivnosti, što su glavne teme ove konferencije – istaknula je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.
Zamjenik župana Tomislav Paljak održao je izlaganje o pozitivnim učincima ulaganja i obrazovanje i sportsku infrastrukturu na primjeru Varaždinske županije.
– Ulaganja u obrazovanje pretpostavljaju ulaganja u infrastrukturu. Županija je po modelu JPP-a prvo izgradila i dogradila 32 škole i dvorane, dok sada traje energetska obnova škola koja se sufinancira sredstvima iz EU. Sva ta ulaganja omogućila su ravnomjerni razvoj škola čiji osnivač je Županija. Čak dvije trećine škola su u ruralnim sredinama, što daje priliku i djeci iz manjih sredina da ostvaruju svoje potencijale i razvijaju talente, među ostalim i u dvoranskim sportovima kao što su odbojka, košarka, borilački sportovi, stolni tenis, gimnastika… Učenici postižu odlične rezultate te se afirmiraju i kroz sportski razred u Drugoj gimnaziji Varaždin – rekao je zamjenik Paljak.

Unapređenje obrazovanja

Ravnateljica Druge gimnazije Varaždin Zdravka Grđan je istaknula da naziv konferencije “Učenje usmjereno na život” odlično oslikava njihove razvojne strategije te planove međunarodne suradnje i povezivanja.
– Konferencija predstavlja veliki iskorak u promociji i unapređenju kvalitete odgoja i obrazovanja te postavljanju novih, učinkovitih međunarodnih obrazovnih standarda, kao i u uspostavljanju obrazovne i sportske diplomacije. Velika mi je čast što su na konferenciju došli ravnatelji sedam škola iz Slovenije, BiH, Srbije, predstavnici institucija, kao i civilnog sektora, koji nam također daje podršku. Prvi put su ovdje veleposlanice Slovenije i Srbije, te mislim da je to dodatni dokaz da sve što radimo u školi, uz podršku Varaždinske županije, radimo dobro i kvalitetno. Ponosni smo što smo inicirali i sada organizirali već treću međunarodnu konferenciju te doveli kolege iz susjednih zemalja kako bi putem obrazovnih sadržaja uspostavili partnersku mrežu škola, promovirali inovativnost, kreativnost i mobilnost, uz razmjenu znanja i iskustva – rekla je Zdravka Grđan.

Škole partneri

Škole partneri su Peta gimnazija Sarajevo, Druga ekonomska škola Beograd, Gimnazija Šiška Ljubljana, Zemunska gimnazija Beograd, Sportska gimnazija Beograd, Katolički srednjoškolski centar – Opća gimnazija B. Ivana Merza Banja Luka i Prva ekonomska škola Beograd.
Konferencija traje do 25. kolovoza, a organizirana je u sklopu Natječaja za potporu međunarodnoj suradnji osnovnih i srednjih škola sa školama iz europskih zemalja koje ne sudjeluju u Programu za cjeloživotno učenje, te sufinancirana od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja RH u okviru projekta PEARLS – preventing early school leaving through inclusive strategies project.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba