I VARAŽDINSKA ŽUPANIJA ĆE SE ZADUŽITI DA BI PROVELA EU PROJEKTE

Za energetsku obnovu Vodotornja, Poliklinike i Psihijatrije OB Varaždin, 13 milijuna kuna kredita

Objavljeno: 12.07.2018. zagorjeinternational

Varaždinska županija će se zadužiti da bi provela EU projekte energetske obnove Vodotornja, Poliklinike i Psihijatrije Opće bolnice Varaždin, odlučili su vijećnici na sjednici Županijske skupštine s 34 glasa od ukupno 36 prisutnih vijećnika.
Za ta je tri projekta Županija dobila 12,8 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava. Budući da je ukupna vrijednost energetske obnove tih javnih zgrada 25,9 milijuna kuna, a još uvijek nema modela sufinanciranja EU projekata na državnoj razini, Županija će ostatak od 13 milijuna kuna osigurati putem zaduženja kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak, na rok od 14 godina, uz fiksnu kamatu od 0,5 posto.
– U ovoj smo godini s 245 milijuna kuna vrijednih EU projekata, najuspješnija županija u Hrvatskoj, dok su svi naši EU projekti ukupno vrijedni 609,8 milijuna kuna. Mi, ali i druge županije, poput Krapinsko – zagorske, moramo ulaziti u kreditne aranžmane da bismo mogli realizirati EU projekte i da ne bi propao odobreni europski novac. Prvi gorući projekti su Vodotoranj te zgrade Poliklinike i Psihijatrije, za koje zaduženje iznosi 13 milijuna kuna. Da je Vlada donijela novi model sufinanciranja EU projekata, tada bismo morali osigurati šest milijuna kuna manje, što je savladivo za male budžete županija – rekao je župan Čačić.
Napomenuo je da je pred njima građevinska sezona te da se zbog toga mora početi s realizacijom projekata.

Rebalans proračuna

– Ne možemo si dopustiti da ne uzmemo EU novac, koji nam je već odobren, te da tako ne podignemo kvalitetu svojih zdravstvenih ustanova, škola i kvalitetu obrazovanja. Na tome ćemo raditi i dalje, bez obzira hoće li Vlada donijeti odluku, a nadam se da hoće – istaknuo je župan Čačić.
Zbog ovih EU projekata, većinom glasova je usvojen i rebalans proračuna Županije za 2018. godinu, koji sada iznosi 237,7 milijuna kuna.
Na sjednici su vijećnici jednoglasno usvojili i odluku o javnim priznanjima Varaždinske županije za 2018. godinu te odluku o sufinanciranju Programa produženog boravka u osnovnim školama kojih je osnivač Varaždinska županija. Tom odlukom uređena je organizacija i način financiranja programa produženog boravka u županijskim osnovnim školama.
– Županija se uključuje u direktno sufinanciranje programa produženog boravka sa 100 kuna mjesečno po učeniku, a uz to pokriva i režijske troškove, koji iznose 2500 kuna po odgojno – obrazovnoj skupini. Program produženog boravka se prošle školske godine provodio u devet osnovnih škola, a uključeno je bilo 195 učenika, što je 4,5 posto svih učenika od 1. do 4. razreda. U novoj školskoj godini produženi boravak mogao bi se organizirati u 19 škola za 300 učenika. Mogućnosti korištenja tog programa ovom odlukom povećavamo na 57 posto cijelog školskog sustava u Županiji, a nadamo se da će sljedeće godine još veći broj djece moći koristiti produženi boravak – naveo je župan Čačić.

350 kuna

Cijenu programa produženog boravaka čine fiksni troškovi rada učitelja i materijala za izvođenje programa te trošak prehrane učenika. Broj učenika najviše utječe na cijenu te, što je djece više, učešće roditelja je manje, a i sufinanciranje jedinica lokalne samouprave bi se, primjenom ove odluke, trebalo smanjiti s prosječnih 53 na 38 posto. Odlukom se ujedno izjednačava iznos sufinanciranja roditelja na 350 kuna na cijelom prostoru Županije.
Većinom glasova nisu prihvaćena izvješća o radu trgovačkih društava “Piškornica” d.o.o., te tvrtki kćeri “Piškornica sanacije” i “Piškornica sanacijsko odlagalište” za 2017. godinu. Vijećnici su se time ogradili od poslovanja tih društava u prošloj godini, prije dolaska nove Uprave, te postupaka koji su pokrenuti protiv bivšeg direktora društava. Odbijanjem izvješća ujedno su iskazali da nisu suglasni s načinom na koji su bivši direktor i bivši član Skupštine ispred Varaždinske županije vodili Piškornicu d.o.o.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba