OVOGODIŠNJA ZEMLJA PARTNER ZAGORSKOG GOSPODARSKOG ZBORA JE AUSTRIJA, A TIM POVODOM KRAPINU JE POSJETILA SONJA HOLOCHER – ERTL IZ AUSTRIJSKOG VELEPOSLANSTVA

Dualno obrazovanje, turizam i metaloprerađivačka industrija područja su na kojima bi se mogla ostvariti vrlo dobra suradnja KZŽ i Republike Austrije

Objavljeno: 11.07.2018. Jelena Jazbec

Zemlja partner 26. Međunarodnog sajma gospodarstva, Zagorskog gospodarskog zbora, koji će se održati u sklopu Tjedna kajkavske kulture u Krapini od 6. do 8. rujna, ove je godine Republika Austrija, a tim povodom Krapinsko – zagorsku županu posjetila je voditeljica Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu, Sonja Holocher – Ertl.
– Zahvaljujem se u ime austrijske Gospodarske komore i Austrijskog veleposlanstva u Hrvatskoj što imamo priliku sudjelovati kao zemlja partner na sajmu u Krapini. Krapinsko – zagorska županija ima čvrstu poveznicu s Republikom Austrijom. Već imamo na ovom području četiri poduzeća, primjera investicija iz Austrije, i jako dobru suradnju s mnogim hrvatskim poduzećima. Postoje mnogo područja za ostvarenje daljnje suradnje između Austrije i Krapinsko – zagorske županije, poput suradnje na području dualnog obrazovanja ili pak jačanja suradnje metaloprerađivača dviju zemalja, a u tu svrhu već planiramo neke događaje u studenome. Sudjelovanje kao zemlje partnera na ovogodišnjem sajmu, zasigurno će doprinijeti i rastu popularnosti ove regije u Austriji i raduje me što će to pojačati suradnju na gospodarskom planu između Republike Austrije i Krapinsko – zagorske županije – istaknula je Holocher – Ertl.

Povijesne veze

Ona je najprije održala sastanak s krapinsko – zagorskim županom Željkom Kolarom u njegovom uredu, kojemu je nazočio i krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović, a zatim je u prostorijama Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina održan sastanak s organizatorima Zbora, predstavnicima Gospodarske i Obrtničke komore, Grada Krapine i Krapinsko – zagorske županije, koji su voditeljicu Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu upoznali s gospodarstvom KZŽ.
– Na sastanku u mom uredu složili smo se da imamo jako dobru suradnju, nama je Austrija treća zemlja po izvozu, a četvrta po uvozu, austrijski turisti su na petom mjestu po broju dolazaka u našu županiju, a s obzirom na povijesne veze, ima tu još mnogo prostora za napredovanje. Zahvaljujem voditeljici Trgovinskog odjela u austrijskom veleposlanstvu na konkretnim prijedlozima vezanima uz način na koji možemo dalje surađivati. To je prije svega dualno obrazovanja. Austrijska ambasada, naime, već ima takav model suradnje s varaždinskim školama, pa ćemo ga pokušati primijeniti i na nas. Zatim ćemo u ambasadi napraviti i prezentaciju turizma Krapinsko – zagorske županije, a upućen je i otvoreni poziv našim gospodarstvenicima za sudjelovanje na kongresu u organizaciji ambasade, a vezano uz metaloprerađivačku industriju. Vjerujem da je ovo tek početak jedne dobre, kontinuirane suradnje, s obzirom na to da smo i pretprošle i prošle godine imali investicije poduzeća na području naše županije koje su u većinskom austrijskom vlasništvu, a najavljene su i nove investicije za kraj ove te početak sljedeće godine – rekao je župan Kolar.

Izvozno orijentirani

I krapinski gradonačelnik Zoran Gregurović je izrazio zadovoljstvo što je upravo Austrija partner ovogodišnjeg ZGZ-a.
– Zagorsko gospodarstvo je izvozno orijentirano, najviše izvozimo upravo u Austriju i Sloveniju, koja nam je bila partner prošle godine. Iz godine u godinu trudimo se dići ovaj Zbor na još višu razinu, da on postane još bolji, jer smatramo da sjeverozapadna Hrvatska zaslužuje da ima jedan velik, pravi i kvalitetan gospodarski zbor, upravo iz razloga što jedna trećina naše domovine govori kajkavski, i ta jedna trećina puni dvije trećine državnog budžeta. 26. “Gospodarski zbor” održava se u godini kada obilježavamo 825 godina od prvog spomena imena grada Krapine i kada obilježavamo 420 godina od održavanja prvog zasjedanja Hrvatskog sabora na našem Starom gradu – rekao je Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba