TVRTKA OMP IZ GUBAŠEVA USPJEŠNO PRIVELA KRAJU 20-AK MILIJUNA KUNA VRIJEDNE PROJEKTE, A TIM JU JE POVODOM OBIŠLA I PREDSJEDNICA RH KOLINDA GRABAR – KITAROVIĆ

“Novi strojevi i oprema te nova zapošljavanja odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati”

Objavljeno: 06.07.2018. zagorjeinternational

Povodom završetka projekta i otvorenja novog proizvodnog pogona, poduzeće OMP – Obrada metala Pleško u Gubaševom obišla je predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović.
U sklopu projekta dograđena je proizvodna hala te je podignuta tehnološka razina proizvodnje prerade metala. Ukupna vrijednost projekta bila je 15.997.519 kuna, od čega je 5.149.505 kuna osigurano iz EU fondova. Projekt se provodio od 1. listopada 2016., a službeno je završio 1. travnja 2018.
Unutar provedbenog razdoblja, ali izvan okvira projekta, poduzeće je investiralo u dodatnu nabavu strojeva i opreme, u visini od 3.100.000 kuna. U međuvremenu je realiziran i projekt “Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti kroz informacijske i komunikacijske tehnologije”, u vrijednosti od 850 tisuća kuna. Također, prije nekoliko dana potpisan je ugovor za izgradnju fotonaponske elektrane, vrijedan 1.550.000 kuna.
– 8. travnja ušli smo u 40. godinu od početka obiteljskog poslovanja u preradi metala. Ušli smo u 40. godinu stalnih investicija u nove tehnologije, u nova proizvodna rješenja, kojima smo tražili način kvalitetnije i brže proizvodnje predmeta od metala. I prije 40 godina, osnivači Josip i Anica Pleško poslovanje su započeli s tada u Hrvatskoj novim tehnologijama obrade metala, na mehaničkim automatskim tokarilicama. Dosadašnji uspjeh tvrtke OMP oslanjao se pretežito na vlastita sredstva i na kreditna sredstva poslovnih banaka, no, da bismo u budućnosti mogli konkurirati razvijenim tvrtkama u zemljama Europske unije, morali smo pronaći način i formirati ideju o budućem razvoju i našem položaju na tom vrlo zahtjevnom tržištu. Dosadašnjim iskustvom, uvidjeli smo koje potrebe imaju tvrtke u Austriji, Njemačkoj, Švicarskoj, stoga, da bismo povećali konkurentnost, morali smo krenuti u novi investicijski ciklus, koji nam je ne samo omogućio povećanje volumena proizvodnje, već i tehnološki iskorak, u nekim dijelovima, i na višu razinu nego što to imaju partnerske ili konkurentske tvrtke u Europskoj uniji. U pripremi projekta vodila se briga da nabavkom strojeva i opreme te mjernih uređaja stvorimo uvjete za proizvodnju najkompliciranijih predmeta od metala, s visokim stupnjem kvalitete i preciznosti. Nadalje, projekt je zamišljen da kroz tehnološki napredak ostvarimo i prostorne kapacitete za neometanu i organiziranu proizvodnju – rekao je u uvodnom obraćanju Vladimir Pleško, vlasnik obrta.

Novi projekt

– Ovim investicijama pokazali smo da se ideje u gospodarstvu mogu osmisliti i realizirati, stoga smo već pripremili i predali novi projekt za daljnje unaprjeđenje proizvodnje – dodao je Pleško, koji je na kraju svog govora, vidno ganut, posebno zahvalio svim djelatnicima tvrtke, bez kojih, kako je rekao, ovaj uspjeh ne bi bio moguć.
– Ovo je ulaganje u vašu i našu zajedničku budućnost – zaključio je.
Predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović čestitala je cijeloj obitelji Pleško.
– Novi strojevi i oprema, nova zapošljavanja i nova vrijednost koja će se ovdje stvarati, odašilju poruku kako se u Hrvatskoj isplati ulagati i poslovati. Doista je izvrsno čuti da 80 posto proizvoda iz ovog poduzeća odlazi u inozemstvo, jer dijelim mišljenje onih koji tvrde da upravo izvozno orijentirana proizvodnja mora biti temelj gospodarskog razvoja Republike Hrvatske i da je to temelj otvaranja novih radnih mjesta s višom dodanom vrijednošću. O rastu i razvoju obrtništva te malog i srednjeg poduzetništva, znamo to svi ovdje okupljeni, ovisi ne samo gospodarski, nego općenito društveni razvoj. Današnja svečanost, koliko god ona slavljenička i prigodna bila, mjesto je na kojem moramo istaknuti što moramo učiniti kako bi poduzetništvo i obrtništvo dalo još veći doprinos razvoju našeg gospodarstva i društva. Moramo biti svjesni da na razvoj našeg gospodarstva utječu demografski trendovi, obrazovni sustav, potreba za brzim stjecanjem novih znanja, vještina i kompetentnosti potrebnih u suvremenoj ekonomiji i društvu, te potreba za cjeloživotnim obrazovanjem. Svi zajedno moramo pomoći našim mladima da nađu radno mjesto i da ostanu živjeti ovdje u našoj Hrvatskoj, stoga iznimno cijenim gospodina Pleška, njegovu obitelj, kao i sve hrvatske poduzetnike i obrtnike, koji su svoj radni vijek posvetili stvaranju i razvoju – rekla je predsjednica Grabar – Kitarović.

“Nadmašio očekivanja”

Na svečanosti je bio i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.
– Vrijeme je da iskažemo divljenje gospodinu Vladimiru Plešku i cijeloj njegovoj obitelji, koja pokazuje da samo uporan rad, ideja i zalaganje donose rezultate. Budući da je premašio sva očekivanja, i u zapošljavanju i u prihodima, ja mislim da to nije kraj širenja poslovnog projekta obitelji Pleško i ja vam u ime svih hrvatskih obrtnika od srca čestitam – istaknuo je Ranogajec.
Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar rekao je kako je zahvaljujući Vladimiru Plešku i njegovom bratu Davoru, kao i na stotine drugih zagorskih obrtnika i gospodarstvenika, slika gospodarstva u Krapinsko – zagorskoj županiji tako dobra.
– Od 2013. godine u gospodarstvu Krapinsko – zagorske županije otvoreno je skoro četiri tisuće novih radnih mjesta i to je najbolja demografska mjera, osigurati posao ljudima, da ne odlaze s ovih naših zagorskih brega – zaključio je Kolar. (ab, jj)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba