VRHUNAC MEĐUNARODNE KULTURNE SURADNJE KRAPINSKOG I CERKLJANSKOG MUZEJA

“Neandertalci iz Krapine” gostuju u Sloveniji

Objavljeno: 05.06.2018. zagorjeinternational

U Cerkljanskom muzeju otvorena je gostujuća izložba Muzeja krapinskih neandertalaca, pod nazivom “Neandertalci iz Krapine”, autora i kustosa, geologa Jurice Sabola, voditelja Muzeja krapinskih neandertalaca. Izložba je vrhunac međunarodne kulturne suradnje krapinskog i cerkljanskog muzeja, koja traje već četiri godine. Osim što ta dva muzeja povezuje neandertalsko glazbalo “Piščal Divje babe”, koje je pronađeno na istoimenom lokalitetu blizu Cerkna, hrvatski i slovenski muzej povezuje i Oznaka europske baštine (EHL). Partizanska bolnica Franja i MKN s Nalazištem Hušnjakovo, primili su od Europske komisije tu prestižnu oznaku, kao lokaliteti od iznimne važnosti za povijest Europe.

Radni sastanak

Najprije je održan radni sastanak nositelja EHL i nacionalnih koordinatora iz Hrvatske, Slovenije, Češke te Italije, pa je samim time događaj poprimio međunarodni značaj. Kroz radni sastanak, prezentiran je dosadašnji rad te planovi za budućnost svakog od nositelja EHL-a, a upravo je krapinska izložba uzeta kao primjer dobre prakse, s obzirom na to da je po prvi puta u Europi ostvarena suradnja na osnovi Oznake europske baštine između dva nositelja.
Na izložbi je prikazano gotovo stotinjak predmeta, od djela Dragutina Gorjanovića – Krambergera, fosilnih ostataka pleistocenskih životinja, kopija krapinske zbirke, karata, fotografija itd. Za tehnički postav bili su zaduženi muzejski tehničari MKN-a, Siniša Laginja i Goran Smrečki. U kulturnom programu svečanosti otvorenja nastupila je flautistica Tinkara Kovač i Katinka Dimkarovska koja je svirala na replici frule iz “Divjih bab”. Program su upotpunili studenti Glazbene akademije Franca Liszta iz Budimpešte, tradicionalnim mađarskim i hrvatskim skladbama, a sama Akademija je također nositelj Oznake europske baštine.

Visoki uzvanici

Prisutnima su se obratile Ivana Leskovec, direktorica Mestnega muzeja Idrija, voditeljica Cerkljanskog muzeja Milojka Magajne, voditelj MKN-a Jurica Sabol, a slovenski nacionalni koordinator za EHL Gojko Zupan otvorio je izložbu. Među visokim uzvanicima, bila je i hrvatska nacionalna koordinatorica Morana Bigač iz Ministarstva kulture i ataše za kulturu pri veleposlanstvu Mađarske u Republici Sloveniji, Bence Sárossy. Izložba ostaje otvorena do 29. srpnja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter